Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мартина Апостолова, европейската изгряваща звезда на „Берлинале“ за 2020

Емоция не се играе, тя се преживява

БНР Новини
Мартина Апостолова
Снимка: Личен архив

„Време и половина“ днес отново стъпи в чужди обувки. Те са женски, макар дълго време да са играли на футболен терен, малки са, но са издръжливи. Умеят да се справят с различни ситуации и се чувстват страхотно на сцена или скрити в дъното на екрана. И сами бихте могли да стигнете до тези изводи, ако се зачетете в историята на Мартина Апостолова. Няма да ви е трудно да стигнете до нея, защото в онлайн пространството, а и не само, се говори често за актрисата.

Мартина е европейската изгряваща звезда на „Берлинале“ за 2020 година. Списъкът включва общо десет млади актьори, а тя е първа в него. Макар това да е повече от престижно, звездата на Мартина Апостолова грее силно заради таланта, оптимизма ѝ и интуицията, на която често избира да се довери. Тя не е само „Ирина“. Тя е момичето, което дълги години тренира футбол. Играе в националния ни отбор. Играе и в Германия. Тя е студентката на Цветана Манева и Снежина Петрова, която влиза в различни роли. Играе дори Пинокио. Тя е барманката, която съвместява нощната смяна с играта в Благоевградския театър и спи с шапка и шал в студената квартира, защото символичната ѝ актьорска заплата не ѝ позволява да отдаде заслуженото на сметките. Тя е момичето, на което му се налага да посещава светски събития и често да дава интервюта, а това хич не му е по вкуса, но го прави. В името на изкуството. 

Вложила е сърцето си в него, споделила е страховете и радостите с екипа, с който работи и се чувства отговорна да вкара поне един зрител в киносалона или театъра. Много още може да се каже за нея. А и вие можете много от това да прочетете в интернет. Затова по-добре нека тя сама да разкаже за себе си.

Чуйте Мартина Апостолова в звуковия файл и разберете защо според нея емоцията не се имитира, не се играе, а се преживява. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Закъсняла важна книга за българската литература като част от световната

„Българската литература като световна литература“ е предизвикателно заглавие, но вярно. В това ни убеждава новият сборник – първи по рода си, който разказва за нашата литература на английски език.  Съставители са Михаела Харпър и Димитър Камбуров.  Книгата не е история на литературата ни, а възможно най-понятно и стегнато разглежда „ключови аспекти и..

публикувано на 27.11.20 в 17:11

„Утайка от кафе в ла минор“ – спектакъл, вдъхновен от творби на унгарски автори

Нова българска пиеса, вдъхновена от творби на унгарски автори, тръгва към своята публика и ще превърне Унгарския културен институт в театрално пространство на 27 ноември. Автор на пиесата и режисьор на спектакъла „Утайка от кафе в ла минор” е Николай Ламбрев-Михайловски. „Вдъхновението от унгарските писатели Михай Бабич – „Халифът щърк“, Дьорд Драгоман –..

публикувано на 27.11.20 в 15:10
Кръгла маса

За Пипи и Вера

Вероятно си спомняте репликата: „Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време“ и знаете кой я е казал. Любимата на поколения деца, а и възрастни, Пипи Дългото чорапче се появява преди 75 години и оттогава името на Астрид Линдгрен се свързва неизменно с тази популярна немирница, а книгата ѝ е превеждана, издавана и преиздавана в..

публикувано на 27.11.20 в 09:10

Фокус към обществените библиотеки

За четвърти път бяха връчени Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки“. Те са учредени с идеята за приобщаване към информационното общество, за осигуряване на равен достъп до култура и знание чрез обществените библиотеки в страната.  Журито с председател доц. Георги Лозанов излъчи и тази година победителите в четирите категории: национална и..

публикувано на 26.11.20 в 18:15

"Всеобща постановка" в галерия Doza

Галерия Doza и кураторът Йово Панчев представят на зрителите една контроверсна ситуация, съчетавайки работите на двама провокативни и социално ангажирани художници, каквито са Добромир Иван и Андрей Врабчев. Тяхната изложба се нарича "Всеобща постановка". В тази Всеобща постановка Добромир Иван, име, което няма нужда от представяне, художествен..

публикувано на 26.11.20 в 17:01