Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Може ли да се върне доверието между лекар и пациент

„Лекарските грешки“ – медицински, етични и юридически аспекти

Академик Дамян Дамянов
Снимка: БГНЕС

Върнете доверието към лекарското съсловие! За това апелира в студиото на „За здравето“ хирургът акад. Дамян Дамянов. Повечето от лекарските грешки са случайни като събития, а след това могат да бъдат класифицирани. Най-често се греши при най-честите заболявания, коментира хирургът и препоръча на лекарите повече да говорят с болните: 

"Диалогът с болния човек, сериозното отношение към диагностиката, разпитването, анамнезата са изключително важни, но сведени до минимум напоследък. Не забравяйте да разпитвате болния и неговите близки. – апелира към своите колеги акад. Дамянов. – Второ, ние възприемаме понятието "информирано съгласие" като стандартно понятие, но то е изключително важно. Трето, етичните норми, моралните норми... Призовавам младите колеги, независимо от търгашеската медицина напоследък, да не забравят да се придържат към нормите! 

За невероятното противопоставяне между лекари и пациенти и лекарските грешки

"Проблемът за лекарската грешка се разви като една от поредните болести на растежа през последните 30 години на т.нар. "преход". За грешки в медицината и в хирургията не е спирано да се разговаря. Има една голяма дебела книга (още от 1974-75 година), наречена "Грешки и усложнения в хирургията". Като шеф на хирургическо дружество, аз направих най-малко 2 конференции, след оттеглянето ми – още две – с акцент върху лекарските грешки." Лекарските грешки са поучителни и важни за професията, категоричен е акад. Дамянов.

"Въпросът е, че през последните 30 години проблемът се изкриви, проблемът за лекарските грешки се хипертрофира. За това помогнаха и журналистите... Помогна и интернет. Такава постановка е крайно погрешна. 

Първо, намаля потокът на кандидат-студенти за лекари. Второ, един от стимулите да напуснеш България, след като завършиш медицина, е, че в определени случаи не получаваш адекватна защита и съответна на труда, който полагаш. Трето, липсва законодателство в тая посока. Липсва нормативно избистряне що е то лекарска грешка като тълкувание." 

Акад. Дамянов смята, че лекарското съсловие е било неподготвено за това развитие на нещата и чак сега се опитва да си изгражда защита. "Тази защита обаче е в ембрионална фаза. Едно от първите неща, които се родиха, е да започне лекарското съсловие да се застрахова. Но още няма навик. Защита не е достатъчно добра от юридическа гледна точка. Нещата не са терминологично избистрени. Всичко това показва, че ние ще изстрадаме този път."

Къде най-често може да сбърка един хирург? Кои диагнози са най-трудни?

"Няма диагноза, няма операция, в която хирургическата грешка да не е възможна. Но грешките са в различен аспект. Делението на грешките е: общи и специални. Те могат да бъдат диагностични или при лечението. Могат да бъдат технически, тактически, организационни. Когато запитах хора от немедицинската сфера, те ми отговориха, че грешките могат да бъдат случайни и умишлени. Възразявам срещу такава класификация. Умишлени грешки няма. Грешки по небрежност може да има. Когато грешката е по небрежност, не бих я простил. Когато грешката е по незнание, получено на студентско ниво, не мога да го простя!"

Д-р Дамянов се обърна към съсловието на лекарите: "Трябва по бърз начин да се опитаме да избистрим отношението към грешките и защитата на съсловието." А към журналистите – "Когато стане нещо – не бързайте, изчакайте заключението!"

Що е „лекарска грешка“ – определение и тълкуване, кой преценява освен съда: консилиум, патоанатом, етичната комисия на БЛС? Практиката по света и поуките за нас... Подкрепата на обществото е много важна в подобни казуси. Трябва да се възвърне доверието между лекар и пациент, категоричен е и д-р Асен Меджидиев.

Репортаж от семинара, посветен на лекарската грешка, можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

125 години Национална художествена академия

Тази година НХА отбелязва своята 125 годишнина. На 1 октомври 1896 год. след Указ на княз Фердинанд в България отваря врати Държавното рисувалво училище – едно от най-старите висши учебни заведения в страната. Дебатите за създаването му започват много по-рано, но чак през есента на 1896 г. то става факт. Открояват се имената на ред видни творци и..

публикувано на 12.06.21 в 09:05
Снимката е илюстративна

Кот, котак, мачарок

Дивата котка е била доста разпространена в земите, населявани от славяни, и е била наричана с думи, които с времето са се изгубили. Одомашненото животно е внесено по-късно заедно с латинското си име „катус“, заето в праславянския като „катъ“. Твърди се, че то е било част от атрибутите на цивилизацията и лукса. Интересно е и че името на мъжкото..

публикувано на 11.06.21 в 08:45

Енциклопедия бюрократика. Епизод 2: Хляб, зрелища и корупция

Дали корупцията и злоупотребите с власт са белег за упадъка на Римската империя, или са били част от нейния modus vivendi във всеки етап от съществуването ѝ било като република, принципат или доминат.   Надниквайки в богатата история на Рим, не бива да се изсушаваме да мерим с днешен аршин, т.е. да преценяваме ефективността на дадена система, в..

публикувано на 11.06.21 в 08:10

Горещи вълни, климатични промени и човешко здраве

Въпреки глобалния срив на интернет, форумът „ Климатека “ успя да отбележи годишнината си с уебинар за връзката между климатичните промени, горещите вълни и човешкото здраве на д-р Зорница Спасова. Чуйте интервюто с нея в „Лабиринти на познанието“. Докато в глобален мащаб има научен консенсус, че климатичните промени съществуват, в България темата..

публикувано на 10.06.21 в 16:17

Създателят на българския „Таймс”

Данаил Крапчев e роден на 15 декември 1880 г. в град Прилеп, Македония, убит на 10 септември 1944 г. в Горна Джумая. Той е сред най-значимите публични имена в периода между двете световни войни и без колебание може да бъде определен като човек-институция в политическата и културната историята на България. Фигура, която със своя независим дух и..

публикувано на 09.06.21 в 17:39