Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гео Милев и Леда Милева – две енциклопедични личности

Тази година се отбелязват две годишнини – 125 години от рождението на поета и 100 години от рождението на детската писателка Леда Милева.

Личността и творчеството на Гео Милев не се изчерпват само с написването на известната ни от училище поема „Септември“. Той е бил известен поет-експресионист в началото на ХХ век, публицист и издател на списанията „Везни“ и „Пламък“, също и преводач. В свободното си време е рисувал графики, портрети и карикатури. Публицист с остро перо, общественик и нетърпим критик на правителството на проф. Александър Цанков, което в крайна сметка довежда до убийството му по време на т.нар. „бял терор“ през 1925 година.

За Леда Милева сякаш вече всичко е казано – детски писател с над 30 издадени книжки за децата, журналист, преводач, общественик – до края на живота си през 2013 година.

Две събития отбелязват днес присъствието на тези личности в обществения ни живот. В сградата на Софийския университет се открива изложбата „И мога вече сам да се разкажа..." – съвместно от Националния литературен музей и Университетската библиотека, в която ще бъдат показани документи, ръкописи и рисунки на Гео Милев.

За Леда Милева се организира Паметна вечер в сградата на Столичната библиотека и там също могат да бъдат видени лични документи и ръкописи на детската писателка. По волята на съдбата 5 февруари е нейният рожден ден, а и ден на нейната кончина.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за любовта

Последната книга от поредицата за малката Божана на Божана Апостолова излезе под заглавие „Божанчето и любовта на лебедите“. Книгата е за порасналата героиня на поредицата. Тя вече не е предишното малко дете и баба ѝ решава да ѝ разкаже за любовта. Хубав повод е посещението на резервата Сребърна, където малкото момиче за първи път ще види лебеди..

публикувано на 28.03.20 в 15:10
Любими актьори на редакция „Хумор и сатира“ в студиото: Вяра Табакова, Линда Русева, Мая Бабурска, Иван Петрушинов и Елена Кънева.

На Дамско парти в неделя

Всяка пета неделя от месеца се виждаме на дамско парти. С голяма буква, „Дамско парти“, не само защото то е единствено по рода си, но и защото е заглавието на едно от неделните предавания на редакция „Хумор и сатира“. Една актриса разказва. За себе си и за тайните на една блондинка. На една или на друга, това ще разберете, като дойдете на „Дамско парти“..

публикувано на 28.03.20 в 15:05

С музиката си Банана ни даваше и светлина

Каквото и да кажа за  Симеон Щерев , все ще бъде малко. Йордан Рупчев, един колега – специалист по джаза и продуцент в радиото – преди време в своята енциклопедия "Изборът на Рупи" има една великолепна много обширна статия за Банана. С пълно право, защото това е един от особено важните хора, важна личност изобщо в българската музика – разказа в..

обновено на 28.03.20 в 13:21
Едуард Лимонов

В памет на Едуард Лимонов

Може би най-провокативният руски писател Едуард Лимонов (22.02.1943 – 17.03.2020) почина в Москва на 77 години. Освен писател и публицист, Лимонов беше известен и с политическата си дейност, която отблъсна част от читателите на иначе талантливия автор. Живял е в Ню Йорк, където е принуден да емигрира през 1974 г., а след това в Париж от 1980-а..

публикувано на 28.03.20 в 09:50

Симеон Владов: Животът на актьора – от кастинг на кастинг

Свободният актьор – човек, който определя сам програмата и афиша си. Симеон Владов е актьор на свободна практика от 25 години. Казва, че не съжалява и от тогава му са се случили всички хубави неща в професията.  За коронавируса и изолацията и след това "Не знам как ще прозвучи, но по принцип мен от нищо не ме е страх. Страховете потискат имунната..

публикувано на 27.03.20 в 18:35