Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 15 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Живот във високото: Мургаш и животът над облаците

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песенни стихове и текстове на: Радой Ралин, Тори Еймъс, Йън Андерсън, Пол Саймън, Н. Кънчев, Н. Христозов, Ал. Петров, Георги Константинов

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
Светлината на света.
Днес можем ли да се похвалим, че живеем в светлина? Виждаме ли ясно Бога и пътя, който води към Него? Виждаме ли в лицата на другите хора приятели, а не врагове? За съжаление огледаме ли се наоколо ще видим в повечето случаи обратното. Вкопчили сме се в желанието да натрупаме земни блага. Търсим щастието си предимно в преходни ценности. Готови ли сме да видим ближен в непознатия до нас? На тези въпроси ще се спрем с иконом Александър Лашков, председател на храма „Св. Троица“ в едноименния столичен квартал

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фестивална музика от Латинска Америка. Изпълнение – „Лос Куракас“ от Чили, „Калес и Конгас“ от Куба, формация „Сон Паленке“ и Алфредо Гутиерес от Колумбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Пейо Пеев, Ленче Кукич, Митко Гроздев и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„На богатия вяра да нямаш“, по грузинска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и Светът на този ден: Разходка из Британския музей – един от най-големите и най-богати музеи в Света, основан на 15 януари 1759 г.
• Дух и тяло: тайната на столетниците в България – интервю на Мирослав Василев със 100-годишната Радка Минчева от град Баня, община Карлово
• Режисьорката и фотографката Ира Иванов - IrrA и „И аз мога“ / I CAN TOO организират фотоизложба – „Обичай планетата, обичай децата“ / #LoveOurPlanetLoveOurKids
• Управление на екологичния сектор в България – говори Евдокия Манева, бивш министър на околната среда и водите
• Представяне на телефонно проучване на „Барометър България“ на удовлетвореността на българите от икономическото състояние – на страната и тяхното лично и електоралните им нагласи.
• Репортаж на Добромир Цветков от протеста на автоинструкторите
• Главен герой: автомобилният състезател и директор на Академията за безопасно майсторско шофиране Васил Жеков.
• Дух и тяло: Брак чрез изкуствен интелект или информационните технологии в полза на любовта – репортаж от Израел на Искра Декало.
• Културни процеси: В очакване на Китайската Нова година с пианиста и композитор Пламен Цветанов – автор на филмова музика за български и световни продукции, и със съпругата му Мънийн Янг-Цветанова – за любовта, изкуството и разстоянията между България и Китай, за магията на брака навръх Нова година и още празнични пожелания.
• Първо гостуване на Китайската филхармония в България и анонс за концерта в зала „България“.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Теодосий Спасов представя най-новия си албум „Звуци от дълбоките води“ с негови композиции, писани през годините за театрални спектакли и игрални филми;
• Fabrizio Parisi и The Editor като вече утвърден тандем правят модерен прочит на традиционната българска музика в #yoursake с младата и обещаваща певица DIA;
• Нестандартният дует WEIL се завръща с нова авторска музика;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• За музиката: втори сезон на поредицата от разговори за личното преживяване и познанието за музиката и другите изкуства. Музиковедът Илия Граматиков с покана за предстоящото събитие в театрална зала „Алма Алтер“ на СУ „Св. Климент Охридски“.
• Фотографска изложба „Вик“ на Димитри Стефанов в галерия „Синтезис“. Разговор с автора на документалния проект за Исландия и куратора Надежда Павлова.
• Премиера на спектакъла „Зорба“ по романа на Никос Казандзакис в Малък градски театър „Зад канала“.
• Цветомила Димитрова представя книгата „Всичко е прецакано. Книга за надеждата“ на Марк Менсън.
•,,Глината – вълнуваща материя“, изложба на проф. Ивана Енева в галерия „Академия“
• „Мъжът, жената и помежду им“, изложба на скулпторката Валентина Шарра в галерия „Васка Емануилова“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Мартина Вачева след наградата БАЗА и творческата резиденция в Ню Йорк
Попкултурата, сериалите, модерния балет, банкетите, кичът … и съвременното изкуство. Мартина Вачева, носителката на наградата БАЗА за 2017, представя самостоятелната си изложба Sex and the City („Сексът и градът“) в Института за съвременно изкуство - София.
Донякъде резултат от творческа резиденция в Ню Йорк, донякъде продължение на многогодишната работа на художничката с популярни сериали, донякъде връщане в абсурдните времена, когато ѝ се е налагало да съчетава обучението по изкуство с ролята на танцьорка по празненства, творбите на Мартина Вачева смело боравят с образи и клишета от съвършено различни естетики, развенчават ги, осмиват ги, но и се потапят в тях.
Къде е мястото на художника в този врящ и кипящ свят от образи, възможна ли е дистанцията, а от там и иронията? Това са въпросите, с които Мартина Вачева натоварва картините и обектите, които създава.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Представяме новата звезда на френската опера тенора Бенжамен Бернхайм и неговия първи диск с арии от Доницети, верди, Гуно, Масне, Годар и Чайковски.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
История на арабо- и ислямознанието: 45 години арабистика в България
В момента, когато в Близкия изток отново се разгаря конфликт, от който може да тръгне дори световен пожар, българската арабистика и ислямознание честват своя 45-годишен юбилей. За миналото на българската арабистика (но и за настоящето), за онова, с което тя е допринесла за по-дълбокото и истинско опознаване на този свят – толкова близък, но и толкова различен от нас, говорим с проф. Стоянка Кендерова – един от първопроходците на дисциплината, с проф. Симеон Евстатиев – един от водещите учени-арабисти в България и в света, и със студентката Йоана Митева.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Негово величество сладкишът: Сладкишите от Турция

