Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фервал“ – опера в три действия и пролог (съдържание)

„Фервал“е опера в три действия и пролог, оп.40 от Венсан Д`Енди. Либретото е на композитора по поемата „Аксел“ на Исайя Тенье. Премиерата е на 12 март 1897 г. в театър „Ла Моне“, Брюксел.

Действащи лица и изпълнители

Фервал – тенор

Гилен – мецосопран

Арфагар – баритон

Каито – мецосопран

Гримпюе – бас

Ленсмор – тенор

Селянин, Шено – тенор

Илбер – тенор

Феркемна, Муса – тенор

Гейвир – баритон

Пратеник – бас

Гвилкингубар – баритон

Бердре – бас


Съдържание

Пролог

Сарацински бандити нападат от засада галите Фервал и друидът Арфагар, оставяйки ги ранени. Гилен, дъщеря на сарацинския емир и магьосница, ги спасява от смъртта. Тя веднага се влюбва във Фервал и предлага да го излекува. Тя иска да знае кой е той. В началото Арфагар отказва. В това време Фервал се събужда и вижда девойката. Той също веднага се влюбва в нея, но ѝ казва, че принадлежи на Бог. Прологът завършва с пренасянето на Фервал в двореца на Гилен.

Първо действие

Арфагар иска да напуснат бързо двореца, но Фервал се чувства прекрасно и въпреки че раните му са зараснали, той иска да остане там. Арфагар обяснява на Фервал историята му. Фервал е син на келтски цар от земята на Краван и е предопределен да бъде последен защитник на старите богове („Нюе“). Той е натоварен с мисията да спаси родината си от нашествие и грабеж, но трябва да се откаже от любовта, да се посвети на боговете и да изпълни дълга си.

След завръщането на Гилен Фервал отвръща на любовта ѝ. Арфагар обаче призовава Фервал да я напусне и да изпълни мисията си.

След като най-накрая младежът напуска Гилен, тя призовава своите сънародници сарацини да нахлуят в Краван, за да си отмъсти за това, че е изоставена. Тя им обяснява, че там, на север, ги очаква богата и голяма плячка.

Второ действие

Арфагар и Фервал са се завърнали в Краван. Те отиват пред богинята Каито в планината, където тя издава едно пророчество:
„Ако клетвата е нарушена, ако древният закон бъде разрушен, ако любовта царува над света, цикълът на Есю е затворен. Само смъртта, ще извика живот. От смъртта ще се роди нов живот“.
Арфагар не
може да разтълкува значението на пророчеството, но то е  казано. Фервал разбира, че нарушаването на древния закон се отнася до собственото му неспазване на клетвата, въпреки че той се е отказал от любовта. Той знае, че в крайна сметка изкупителната смърт ще бъде неговата.

Арфагар запознава Фервал с краванските вождове и те го приветстват като техен нов водач, или „Брен“. Фервал предполага, че ще се провали като лидер и по този начин като спасител на своята земя, но чувства, че може да постигне изкупителната си смърт в битка като водач. Фервал се опитва да обясни тази ситуация на Арфагар, който споделя страха си за бъдещето на своя народ. Той припомня пророчеството, че от смъртта ще се роди нов живот и е готов да поведе народа си към свобода – „Само смъртта може да извика живот, новият живот ще се роди от смъртта – това е пророчеството, а жертвата съм аз и ще освободя родината си“.

Трето действие

Армията на Краван е загубила битката, а Фервал остава жив, въпреки че е търсил смъртта. Той моли Арфагар да го убие като жертва, за да изпълни задължението си.

Появява се обаче Гилен, което отново пробужда любовта на Фервал и го кара да промени решението си. Арфагар се опитва да убие Фервал, но вместо това Фервал поваля Арфагар. Фервал извежда Гилен далеч от бойното поле и те започват да се изкачват на планина. Изтощена, тя умира в обятията на Фервал.

Фервал оплаква смъртта и на Гилен, и на Арфагар. Фервал носи тялото на Гилен нагоре в планината, когато заснежените върхове са озарени от ярка светлина и той осъзнава, че предстои раждането на „новия Бог“ – „От изток светлината изгрява ...  навсякъде царува благодатен мир...“ Възторгът е съпроводен от химна „Pangе Linguaв чест на Спасителя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05