Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петанк в Камбоджа

В „Покана за пътуване“: От храмовете Ангкор Ват до Ханой и Банкок. Галерия „Дория-Памфили“ – дворец с 1000 стаи и 650 шедьовъра

25
Площта на храмовете Ангкор Ват е колкото 90 футболни игрища

„Моля ви, бъдете пътешественици, а не туристи. Опитвайте нови неща, срещайте нови хора и поглеждайте отвъд това, което се намира точно пред вас. Това е ключът към осъзнаването колко удивителен е светът, в който живеем.“

„Покана за пътуване“ започва с цитат от американския кулинарен експерт Андрю Зимерн, защото е изтъкано от приключения!

Петанк! Звучи звънко. Всъщност това е стара провансалска игра с метални топки, придобила популярност в началото на ХХ век. Във филмите на Луи дьо Фюнес комичните жандарми играеха петанк в ленивите следобеди пред кръчмата на площада. Оказва се, че у нас френската игра има не само последователи, ами и състезатели, достойни да ни представят на международния пясък. Дарина Григорова от Радио България бе част от отбора, отсрамил страната ни на световното първенство в Камбоджа. Но понеже у нея бушува синдромът на пътешественика, тя си каза „Така и така съм в Азия, защо да не отскоча до Виетнам и Тайланд“. И го направи! Но също така ни ограмоти за играта петанк.

Преди няколко издания на „Покана за пътуване“ певецът Васко Василев-Базилио ни разведе из Витлеем с разказа си за Светите земи. Днес той продължава от там, където спряхме – пред една от малкото усмихващи се Богородици.

В Йерусалим никой не хвърля хляб на земята и всеки живее праведно според религията си, твърди певецът Васко Василев-Базилио, който отскоро е и магистър по богословие.

Ще ви прошепна една тайна. Скрита пред очите на всички в центъра на Рим. Доколкото може да се скрие дворец с повече от 1000 стаи. Галерия „Дория-Памфили“ изненадва с великолепни шедьоври и незабравими интериори на Виа дел Корсо 305. Понякога тя незаслужено остава в сянката на по-посещавани забележителности на Вечния град като ватиканските музеи или вила „Боргезе“. Но това е само от полза на посветените, които могат да я разгледат спокойно без туристическо стълпотворение.

В широкото предверие между няколко бюста на римски патриции… се зареждаха две електрически суперколи. Дворецът е един от малкото частни палати в италианската столица. Част от него се обитава от наследниците на аристократичната фамилия. Някои апартаменти се дават под наем, но най-голямата част от сградата е приютила забележителна колекция, събирана с векове. 650 шедьоври, сред които на Караваджо, Тициан, Рафаело, Веласкес и Бернини.

Съкровищата с неизмерима стойност се намират в най-голямата частна галерия в Италия. Днес тя принадлежи принц Джонатан и принцеса Гезине. Когато се раждат, те не са братче и сестриче и дори нямат фамилни имена. Две дечица без родители, едни от многото, появили се в Англия вследствие забраната на абортите. През 60-те години на миналия век Ориета Дория Памфили, последната принцеса със синя кръв от знатното италианско семейство, ги осиновява от католическо сиропиталище в Лондон със съпруга си Франк Погсън, бивш офицер от британския кралски флот.

Когато през 2000 г. принцеса Ориета умира, двете ѝ осиновени деца наследяват двореца „Дория Памфили“ в центъра на Рим. Освен галерията там има 110 апартамента и 50 магазина, които се дават под наем. Джонатан и Гезине получават още в наследство и дворец в Генуа, 14 знатни титли и една от най-богатите колекции на изкуство в света.

Но понеже ще ви разхождам из най-ценното от притежанията им, да ви запозная с историята му. Дворецът заема цял квартал и е най-дългият в Рим. Площта на зданието е 180 хектара. Сградата в стил барок е издигната през XV в. за патрицианското семейство Памфили, сродило се през XVII в. с друг знатен род – Дория.

Колекционирането продължили няколко поколения от аристократичната династия.

За щастие папа Инокентий X забранил на потомците си да продават експонатите, благодарение на което е достигнала до наши дни в пълния си блясък. Приятният мъжки глас в аудиогида, който разказва за безценните произведения, принадлежи на принц Джонатан. Едва ли има друга галерия в света, в която с чувство за хумор да гарнират сведенията за скулптури и картини с лични преживявания. А аз през цялото време си мислех какво ли е да се гониш със сестра си сред такива шедьоври и играеш на жмичка из безкрайните коридори и зали.

В двореца в тематичен и хронологичен ред са представени над 600 произведения. Сред тях платната на Караваджо „Отдих по пътя към Египет“ и „Каещата се Магдалена“ и на Тициан „Саломе с главата на Йоан Кръстител“.

„Дядо ми е купувал картини на Тициан, когато художникът се бил замесил в скандал и бил отхвърлен. Така нашето семейство се оказва притежател на 14 платна“, казва в аудиогида принц Джонатан. За най-ценен експонат се смята портретът на папа Инокентий X от испанския живописец Диего Веласкес. Това е един от най-добрите портрети в историята на изкуството. Самият свят отец обаче, когато го видял, просъскал „Прекалено правдиво!“. Според експерти може да струва и милиард евро. Картината е отделена в специална стая, заедно с мраморен бюст на папата от известния архитект и скулптор Лоренцо Бернини.

Каскада от интриги, ревност и загадки обгръща историята на папа Инокентий X. Причината за тях е в една много обсъждана навремето връзка – тази с най-властната жена на Рим, с жената на брат му – Донна Олимпия Малдаикини. Родената в скромно семейство Олимпия успяла на 16 да се омъжи за богат мъж, който починал, когато тя била на 24 години, оставяйки ѝ огромно наследство.

Богатата и млада вдовица омаяла и 30 години по-възрастния от нея Памфилио Памфили, брат на тогавашния кардинал Джовани Батиста, който по-късно станал папа Инокентий X. Много скоро Олимпия се превърнала в доверена съветничка на папата, а според мнозина и в негова любовница.

Освен споменатите произведения, в галерията има още платна на Кореджо, Пармиджанино, Тинторето, Басано, на Рубенс и Пусен… Сред неживописните шедьоври изпъкват римски антични статуи, мраморни портрети и барелефи, средновековни брюкселски килими и гоблени.

Фамилният параклис на Дориа-Памфили е построен в края на XVII в. по проект на известния архитект Карло Фонтана. В него аристократите са привлечени да коленичат пред разпятие от слонова кост на скулптора Ерколе Ферата.

Срещу две евро над таксата от 14 можете да разгледате апартамента на принцесата. А кой не е искал поне веднъж да надзърне там?

В рубриката „50 места от българската история отвъд България“ Светослав Марков и Теодор Борисов ни отвеждат до гроба на Гоце Делчев в Северна Македония.

А ако се чудите кой ще ходи на ТЕДекс Витоша, благодарение на късмета си в нашата игра във Фейсбук – това е Снежана Михайлова. Надниквайте на страницата ни, където ви чакат още награди.


Снимките са на Васко Василев-Базилио, Дарина Григорова и Магдалена Гигова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тъмната страна на светлото минало

В масовото съзнание върви един мит – митът за спокойния и безопасен живот през социализма. А е мит, защото – оказва се, изобщо не е така: в тоталитарните години е имало не по-малко, че дори и повече тежки нарушения на живота, личното достойнство и собствеността, отколкото в годините на демокрация и пазарна икономика. Разбираме това от книгата на д-р..

обновено на 29.03.24 в 14:52

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45