Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приключения по „Вятър и Вода“

БНР Новини
Снимка: Vetrohodstvo

Въпреки зимата в „Нашият ден“ опъваме ветрила и слушаме морски истории в деня на срещата на ветроходците Статис Софиицис, Диан Зайков и Михаил Копанов с бъдещи приключенци.

Ясен Димитров е представител на ветроходен клуб „Вятър и Вода“, който всяка зима, когато ветроходците не са „на ветрила“, събира моряшката общност на тематични „ветроходни“ събития.

Основният акцент на първото за тази година ветроходно събитие е предстоящото участие на Михаил Копанов в трансатлантическата регата за самотници OSTAR 2020 (Original Single-handed Trans-Atlantic Regatta, или „Оригинална трансатлантическа регата за самотници“). OSTAR е първата и най-трудната презокеанска ветроходна регата в света за непрофесионалисти, по същия маршрут, по който корабът „Титаник“ е плавал към САЩ през 1912 г.

Стартът на регата е на 10 май 2020 от Плимут, Великобритания, пресича Северния Атлантик и финишира пред Нюпорт, САЩ. Макар че това е световно ветроходно състезание от най-висок ранг, финалистите не получават никаква парична награда, единствено признание и престиж.

Бургазлията Михаил Копанов е един от най-опитните и успешни български ветроходци, с множество победи на български и международни ветроходни състезания.

През 2015-а печели първо място в класа си в трансатлантическата регата ARC (Atlantic Rally for Cruisers) с 37-футовата яхта „Фурия”. През 2017-а, пак с „Фурия", Мишо участва заедно с Диан Зайков в трансатлантическата регата TWOSTAR, която се провежда по същия маршрут като OSTAR. Успяват да поведат в най-тежкия преход през Северния Атлантик, но попадат в буря с вятър близо 100 км в час и огромни над 15-метрови вълни, при минусови температури и тежки условия. Двамата ветроходци са спасени, но българската яхта „Фурия“ остава завинаги на дъното на океана на 460 км от Сейнт Джон, Канада.

По време на срещата „На ветрила през зимата“, организирана от „Вятър и Вода“, Дидо и Мишо ще разкажат за пръв път пред публика за случилото се по време на TWOSTAR 2017.

Събитието е подкрепено и с участието на най-разпознаваемия в България гръцки мореплавател, ангажиран с обучението на ветроходци – Статис Софицис. 

Средствата ще бъдат използвани за подготовката на Михаил Копанов за OSTAR 2020.

От клуб „Вятър и Вода“ имат молба: „Ако имате възможност за партньорство или познавате хора, които могат да осигурят спонсорство или дарение, обадете ни се! Търсим съдействие за самолетни билети, застраховател, лична екипировка, спасително оборудване, средства за такси участие, марини, гориво, стапел и т.н. Благодарим ви!“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пейо Яворов и българският национален идеал

Все по-трудно става да се привлече и задържи вниманието на хората върху важността на културното наследство и на това какво черпим от личности като Яворов. Пейо Яворов – само споменаването на това име внася различна енергия...  Рубриката "Terra Култура" разказва  за културното наследство на Пейо К. Яворов. Иво Милтенов , изследовател и дългогодишен..

обновено на 18.01.21 в 15:31

Защо е важно сградите да имат технически паспорт

Какво представляват техническите паспорти на сградите, задължителни ли са, има ли краен срок за получаването им, кой ще ги изработи и кой ще заплати цената? Технически паспорт на сграда е документ, който включва техническите, конструктивни, енергийни характеристики на сградата, инструкции за експлоатация, ремонт и отразява всички извършени строителни и..

обновено на 18.01.21 в 11:53

"Черната книга" трябва да събуди гражданския контрол

За шеста поредна година Фондация за свобода "Фридрих Науман" издаде "Черната книга на правителственото разхищение в България". Петя Дюлгерова, програмен директор на фондация "Фридрих Науман", и Борис Митов, журналист от "Свободна Европа" и един от авторите в книгата, коментират в “Мрежата” по програма “Христо Ботев”..

обновено на 18.01.21 в 11:07

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14