Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Осмата симфония от Антон Брукнер под диригентството на Емил Табаков

Документален запис от концерта на Софийската филхармония от 21 ноември 2019 г. в зала „България”

Снимка: Василка Балевска

В музиката на късния романтизъм австрийският композитор и органист Антон Брукнер (1824-1896) e един от големите симфоници. Той започва да пише своите симфонии към 40-годишната си възраст (по номерация са девет и още две – „ученическа” и „нулева”). Едва на 60 години преживява триумфалния успех на Седмата симфония, който преобръща негативното отношение към творбите му и на критиците, и на публиката. 

През лятото на тази паметна 1884 г. нахвърля скиците за следващата Осма симфония в до минор, а на 10 август 1887 г. завършва партитурата. Както с всичките си симфонични опуси, я преработва продължително. След пет години е премиерата във Виена с тази втора редакция – на 18 декември 1892 г. от Виенската филхармония под диригентството на Ханс Рихтер. Успехът е невероятен, след всяка част публиката възторжено ръкопляска.

Героичната драма, романтичната колизия между индивид и социум, театралността не са сферите на Брукнеровата музика. Той нарича Осмата симфония „Мистерия”. Мощната динамика на действието на тласъци възходи и спадове се сменя със застиващо съзерцание. Светът на човека – сплав от страсти, мечти и страдания – е обгърнат от Всеприсъстващата Отвъдност, от изпълващата ведрина на Духа Животворящ. 

За музиката на Майстора големият диригент Серджу Челибидаке, един от най-вдъхновените ѝ интерпретатори, казва: „За него времето не е същото, както за другите композитори. За обикновения човек времето е онова, което отбелязва началото. За Брукнер – онова, което идва след края. Неговите апотеози във финала са мисли за друг свят, за спасение, за ново кръщение”.

Много рядко на българската концертна сцена звучат симфониите на Антон Брукнер. Изпълнението на Осмата със Софийската филхармония под диригентството на Емил Табаков бе събитие, което дълго ще се помни. Така, както мнозина помнят изпълнението на всички симфонични творби от Брукнер в мащабния интегрален цикъл „Симфониите на Брукнер и Малер”. Прозвучали за първи път в България в концертите на Софийската филхармония под диригентството на Емил Табаков в края на 80-те години на ХХ век.

Специален гост в студиото на „Метроном” е маестро Табаков, който ще сподели своите тълкувания за колосалната Осма симфония от Брукнер.

Слушайте „Метроном” на 19 декември, четвъртък от 19.20 ч. по програма "Христо Ботев".

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.