Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Записи от фестивала „Изкуството на Барока“ 2019

В концертната версия на „Метроном“ на 9 януари 2020 г., от 19.20 часа

Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала
Снимка: sofiabaroque

За 13 път през отминалата година в София се проведе фестивалът „Изкуството на барока“ (1 октомври - 11 декември 2019). В нетрадиционни концертни пространства като Регионалния исторически музей - София (Централна баня), Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, Галерия и зала „Оборище“ 5 (прекрасният бивш концертен салон на Музикалното училище) публиката имаше възможността да слуша в интерпретацията на талантливи музиканти творби от барокови майстори на оригинални инструменти от епохата или техни копия.

От години фестивалът събира в концертите си известни чужди и български изпълнители, които обменят в музицирането си заедно идеи и опит. Стотици са и българските премиери на произведения от 16 и 17 век, възкресени от забравата. „Единство от виртуозност, изящество и завладяващи емоции“ е поантата на „Изкуството на барока“.

Музикален форум, който в течение на години привлече и млада публика, благодарение на образователните детски концерти. Привлече и много млади български изпълнители - последователи с майсторските класове, в които те имат възможността да изучат исторически информираните изпълнителски практики.

В предаването ще чуете документални записи от концертите, ще ви срещнем и с някои от музикантите: певицата Алена Данчева и лютниста Микеле Пазотти, любимецът на фестивалната публика блокфлейтиста Ерик Босграаф, с чембалиста Николай Стойков и цигуларката Зефира Вълова, която е основател и артистичен директор на „Изкуството на барока“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Янка Хекимова, орган

Радиооркестърът отново свири под палката на Константин Илиевски

Талантливият млад български диригент Константин Илиевски, който през юни 2018-а закри сезона на радиосимфониците с впечатляваща програма от творби на Брукнер, Малер и Рихард Щраус, отново застава пред оркестъра със стилна концепция. Концертът в петък вечер ще премине под знака на френската органова музика. Ще прозвучат Концерт за орган, тимпани и..

публикувано на 30.10.20 в 09:05
Илюстративно изображение

Изпята поезия: Не чакай обяснени дни…

Будилник, реактивен дим, таксита. Напусто времето скъпим – отлита. Напусто ни гнети греха несбъднат, ръцете дарове държат – оскъдни. С ръце, издрани от метал и кремък, раздай, каквото си събрал, навреме. Раздай сполуката, раздай бедата – такъв е твоят знак – без край, без дата. Не чакай обяснени дни – излишно е. Над нежността се наклони, не дишай...

публикувано на 29.10.20 в 18:03

Започва „Музиката с много лица“

Първият по рода си фестивал „Музиката с много лица“ се открива на 30 октомври в Музея „Борис Христов“. Директорът на музея Елена Драгостинова сподели: "Това заглавие „Музиката с много лица“ го сложих, както се слагат заглавия на текстове. Като напишеш текста и след това разбираш всъщност къде точно е поантата." В периода от  30 октомври до 23 ноември..

публикувано на 29.10.20 в 17:46

Златните години на датската класическа музика

Този златен период обхваща годините между 1800 и 1850, като най-популярни композитори по това време са Кристоф Вайзе, Фридрих Кулау, Нилс Гаде и Йохан Хартман. Първите тридесет години на 19 в. са доминирани от Фридрих Кулау и Кристоф Вайзе. Вайзе е смятан за баща на датската музика. Той е еднакво запален както по сценичната, така и по симфоничната..

публикувано на 28.10.20 в 08:35
Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа. Основан като Държавен хор при Радио София на 1 ноември 1944 г., през първото десетилетие на своето съществуване хорът се ръководи от..

публикувано на 27.10.20 в 13:06