Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Михайлов:

Ако искаме да оцелеем, трябва да търсим смисъла извън себе си

д-р Виктор Франкъл
Снимка: Туитър

Да оцелееш през четири концентрационни лагера и да изобретиш логотерапията като лечение за смисъла. Историята на Виктор Франкъл, анализирана от д-р Николай Михайлов. В предишния разговор с д-р Михайлов за Холокоста в "Нашият ден" той отвори дума за Виктор Франкъл – австрийския психиатър и невролог, прекарал 3 години от живота си в концентрационни лагери, където има възможност да изследва себе си и собствените си реакции, както и тези на другите лагерници. Това става в условия на изключително страдание. 

Освен че разсъждава за страданието и смисъла на живота, в контекста на опита на Франкъл, д-р Михайлов отправя предупреждение към нас – хората на съвременната култура:

Ако искаме да оцелеем като индивиди и общества, трябва да търсим смисъла извън себе си, казва д-р Михайлов и акцентира:

"Имаме случаи в границите на тези трагични събития, примери на невероятно достойнство, за което има свидетелства. Един такъв пример е историята на австрийския психиатър Виктор Франкъл, който е прекарал 3 години в хитлеристките лагери. Неговите изводи за това какво представлява човекът в екстремна криза, са класически. Те трябва да бъдат четени, защото в тях се съдържа много голяма поука и предупреждение. 

В някакъв смисъл Франкъл е терапевт на модерната култура, на актуалната сега култураТвърдението му е, че най-дълбокият мотив на човека е волята му за смисъл. Човекът може да понесе всичко ("всяко как"), ако знае защо, в името на какво трябва да го понесе. Ако животът няма смисъл, депресията е неизбежна."

Депресията е дефинирана като страдание без смисъл

"Нашата култура, която е основана на фундамента на комфорта, живее в осъзнат или неосъзнат екзистенциален вакуум. С други думи – във вкакуум в липсата на смисъл, в живеене с илюзията себеактуализация и максимализиране на удоволствието. Това е нарцистичен модус на живота, който протича под знака на фундаментална липса на смисъл. И по тази причина пропагандата просто на свобода, без възпитание на отговорност, е път към депресията и път към самоубийството.  

Терапията и превенцията на самоубийството е възстановяване на идеята за смисъл – с малка и голяма буква. Смисъл в перспективата на идеята, че има универсален смисъл на живота. Да бъдеш на тази земя, да имаш усещането за сътвореност и предназначение, за тайнствен смисъл, в който животът е внедрен. Това е пределната идея на Виктор Франкъл – неговата религиозно ориентирана терапия. Той е преминал през много голяма страдание и радикално изкушение на отчаянието, но не се е поддал. Потърсил е у себе си и в дълбочините на човека какви са ресурсите да оцелее при тези предизвикателства. И отговорът му е, че това става единствено и само през възпроизвеждане и възстановяване на интуицията за смисъл и оцеляване в името на този смисъл. Защото човекът е способен на велики свидетелства на благородство, но само при положение че може да обоснове в преживяването си понасянето на страданието

Следователно стремежът към удоволствие, към комфорт, към висок жизнен стандарт, който е омагьосал съзнанието на днешния човек, не решава най-важния въпрос – за смисъла или безсмислието." 

Подрастващото поколение трябва да бъде възпитавано не към самореализация, защото това е нарцистична перспектива, а в това да умее да открие ценностите, на които ще се посвети, подчертава д-р Михайлов.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49