Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър вечер, безсмъртие мое

БНР Новини

Поколения българи тъгуват за Стоянка Мутафова – актрисата, която ги разсмиваше над 70 години. Тя беше актриса с колосален талант, която не просто пресъздаде ярки и незабравими роли, но и ни показа как се постига творческо дълголетие. Актриса с неукротим талант и сила на духа. 

Не е нужно да си театрален познавач, за да знаеш, че да разсмееш публиката не е лесно. "Да си комедийна артистка е най-мъчната работа – казва самата Мутафова. – Тъжният разказ, както и да го прочетеш, все ще разплачеш хората, но да ги разсмееш е най-мъчното нещо."Никола Анастасов, Стоянка Мутафова и Славчо Пеев. Снимка Ани Петрова

В "Артефир" ще чуете актьора, дългогодишен колега от Сатиричния театър и приятел, Славчо Пеев: "Това беше чудовище – казва той в разговор с Дарина Маринова. – Ненормална актриса. Страхотен интелект. Тези роли на прости жени, които тя изигра, такова пресъздаване може да направи само крайно интелигентен човек."

Поклонението ще бъде в понеделник, 9 декември, в Сатирата. Вратите на театъра ще бъдат отворени от 11:00 до 16:00 ч. за всеки, които иска да се прости с голямата актриса.

Стоянка Мутафова играе в продължение на повече от 70 години на сцената. Тя има над 100 театрални роли и над 30 роли в киното. Популярна е с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

"Първото ми желание в живота е било да бъда артистка казва Мутафова в записа. – Не обичам думата "актриса", обичам артистка идва от аrts – изкуство на латински." 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи" на "Аполония"

Поетесата и преводачка Надежда Радулова представя на 3 септември от 18.00 часа в Художествената галерия на Созопол, в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" своя сборник проза "Тук живее Йожи". Историите в книгата, заявена като роман в 21 разказа, са разнообразни, както и стилистичният подход на авторката към тях. Надежда..

публикувано на 03.09.24 в 15:34

"За неизбежната случайност" на "Аполония" 2024

Не мислим и не живеем в един жанр, дните ни са шизофренични, достатъчно еклектични и книгата на Иван Ланджев покрива различни, големи полета от знанието на днешния ден, каза Георги Господинов по повод " За неизбежната случайност " – сборника с есета, истории и фрагменти на Ланджев, който беше представен в Градската художествена галерия в Созопол..

публикувано на 03.09.24 в 12:30
Етнографски музей

Музеят "Дунавски риболов и лодкостроене" празнува 50-годишнина

Било е време, когато рибарските мрежи са символизирали упорството, трудолюбието и вярата на хората по поречието на р. Дунав. Как се съхранява богатата материална и духовна култура, общественото устройство и бита на българите от крайдунавските рибарски селища? На 50-годишнината от откриването на единствения по рода си на Балканите и по поречието..

публикувано на 03.09.24 в 10:34
Мария Донева

Мария Донева: За мен добротата е нещо приложно

От поезията на Мария Донева се усеща полъх на детство, на нежност, на светлина и на радост. Днес празнуваме рождения ден на поетесата и преводач. В "Нашият ден" Донева споделя: "Аз много обичам да имам рожден ден и чакам кръгла година той да дойде!" Поетесата заявява, че се чувства по-старателна и отговорна, но това не се дължи на..

публикувано на 03.09.24 в 09:59
Георги Господинов

Георги Господинов представя "Градинарят и смъртта" на 40-ата "Аполония"

Историята на един баща, един син и едно последно разсъмване – милостива и в същото време безмилостна, ни представи пред открито небе в Созопол Георги Господинов. Премиерата на новата му книга "Градинарят и смъртта" е това, което цялата публика на 40-ите Празници на изкуствата "Аполония" очакваше. Видя се и от препълнения двор на Градската..

публикувано на 03.09.24 в 09:55