Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Парижки живот“ на Офенбах с премиера в Русе

10
Момент от костюмната репетиция на „Парижки живот“
Снимка: Philippe Denis

За новата постановка на Русенската опера пристига екип от Франция, за да представи своята нова версия на прочутата творба.

Афиш за Световната премиера на оперетата „Парижки живот“ в Париж„Тази продукция имаше своята премиера в Париж на сцената на опера „Монмартър“ - Париж през 2019 година. Постановъчният екип от Франция избра Русе, където да осъществи още веднъж за българската публика своя оригинален прочит на това вечно заглавие на Офенбах в оригинална, атрактивна, ловко и красиво осъвременена продукция“ – каза Пламен Бейков, драматург на театъра. Премиерата в Русе е на 10 февруари от 19 часа.

Никълъс МакРобъртс е диригент, амбициозен млад човек, който стои в основата на създаването на самата опера „Монмартър“.
Постановката е на Капюсин Майар, но в Русе режисьор ще бъде Ева Ручинска.

Сценографията е на Дориан Фреро, а костюмограф Жулиет дьо Ромемон. Дизайнът на осветлението е майсторска работа на Александер Фоен.

Хореограф е Ерве Сика. Името му се свързва с един много успешен проект „Доуз Кордес“ с Камерния оркестър на Париж, свързан със създаването на опера с танци и бокс, написана и изпълнена от затворници. Друг необичаен негов проект е „Хип-хоп във Филхармонията“.


Сцена от постановката на „Парижки живот“ на опера „Монмартър“ - Париж, 2019 г.В ролите участват изявени солисти от Русенската опера. В ролята на Бразилеца ще се представи Иван Пенчев, ролите на Барона и Баронесата са поверени на Владимир Маринов и Галина Стоянова, Метела ще бъде Кремена Ганчева, участват още Александър Баранова и Владимир Борянов, Теодора Чукурска, Глория Кънева, Емил Желев.

Музикалните номера се изпълняват на френски, а говорните диалози на български. Преводът и на субтитрите е на проф. Петя Милкова.

Целия разказ на Пламен Бейков можете да откриете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия