Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В страната на подправките с Людмила Прокопова

БНР Новини
Снимка: Здравко Петров

Основният повод за срещата с Людмила Прокопова в "География на сетивата" е скорошното ѝ пътуване до Занзибарския архипелаг – островната територия на Танзания, както и в континенталната част на африканската държава. Първото ѝ впечатление от страната, чиито необятни брегове сe мият от Индийския океан, е, че тя е много приветлива и слънчева, а хората – усмихнати, с чистосърдечни и много гостоприемни. Водите на Индийския океан са изумрудени, а природата е изключително живописна и до голяма степен все още недокосната от цивилизацията.

Освен това Занзибар е и островът на подправките, а най-важната сред тях е карамфилът. В разговора на Людмила Прокопова с Ирина Вълчанова ще научите повече и за тежката история на Танзания, която още от Х век е обект на изключителен интерес от страна на други държава заради своите подправки, а по-късно и заради търговията с роби. В Танзания са и два от най-значимите световни резервата Серенгети и Нгоро-нгоро – нашата гостенка разказва и за изключително интересните посещения в тях.

Людмила е дългогодишен музикален редактор в Българското национално радио. Пътешествията имат важно място в живота ѝ. Времето си тя поделя между задграничните дестинации и Шиндаровата къща в Ковачевица. Людмила превръща  фамилната къща в своеобразно артпространство – там тя организира  вече две години фестивала „Неотъпкана пътека – камерна музика в Ковачевица“, представя изложби и книги. От миналата година в къщата има и експозиция, озаглавена "История, бит, българщина".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.