Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Цвят продълговат в морето” на Исабел Алиенде със световна премиера и у нас

БНР Новини
Снимка: wikimedia.org

Сравнявана с Маркес и други бележити представители на магическия реализъм, Исабел Алиенде започва литературната си кариера случайно, но днес е сред най-обичаните латиноамерикански писатели на всички времена. Международна известност ѝ носи величествената семейна фреска „Къщата на духовете“, „Дъщеря на съдбата“ и „Портрет в сепия“.

Следват близо 60 милиона реализирани копия от произведения, преведени на 35 езика. Много са темите, които превърнаха Алиенде в една от най-популярните разказвачки на нашето време – любовта, войната, самотата, бремето на спомените и старостта, страховете и болестите, които са неразделни от зимата на човешкия живот.

Новият ѝ роман в превод на Маня Костова излезе у нас преди броени дни. „Цвят продълговат в морето” заплита съдбите на герои от плът и кръв, изпитващи любов и омраза, копнежи и покруса, надежди и разочарования. 

Пред все по-ясно очертаващото се поражение на републиканските сили в Гражданската война в Испания, хиляди испанци поемат пътя на изгнаничеството, прекосяват Пиренеите и се отправят към Франция. В рамките на един живот им се налага да изживеят няколко живота. Мечтаят за завръщане в родината, но откриват, че понякога е трудно не да избягаш, а да се завърнеш.

Кремена Димитрова – директор маркетинг и пиар на наше известно издателство, гостува в „Артефир“, за да представи книгата. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.