Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Записи от фестивала „Изкуството на Барока“ 2019

В концертната версия на „Метроном“ на 9 януари 2020 г., от 19.20 часа

Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала
Снимка: sofiabaroque

За 13 път през отминалата година в София се проведе фестивалът „Изкуството на барока“ (1 октомври - 11 декември 2019). В нетрадиционни концертни пространства като Регионалния исторически музей - София (Централна баня), Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, Галерия и зала „Оборище“ 5 (прекрасният бивш концертен салон на Музикалното училище) публиката имаше възможността да слуша в интерпретацията на талантливи музиканти творби от барокови майстори на оригинални инструменти от епохата или техни копия.

От години фестивалът събира в концертите си известни чужди и български изпълнители, които обменят в музицирането си заедно идеи и опит. Стотици са и българските премиери на произведения от 16 и 17 век, възкресени от забравата. „Единство от виртуозност, изящество и завладяващи емоции“ е поантата на „Изкуството на барока“.

Музикален форум, който в течение на години привлече и млада публика, благодарение на образователните детски концерти. Привлече и много млади български изпълнители - последователи с майсторските класове, в които те имат възможността да изучат исторически информираните изпълнителски практики.

В предаването ще чуете документални записи от концертите, ще ви срещнем и с някои от музикантите: певицата Алена Данчева и лютниста Микеле Пазотти, любимецът на фестивалната публика блокфлейтиста Ерик Босграаф, с чембалиста Николай Стойков и цигуларката Зефира Вълова, която е основател и артистичен директор на „Изкуството на барока“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

90 години от рождението на проф. Здравко Йорданов

Виолончелистът, проф. Здравко Йорданов е от поколението на онези български музиканти, за които времето и обстоятелствата отредиха да живеят и работят в родината си. Особено за него, брат на забележителния цигулар Любен Йорданов, който след успехите си през 50-те години на два конкурса „Кралица Елизабет“ става концертмайстор на Оркестъра на Монте Карло и..

публикувано на 20.04.21 в 07:55

Фолклорен блиц представя Димана и Боян Боянови

Една голяма любов, скрепена с много музика и търпение. Димана е най-добрата шопска певица сред химиците и най-добрия химик сред шопските певици. Боян е тамбурист, овладял изкуството на баса до съвършенство. В ансамбъл „Пирин“ се случва тяхната йонообмена реакция и оттогава те са неразделни. Каква е формулата на тяхното спокойно и щастливо..

публикувано на 19.04.21 в 10:46
Джеймс Ливайн с Бостънския симфоничен оркестър по време на концерт.

Джеймс Ливайн – диригентът, за когото музиката беше като дишането

Той беше истинска легенда още приживе. Роден на 23 юни 1943 г. в Синсинати, в семейството на баща – цигулар, майка – актриса и дядо – кантор в синагогата, Джеймс Ливайн никога не е имал съмнения относно това, в каква посока трябва да поеме животът му. „За мен музиката е като дишането – казва в едно свое интервю музикантът. – Ако ги нямаше нотите и..

публикувано на 17.04.21 в 07:50

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15