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Под знака на българското кино – с музика
Музика из български киноленти от 50-те години на миналия век.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Представяне на двама талантливи български музиканти с подчертан интерес към фолклора и традициите на Южна Италия, Средиземноморието и Латинска Америка. Ана Боянова и Емил Калев, които през 2019-та година издадоха нов съвместен албум с канцонети от Неапол, Сицилия и Калабрия, с популярни песни от Испания, Мексико и Аржентина. Ще разкажат повече за себе си, за творческите си интереси и стремежи, за идеята и осъществяването на албума, озаглавен съвсем по италиански – „Nostalgia“. И разбира се, ще чуем част от него.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Как кралят се научи да се пързаля“, по английска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• Симфония от Ясен Воденичаров – нов студиен запис на Симфоничния оркестър на БНР. Интервю с автора и с диригента Иван Стоянов;
• „Gatos do Sul“ („Котки от юг“) – нов албум на пианиста Брайън Марсела в почит на бразилския перкусионист Сиро Баптиста;
• ансамбъл „Брабант“ с музика от Лупус Хелинк и Йоханес Лупи – първата половина на 16-и век.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Мъжеството на жената“, разказ от Джек Лондон – 3 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
„Те никога не казват“ – близкото минало, близкото бъдеще и антиутопичните елементи в разказите на Зорница Гъркова, гост в студиото Михал Фундович, създателят на лейбъла за авангардна музика Czaszska Records (Полша/Великобритания), във „Фабрика Автономия“ – гост: организаторът на пърформънса на 16 януари Ангел Симитчиев.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• 95 години Академичен мъжки хор „Гусла“ – покана за юбилейния концерт на 21 януари от диригента акад. Валентин Бобевски.
• 140 години от рождението на композитора Александър Морфов – откъс от предаването „Първите български хорови творци“ с автор проф. Георги Робев, излъчено на 22 февруари 1995 година по програма „Христо Ботев“ на БНР.
• Гост: проф. Теодора Павлович – завеждащ катедра „Дирижиране“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, диригент на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ и Хора на Класик ФМ радио, представител на България в Световния хоров съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10