Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Приключения по „Вятър и Вода“

БНР Новини
Снимка: Vetrohodstvo

Въпреки зимата в „Нашият ден“ опъваме ветрила и слушаме морски истории в деня на срещата на ветроходците Статис Софиицис, Диан Зайков и Михаил Копанов с бъдещи приключенци.

Ясен Димитров е представител на ветроходен клуб „Вятър и Вода“, който всяка зима, когато ветроходците не са „на ветрила“, събира моряшката общност на тематични „ветроходни“ събития.

Основният акцент на първото за тази година ветроходно събитие е предстоящото участие на Михаил Копанов в трансатлантическата регата за самотници OSTAR 2020 (Original Single-handed Trans-Atlantic Regatta, или „Оригинална трансатлантическа регата за самотници“). OSTAR е първата и най-трудната презокеанска ветроходна регата в света за непрофесионалисти, по същия маршрут, по който корабът „Титаник“ е плавал към САЩ през 1912 г.

Стартът на регата е на 10 май 2020 от Плимут, Великобритания, пресича Северния Атлантик и финишира пред Нюпорт, САЩ. Макар че това е световно ветроходно състезание от най-висок ранг, финалистите не получават никаква парична награда, единствено признание и престиж.

Бургазлията Михаил Копанов е един от най-опитните и успешни български ветроходци, с множество победи на български и международни ветроходни състезания.

През 2015-а печели първо място в класа си в трансатлантическата регата ARC (Atlantic Rally for Cruisers) с 37-футовата яхта „Фурия”. През 2017-а, пак с „Фурия", Мишо участва заедно с Диан Зайков в трансатлантическата регата TWOSTAR, която се провежда по същия маршрут като OSTAR. Успяват да поведат в най-тежкия преход през Северния Атлантик, но попадат в буря с вятър близо 100 км в час и огромни над 15-метрови вълни, при минусови температури и тежки условия. Двамата ветроходци са спасени, но българската яхта „Фурия“ остава завинаги на дъното на океана на 460 км от Сейнт Джон, Канада.

По време на срещата „На ветрила през зимата“, организирана от „Вятър и Вода“, Дидо и Мишо ще разкажат за пръв път пред публика за случилото се по време на TWOSTAR 2017.

Събитието е подкрепено и с участието на най-разпознаваемия в България гръцки мореплавател, ангажиран с обучението на ветроходци – Статис Софицис. 

Средствата ще бъдат използвани за подготовката на Михаил Копанов за OSTAR 2020.

От клуб „Вятър и Вода“ имат молба: „Ако имате възможност за партньорство или познавате хора, които могат да осигурят спонсорство или дарение, обадете ни се! Търсим съдействие за самолетни билети, застраховател, лична екипировка, спасително оборудване, средства за такси участие, марини, гориво, стапел и т.н. Благодарим ви!“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Зиновиев

Владимир Зиновиев: Енергетиката ще има тотално различна форма и архитектура

В състояние ли e  България да извърви трудния път за сигурност и устойчиво енергийно развитие? Ако оставим настрана темата за социалната справедливост, то по отношение на политическата справедливост сме на прав път? "Има съществено несъответствие до разбирането на засегнатите социални групи от населението и по отношение на управлението на..

публикувано на 26.05.22 в 15:05
Владислав Панев

Владислав Панев: Енергетиката ще претърпи тотално преосмисляне

Какво се случва с енергетиката в държава, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото? Защо има енергийна трансформация ? “Ясно е, че и в България, и в ЕС тя настъпва първоначално вследствие на идеята за Европейския зелен пакт, целите, които то си поставя до 2050 г., а от друга страна, на..

публикувано на 26.05.22 в 13:10

Как фондация от Добрич създаде работа за хора с интелектуални затруднения

В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно се оттегля от подкрепата – такава, каквато я даваше до момента – за украинците, избягали от войната у нас. Многото доброволчески организации обаче, които се ангажираха с помощ за тези хора, продължават своята работа. Така беше и по време на Covid кризата. Така, за съжаление,..

публикувано на 26.05.22 в 11:18
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Има разделения, които пораждат ниско доверие

“Социалните мрежи, троловете, пропагандата и тролските ферми със сигурност са неща, които съществуват, но те влияят в едни или други социално-икономически условия. Те не са се появили отникъде и инсталирани в нашето общество“, казва в “Нашият ден“ социологът Стефан Георгиев : “ Има разделения, които са отвъд пропагандата, която битува в..

обновено на 26.05.22 в 10:09

Малко читалище оцелява като туристическа дестинация – как?

От "живите библиотеки“ до живото наследство от бабини времена – как читалището в едно малко градче поддържа интереса към културните традиции от региона ? Читалището в град Момин проход отдавна си е спечелило авторитета на една от най-дейните културни институции в община Костенец. Членовете на екипа му предпочитат да търсят решения за..

обновено на 26.05.22 в 08:00