Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Записи от фестивала „Изкуството на Барока“ 2019

В концертната версия на „Метроном“ на 9 януари 2020 г., от 19.20 часа

Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала
Снимка: sofiabaroque

За 13 път през отминалата година в София се проведе фестивалът „Изкуството на барока“ (1 октомври - 11 декември 2019). В нетрадиционни концертни пространства като Регионалния исторически музей - София (Централна баня), Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, Галерия и зала „Оборище“ 5 (прекрасният бивш концертен салон на Музикалното училище) публиката имаше възможността да слуша в интерпретацията на талантливи музиканти творби от барокови майстори на оригинални инструменти от епохата или техни копия.

От години фестивалът събира в концертите си известни чужди и български изпълнители, които обменят в музицирането си заедно идеи и опит. Стотици са и българските премиери на произведения от 16 и 17 век, възкресени от забравата. „Единство от виртуозност, изящество и завладяващи емоции“ е поантата на „Изкуството на барока“.

Музикален форум, който в течение на години привлече и млада публика, благодарение на образователните детски концерти. Привлече и много млади български изпълнители - последователи с майсторските класове, в които те имат възможността да изучат исторически информираните изпълнителски практики.

В предаването ще чуете документални записи от концертите, ще ви срещнем и с някои от музикантите: певицата Алена Данчева и лютниста Микеле Пазотти, любимецът на фестивалната публика блокфлейтиста Ерик Босграаф, с чембалиста Николай Стойков и цигуларката Зефира Вълова, която е основател и артистичен директор на „Изкуството на барока“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.