Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Енциклопедия на писателите на 20 век

Колко имена на големи съвременни писатели знаете? Дилан Томас, Кърт Вонегът, Хорхе Луис Борхес, Салман Рушди, Томас Ман, Ърнест Хемингуей, Джеймс Джойс, Маргарет Атууд, Гюнтер Грас, Тони Морисън, Владимир Набоков, Вирджиния Улф, Стефан Цвайг… Не е трудно да се сетим бързо за имената на много повече от 52 съвременни писатели. Но дали тези писатели, към които имаме пристрастия, влизат в точно в този списък на „големите съвременни автори“?

Тази енциклопедия – „Великите съвременни писатели от А до Z“, съдържа 52-ма изявени представители на литературата на 20 век. А информацията за всеки един от тях е кратка, но изчерпателна. Придружена от множество снимки и цитати, както и с портрет, дело на популярния художник и плакатист Анди Туи.
Информацията тук наистина е синтезирана – и веднага давам пример как започва разказът за Кърт Вонегът.
„През февруари 1945 г., на 22 години, Кърт Вонегът, американски военно-пленник в Дрезден, Германия, става свидетел на бомбардировката на града, унищожила поне 25 хиляди души. По-късно съобщава, че когато започва всичко, той се намирал в подземна камера за месо, където се произвеждат витамини и хранителни добавки. Когато излиза на повърхността смъртта е навсякъде. Отнема му двадесет години и няколко неуспешни опита да опише подробно своите преживявания, но когато най-сетне успява, резултатът е най-известният му роман – „Кланица 5“.

Салман Рушди пък е представен в това издание с един красноречив цитат: „Работата на поета е да назовава неназовимото, да посочва измамата, да заема страна, да начева спорове, да оформя света и да не му позволява да заспива.“

Впрочем освен във „Великите съвременни писатели от А до Z“, можем да открием с илюстрациите на художника Анри Туи и в сборниците „Великите филмови режисьори от A до Z“ и „Великите художници модернисти“, които също са издадени на български език.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35