Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Новият роман“ на Ален Роб Грийе

„Силата на романиста е в измислянето, измислянето, напълно свободното измисляне, без да подражава на никакви образци“.
Ален Роб Грийе

Радиодраматизаията „Джин“ по световно известния роман на Ален Роб Грийе ще ви залута между криминалето и фантастиката. Ще ви разходи из странни местности, ще ви срещне с особени герои и ще се опита съвсем да ви обърка, за да ви изведе накрая на не съвсем сигурно място, което ще трябва да си доразкажете сами. И през цялото време ще слушате с напрегнато внимание, защото разходката е сътворена майсторски.

Ален Роб-ГрийеВероятно е така, защото „Джин“ е рожба на „новия роман“ – литературно течение, което се ражда във Франция през 50-те години на миналия век. То руши представите за сюжетни ходове и герои, за времеви и пространствени връзки и последователности. Формата вече не е същата, важна става техниката на писане. Ален Роб Грийе е считан за негов баща – основоположник и теоретик на „новия роман“.

Ален Роб-Грийе е роден на 18 август 1922 г. в Бретан. Семейството му отрича много от съществуващите социални идеи и почти целия обществен ред. Бъдещият писател расте сред свободомислие и съвсем естествено се превръща в свободен бунтар. Той много пътува, следва агрономство. Пише още през ранните си години, но първите му опити да публикува се отхвърлят. Следва обаче богато творчество и голямо признание. През 2004 г. става член на Френската академия на науките. Напуска ни през 2008 г. на 85 годишна възраст.

Автор на драматизацията: Ина Вълчанова.
Участват артистите: Захари Бахаров, Деляна Хаджиянкова, Йоана Буковска, Нина Стамова, Атанас Атанасов и децата Гала Цонева и Бранимир Миланов.
Режисьор: Мария Нанчева.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиеса за копнежа и за страха от любовта

През 80-те години режисьорът Любен Гройс поставя на сцената на театър „Сълза и смях“ „Двама на люлката“ с участието на Цветана Манева и Явор Милушев . Постановката се радва години наред на небивал зрителски успех. Именно нейната адаптация за радио ви предлагаме да слушате на 9 февруари от 16 часа . „Двама на люлката“ е най-често играната пиеса..

публикувано на 08.02.20 в 09:45
колаж: Даниела Манолова

Радиодрама от гледната точка на един кон

Радиотеатърът представя „Холстомер“, една история от Лев Толстой, разказана за радио, режисирана и изпълнена от Веселин Мезеклиев, в неделя (26 януари) от 0.30 часа. Сценичният спектакъл „Холстомер“, който предшества радиопродукцията, спечели конкурс за проекти в независимия сектор и беше направен с финансовата подкрепа на Министерството на културата...

публикувано на 25.01.20 в 08:25

Премиера на пиеса за Марина Цветаева

Марина Цветаева (1892-1941), неразгадана докрай и до днес, е не само гениална поетеса. Тя е автор и на проза и литературна критика. Нейният живот е завършено драматургично произведение, а жанрът му, уви, е трагедия. „Най-бедното място на земята“ компилира основните житейски и творчески събития, през които Цветаева преминава. Ето как..

обновено на 24.01.20 в 17:16

Дългият колкото ден човешки живот

И тази нощ, половин час след полунощ, незаспалите ще имат възможност да слушат радиотеатър: радиодраматизацията по романа на Алберт Малц „Един дълъг ден в един кратък живот“ с участието на артистите Васил Михайлов, Иван Тонев, Банчо Банов, Петър Вучков, Асен Ангелов, Сотир Майноловски, Ганчо Ганчев, Адриана Андреева, Александър Притуп, Бочо Василев,..

публикувано на 10.01.20 в 11:25

Преминаването на онази страна според един фичър, направен в Полша

…била съм на половин година, когато една каруца, пълна с тухли, излязла от гетото. Между тухлите имало дървена кутия с пробити дупки, за да влиза въздух, а вътре – бебе, приспано с луминал, което преминало на онази страна... Това е цитат от продукцията на „Документално студио“, фичър в 2 части, която ще чуете в две последователни съботи от 19.30 часа..

обновено на 28.12.19 в 10:27