Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Парижки живот“ на Офенбах с премиера в Русе

10
Момент от костюмната репетиция на „Парижки живот“
Снимка: Philippe Denis

За новата постановка на Русенската опера пристига екип от Франция, за да представи своята нова версия на прочутата творба.

Афиш за Световната премиера на оперетата „Парижки живот“ в Париж„Тази продукция имаше своята премиера в Париж на сцената на опера „Монмартър“ - Париж през 2019 година. Постановъчният екип от Франция избра Русе, където да осъществи още веднъж за българската публика своя оригинален прочит на това вечно заглавие на Офенбах в оригинална, атрактивна, ловко и красиво осъвременена продукция“ – каза Пламен Бейков, драматург на театъра. Премиерата в Русе е на 10 февруари от 19 часа.

Никълъс МакРобъртс е диригент, амбициозен млад човек, който стои в основата на създаването на самата опера „Монмартър“.
Постановката е на Капюсин Майар, но в Русе режисьор ще бъде Ева Ручинска.

Сценографията е на Дориан Фреро, а костюмограф Жулиет дьо Ромемон. Дизайнът на осветлението е майсторска работа на Александер Фоен.

Хореограф е Ерве Сика. Името му се свързва с един много успешен проект „Доуз Кордес“ с Камерния оркестър на Париж, свързан със създаването на опера с танци и бокс, написана и изпълнена от затворници. Друг необичаен негов проект е „Хип-хоп във Филхармонията“.


Сцена от постановката на „Парижки живот“ на опера „Монмартър“ - Париж, 2019 г.В ролите участват изявени солисти от Русенската опера. В ролята на Бразилеца ще се представи Иван Пенчев, ролите на Барона и Баронесата са поверени на Владимир Маринов и Галина Стоянова, Метела ще бъде Кремена Ганчева, участват още Александър Баранова и Владимир Борянов, Теодора Чукурска, Глория Кънева, Емил Желев.

Музикалните номера се изпълняват на френски, а говорните диалози на български. Преводът и на субтитрите е на проф. Петя Милкова.

Целия разказ на Пламен Бейков можете да откриете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Златните години на датската класическа музика

Този златен период обхваща годините между 1800 и 1850, като най-популярни композитори по това време са Кристоф Вайзе, Фридрих Кулау, Нилс Гаде и Йохан Хартман. Първите тридесет години на 19 в. са доминирани от Фридрих Кулау и Кристоф Вайзе. Вайзе е смятан за баща на датската музика. Той е еднакво запален както по сценичната, така и по симфоничната..

публикувано на 28.10.20 в 08:35
Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа. Основан като Държавен хор при Радио София на 1 ноември 1944 г., през първото десетилетие на своето съществуване хорът се ръководи от..

публикувано на 27.10.20 в 13:06
Ясен Панов, Илия Граматиков и Георги Арнаудов (отляво на дясно)

Композиторът Георги Арнаудов и неговите инструментални концерти под музиколожката лупа на Илия Граматиков

На 25-и септември се състоя премиерата на поредния труд на доц. д-р Илия Граматиков. Това вече е известно на слушателите на програма „Христо Ботев“. От друга страна, излизането на една книга може да е някакъв завършек за авторите ѝ, но със сигурност е и начало на нейния живот. Какъв ще бъде той зависи и от това, какво и дали изобщо знаем за нея. Два дни..

публикувано на 26.10.20 в 15:20

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20