Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мартина Апостолова, европейската изгряваща звезда на „Берлинале“ за 2020

Емоция не се играе, тя се преживява

БНР Новини
Мартина Апостолова
Снимка: Личен архив

„Време и половина“ днес отново стъпи в чужди обувки. Те са женски, макар дълго време да са играли на футболен терен, малки са, но са издръжливи. Умеят да се справят с различни ситуации и се чувстват страхотно на сцена или скрити в дъното на екрана. И сами бихте могли да стигнете до тези изводи, ако се зачетете в историята на Мартина Апостолова. Няма да ви е трудно да стигнете до нея, защото в онлайн пространството, а и не само, се говори често за актрисата.

Мартина е европейската изгряваща звезда на „Берлинале“ за 2020 година. Списъкът включва общо десет млади актьори, а тя е първа в него. Макар това да е повече от престижно, звездата на Мартина Апостолова грее силно заради таланта, оптимизма ѝ и интуицията, на която често избира да се довери. Тя не е само „Ирина“. Тя е момичето, което дълги години тренира футбол. Играе в националния ни отбор. Играе и в Германия. Тя е студентката на Цветана Манева и Снежина Петрова, която влиза в различни роли. Играе дори Пинокио. Тя е барманката, която съвместява нощната смяна с играта в Благоевградския театър и спи с шапка и шал в студената квартира, защото символичната ѝ актьорска заплата не ѝ позволява да отдаде заслуженото на сметките. Тя е момичето, на което му се налага да посещава светски събития и често да дава интервюта, а това хич не му е по вкуса, но го прави. В името на изкуството. 

Вложила е сърцето си в него, споделила е страховете и радостите с екипа, с който работи и се чувства отговорна да вкара поне един зрител в киносалона или театъра. Много още може да се каже за нея. А и вие можете много от това да прочетете в интернет. Затова по-добре нека тя сама да разкаже за себе си.

Чуйте Мартина Апостолова в звуковия файл и разберете защо според нея емоцията не се имитира, не се играе, а се преживява. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотоизложба LUCID ЕYES на Веселина Николаева

Един от водещите съвременни български фотографи в наративната фотография Веселина Николаева представя своята нова изложба „LUCID ЕYES“. Тя е вдъхновена от човешката близост и доверието, което изграждаме (или не) с хората. 21 портрета в човешки ръст и 2 пейзажа очакват своите ценители до 10 юни в галерия "Синтезис", а откриването е на 13 май от 16.00..

публикувано на 13.05.21 в 13:20

Мариана Кирова с хумористичен роман

В съвременната българска литература хуморът и сатирата не се срещат често. Всъщност никак не е лесно да пишеш  хумор и сатира, едно ценно умение, което вероятно е присъщо за мисленето на самия автор. По всичко личи, че журналистката и писателка Мариана Кирова, носител на две литературни награди, е от тази порода автори. Новият ѝ роман..

публикувано на 13.05.21 в 11:46

20-а Национална среща-семинар на CIOFF има в София на 15 май

Националната секция на CIOFF кани ръководителите на фолклорни ансамбли и фестивални директори да се включат в 20-ата Национална среща-семинар в София на 15 май – каза за „Артефир“ Емил Павлов – председател за България на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF). Тази среща се..

публикувано на 12.05.21 в 15:58

Нужната работилница

Съвсем навреме, а може би дори с известно закъснение, в края на миналата година в София отвори врати първата по рода си споделена работилница. Нейните 400 квадрата площ и машините, разположени на тях, са достъпни за всеки, който иска да създава, да изработи проекта си, бил той студентски или плод на смело въображение, да експериментира и да се..

обновено на 12.05.21 в 14:27
Петя Ангелова

Актрисата Петя Ангелова: Като стъпиш на сцената, после не можеш да си тръгнеш

„В актьорската професия ме държи любовта към изкуството, в частност – към театъра. Професията е много трудна, няма какво да се лъжем. Но е прекрасна и не бих я заменила с нищо друго. Защото тя може да те срещне с наистина изключителни хора, изключителни истории – нещо, което може само да те обогати и да те развие. Всяка една среща е трамплин към..

публикувано на 12.05.21 в 14:05