Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пушенето "сърдечно" и компетентно

БНР Новини

Принцип на положителната грешка - така в психологията се нарича състоянието, при което сме наясно, че дадено нещо вреди, но решаваме, че не се отнася за нас. Пушенето е типичен пример - стотици пъти сме чували колко е вредно, знаем за пряката връзка между цигарите инфаркта и другите сърдечни и белодробни заболявания, но някак сме убедени, че това засяга другите.

Каква трябва да бъде ефективната стратегия за борба с тютюнопушенето - този въпрос задава Ива Дойчинова на експертите - кардиолога проф. д-р Борислав Георгиев и проф. Георги Момеков, д.ф. председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичен факултет на МУ, София.

За проф. Георгиев част от проблема, е че борбата с пушенето се води повърхностно, основана е на лицемереие и е оставена на лекарите.

"Обясняваме, че хипертонията е опасна и даваме хапчета, обясняваме вредата от холестерола и даваме хапчета, обясняваме вредата от тютюнопушенето и казваме "спрете да пушите". Много от хората казват "да, да" и продължават да пушат - коментира проф. Георгиев.

И двамата събеседници са съгласни, че заместителите на конвенционалните цигари - електронни и бездимни - са по-малкото зло, но не са безвредни. С употребата им са свързани митове и слухове, които експертите отграничават от реалните рискове, свързани с консумацията - чуйте разговора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда , разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен..

обновено на 09.05.24 в 10:06

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00