Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гео Милев и Леда Милева – две енциклопедични личности

Тази година се отбелязват две годишнини – 125 години от рождението на поета и 100 години от рождението на детската писателка Леда Милева.

Личността и творчеството на Гео Милев не се изчерпват само с написването на известната ни от училище поема „Септември“. Той е бил известен поет-експресионист в началото на ХХ век, публицист и издател на списанията „Везни“ и „Пламък“, също и преводач. В свободното си време е рисувал графики, портрети и карикатури. Публицист с остро перо, общественик и нетърпим критик на правителството на проф. Александър Цанков, което в крайна сметка довежда до убийството му по време на т.нар. „бял терор“ през 1925 година.

За Леда Милева сякаш вече всичко е казано – детски писател с над 30 издадени книжки за децата, журналист, преводач, общественик – до края на живота си през 2013 година.

Две събития отбелязват днес присъствието на тези личности в обществения ни живот. В сградата на Софийския университет се открива изложбата „И мога вече сам да се разкажа..." – съвместно от Националния литературен музей и Университетската библиотека, в която ще бъдат показани документи, ръкописи и рисунки на Гео Милев.

За Леда Милева се организира Паметна вечер в сградата на Столичната библиотека и там също могат да бъдат видени лични документи и ръкописи на детската писателка. По волята на съдбата 5 февруари е нейният рожден ден, а и ден на нейната кончина.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 5-11 април

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за последната седмица – 5-11 април. Ето и някои от акцентите в предаването от 11 април. В предаването „Семейно радио“ в събота художникът и ръководител на детски работилници по изобразително изкуство Христо Кърджилов отправи покана за..

публикувано на 12.04.21 в 19:17

В началото бе сценарият

Езикът на драматургията облича в думи добрата филмова идея и все пак, как се превръща тя в добър сценарий? Историята е това, което може да грабне зрителя или изцяло да го отблъсне. Какви са тънкостите в това тя да звучи достоверно и в същото време изкусно да изненадва и истински да докосва? Нека заедно разкрием какво е необходимо, за да бъдат положени..

публикувано на 12.04.21 в 18:58

“Ханът и империята“ – новото в реставрираната версия на “Хан Аспарух“

На 12 април в зала 1 на Националния дворец на културата от 19.30 часа е премиерата на филма „Ханът и империята“. Прожекцията на филма е сред специалните събития в програмата на фестивала “Киномания“. С прожекцията се отбелязва 40-ата годишнина от официалното откриване на НДК.  „Ханът и империята“, отново под режисурата на акад. Людмил..

обновено на 12.04.21 в 18:46

Варненският театър чества юбилея си с премиера на спектакъла „100!“

Отлаганото на два пъти честване на вековния юбилей на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна ще се състои на 12 и 13 април. Това трябваше да стане на 12 март – датата, когато се навърши точно един век от създаването на първия професионален театър във Варна през 1921 година. Заради усложнената вирусна ситуация честването беше отложено с..

публикувано на 12.04.21 в 14:15
„Принцеска красота“, кадър от видео, 2020

Лично, общо, глобално

Българските художници, които живеят и работят в чужбина, са важни не само с творчеството си. А и с това, което отразяват в своето изкуство. Те са връзката на българската артсцена с международната. Произведенията им събират общности и различия, специфични чувствителности, контексти и гледни точки към тях.  Даниела Костова е именно от тези артистични..

публикувано на 12.04.21 в 10:22