Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Николай Михайлов по повод 75 години от края на Холокоста

Опасна илюзия е, че на терена на либерална Европа не са възможни рецидиви на насилие

Снимка: БГНЕС

Дамгосан ли е човекът с номера на една неизличима злина, която носи у себе си през вековете? Обрича ли ни тя да повтаряме историята отново и отново или себеосъзнаването, бдителността и признаването на вината могат да ни отведат до по-светли места? 

По повод 75 години от края на Холокоста д-р Николай Михайлов, психиатър и богослов, говори в "Нашият ден" за паметта, за вината на европейските народи, за опасната илюзия, че пропагандата на доброто може да пребори човешката природа, за това, че не трябва да забравяме на какво сме способни.

"Холокост се помни, защото еврейският народ помни. Не е ясно дали европейците биха помнили толкова дълго, с такава настойчивост и дълбочина, с каквато еврейският народ помни собственото си страдание. Защото европейските народи до голяма степен бяха съюзници на Хитлер по антисемитска линия. Това, което Хитлер предприе срещу еврейския народ, е родено не само в Германия, а в общия европейски контекст като предвоенно настроение. 

Мисля си, че паметта за трагедията, наречена "Холокост", говори много за това на какво човекът може да бъде способен. Всякаква прекраснодушна илюзия за човека като същество, което може да бъде образовано, възпитавано с една систематична пропаганда на доброто, се оказва в последна сметка неефикасна, защото въпросната последователност на историческия процес ни осведомява за противното. 

Историята е история на престъпления. Разбира се, и на човешкото величие. Това е парадаксът. Човекът, както е казано в Библията, е ангел и червей. 

Никаква илюзия не трябва да ни спохожда, че на терена на либерална Европа не са възможни рецидиви на насилие. Точно обратното – те са възможни! 

Холокоста е памет за престъпление не на германския народ, а на много други народи и на много други държавни елити. Около тези дати се разгръща огромна информационна война за изчистване на националните памети от собствената им вина. 

Злото произхожда от човека" – категоричен е д-р Николай Михайлов. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За правата на хората с увреждания

Съвсем наскоро турски представители на неправителствени организации посетиха България с цел тясно сътрудничество по отношение на потребителските права на хората с увреждания. Двете основни организации, работещи в посока на разрешаването на някои съществени проблеми, са Турската конфедерация на инвалидите и „Федерация спорт за хора с нарушено зрение“...

публикувано на 30.11.21 в 08:10

“Въпрос на избор” – книга за домашното насилие с два финала

“Въпрос на избор” е книга за домашното насилие, за примирението, за силата, за живота. Тя разказва една история, погледната през призмата на избора. Написването на историята е повлияно от реална ситуация, а в развитията на разказите са вплетени моменти от много други реално случили се истории. Недка Коева е граждански активист, обича..

публикувано на 30.11.21 в 07:07

Евстати Янков - мъченикът от Чепеларе

Отец Евстати е свещеникът мъченик от Чепеларе, когото привикват на разпит през 1952 г. без обяснения и го пребиват почти до смърт. В храма „Св. Атанасий" в град Чепеларе се вижда един гроб, над който непрестанно гори кандило. Там често има християни, които се молят, откъсват китка здравец или взимат пръст за благословение. Това е..

публикувано на 29.11.21 в 13:38

Компютърът помага на хиляди хора с увреждания за пълноценна реализация

Персоналният компютър може да помогне много на милиони хора с различни двигателни, сензорни, ментални увреждания да имат по-добро развитие, образование, по-добри шансове за професионална реализация и въобще – за по-добър живот. Нови технологии намаляват бариерите, които тези хора срещат в ежедневния си живот – например, дават им възможност..

публикувано на 29.11.21 в 12:33
Йово Николов

Удобната интерпретация на фактите и рефлексите от миналото – колко още

Преди дни бе публикуван анализ на Международния институт за демокрация и изборна помощ (IDEA). Популистката политика, използването на ограничения заради пандемията от Covid-19 за заглушаване на критичните гласове, тенденцията към имитиране на антидемократично поведение и дезинформация, използвана за разделяне на обществата, са основните причини за..

публикувано на 29.11.21 в 12:25