Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Теодосий Спасов създава албум на Антарктида

Виртуозният музикант заминава за Българската полярна база „Св. Климент Охридски“

Проф. Христо Пимпирев (вляво) и Теодосий Спасов
Снимка: Невена Праматарова

На 20 януари Теодосий Спасов (кавал) и Християн Цвятков (китара) ще заминат за българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, за да създадат албум с музика от Ледения континент. Те заминават по покана на проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на ежегодните полярни експедиции на страната ни.

„Винаги съм мечтал на Антарктида да бъде представена и музиката наред с всички изкуства, които нашите творци са създали там. Много съм щастлив, че през 2020 година ще дадем началото на нещо, което е уникално. Така ще бъде изпълнена една от моите мечти световноизвестен музикант като Теодосий Спасов чрез своето изкуство да усети този невероятен континент с най-чистата природа. Не знам някой да е композирал музика на Антарктида досега и се радвам, че по този начин ще пренесем българския фолклор и душевност на най-запазеното място на нашата планета“, каза проф. Пимпирев преди заминаването за полярната ни база.

„Пътуването до Антарктида е сбъдната мечта и за мен, за която смело и тайно съм мечтал. Надявам се, че това отново ще е пътуване към самия мен, както по време на концерта, който изнесохме на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест преди близо 20 години“, сподели Теодосий Спасов.

Виртуозният музикант е част от групата с български музиканти тогава, които изнасят най-високия концерт на планетата през 1996 година, влязъл в Книгата на рекордите Гинес.

Той сподели, че няма подробен план за реализирането на музикалния проект на Антарктида. Създаването на музиката ще стане още по време на пътя, когато с Християн Цвятков ще изострим сетивата си и ще анализираме нашите впечатления. При всички случаи ще има записани и автентични звуци от там, които ще включим в албума, който предстои да издадем. Имаме намерение да влезем и в студио, където ще се роди идеята за формата на албума. Ще поканим и музиканти и с техния талант ще пресъздадем още по-широка палитра на света, който сме усетили на Антарктида“, каза още Теодосий Спасов.

Цялото пътуване ще бъде отразено от камерата на Румен Василев, който е единственият оператор, заснел кадри за игралния филм „Писма от Антарктида“ на Белия континент.

Проф. Христо Пимпирев ще пътува с българските музиканти, които ще се присъединят към 28-ата полярна експедиция на България. Те ще гостуват на полярните бази на Китай, Русия и Чили.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.