Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Макс Блехер – преоткритият модернист

"Роден в малко румънско градче през 1909-а, Блехер умира едва на 28 години и оставя зад гърба си всичко на всичко една стихосбирка и два романа. След като е почти забравен в десетилетията след смъртта си, интересът към него се възражда бурно през 80-те. Сравняван е с най-великите си европейски съвременници: Кафка, Бруно Шулц, Давид Фогел. Вече е преведен на почти всички европейски езици."

Така Манол Пейков представя румънския автор Макс Блехер, чиито два завършени романа (понеже има и един незавършен) "Случки в близката нереалност" и "Белязани сърца" наскоро излязоха на български в книга, илюстрирана от Тео Ушев.

Макар и писани преди почти столетие, двата романа на Блехер изненадват с напълно съвременния си език и светоусещане. Изненадват и с това колко се различават един от друг, при все че са писани в разстояние от около една година. В годините след смъртта си (1938) Макс Блехер е малко известен извън Румъния. Преоткрит през осемдесетте, авторът става вдъхновение за съвременните румънски поети, изумени от самобитния му език.

За наследството на Макс Блехер и мястото му в световната литература разговаряме с преводачката Лора Ненковска.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекции и есета на Роман Ингарден на български

Роман Ингарден, един от важните философи на ХХ век, вече има представителен том с есета на български език в подбор и превод на проф. Правда Спасова. Той е една от ключовите фигури в развитието на феноменологичната философия в естетиката.  Теоретичните  тестове, които сборникът съдържа, го представят по-пълно – досега Ингарден бе познат чрез книгата си..

публикувано на 25.01.21 в 08:35
Андрей Аврамов (вляво) и Емил Янев

Надежда

В епизод 402 „Трамвай по желание“ среща своята публика с  режисьора Андрей Аврамов, носител на наградата „Златен Кукерикон 2020“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Андрей Аврамов има над 80 театрални постановки в софийски и извънстолични театри на пиеси от Шекспир, Едуардо де Филипо, Дарио Фо, Нийл Саймън, Майкъл Фрейн, Алън Ейкборн,..

публикувано на 25.01.21 в 08:30

Още спомени за радио

В Националното радио сте. Минали сте през централния вход, продължили сте по т.нар. "топла връзка", която свързва новата със старата сграда и която може да се каже, че е най-студената част от радиото, озовалите се в преддверието, от което през стъклени врати се влиза в просторното и с високи мраморни колони фоайе, водещо до изпълнената с музика зала..

публикувано на 23.01.21 в 10:05

Пътуващият човек – Никола Танев

Националната художествена галерия представя експозицията на Никола Танев по повод 130 години от рождението му. Изложбата е озаглавена „Никола Танев. На път“ и е разположена на целия първи етаж на Националната художествена галерия, Двореца. Никола Танев е не сама уникален като художник и личност, не само изключително продуктивен, той е и един от..

публикувано на 23.01.21 в 09:00

Михаил Милчев: Винаги има изход, винаги има „План „Б“

Документалният театрален спектакъл „План „Б“ гостува на сцената на Сити Марк Арт Център на 22 и 23 януари. Представлението е създадено по идея на актьора от театър „София“ Михаил Милчев, който е и режисьор на постановката, а драматург е Яна Добрева. Спектакълът„План „Б“ е изграден на основата на интервюта с реално съществуващи хора, страдащи от..

публикувано на 22.01.21 в 13:55