Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За Боян Петров в сегашно време

Снимка: личен архив

С прожекция на филма „Докосване до пустотата“, организирана от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките и фондация „Боян Петров“, се отбелязва рожденият ден на Боян Петров, който щеше да навърши 47 години.

Боян Петров е зоолог, еколог, спелеолог и българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10. Също така има най-много първи български изкачвания на осемхилядници. Но може би по-важното е, че е от хората, за които е трудно да се говори в минало време, както ще се убедите от разговора на Ива Дойчинова с жена му Радослава Ненова и със зоолога професор Павел Стоев от Природонаучния музей. 

Ненова разказва за вечерта, посветена на Боян, както и за състезанието по скоростно изкачване на Копитото, предвидено за 16 май.

"Боян заслужава събития с такъв заряд – каза тя. – Спортът, усмивките, природата – това са нещата, с които би искал да бъде запомнен."

Ива Дойчинова и Павел Стоев"Един от най-добрите ни полеви зоолози – така го определя Павел Стоев и припомня приноса на Петров в научната работа, защото много често покрай алпиниста Боян Петров забравяме учения Боян Петров.

"Боян беше от първите, които започнаха да изследват прилепите в България на съвременно ниво. Той започна да ги изследва на екологично ниво, да изучава генетиката им. Оказа се, че има редки видове прилепи в България, за чиято биология се знае твърде малко."

Петров открива редкия вид прилеп Бекщайнов нощник.

Павел Стоев съобщи, че Природонаучният музей подготвя специална витрина, в която да бъдат изложени най-интересните открития на Боян Петров.

Не на последно място са каузите, които Петров бранеше и защитаваше с плам – уникалното биоразнообразие на Национален парк Пирин и на Кресна.

Струва си да помним Боян Петров чрез тези каузи, през енергията, познанието и страстта, с които се бореше за съхраняването на уникалното природно богатство на България. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Професията "психолог" – необходимост или екзотика

Въпреки че в последните години има големи промени във възприемането на професията на психолога, все още доста хора смятат посещението при такъв специалист за нещо срамно, за сигнал за сериозен провал. Такива хора с лекота биха споделили, че имат проблем с жлъчката, например, но в никакъв случай – че са отишли на психолог.  Наскоро психоложка в..

публикувано на 16.06.21 в 14:58

Какво не знаем за атеросклерозата

Знаем ли всичко за атеросклерозата? Можем ли да влияем върху някои от факторите, които я причиняват? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Лъчезар Гроздински, председател на Националното дружество по ангиология и флебология. Председател на Комисията по ултразвукова съдова диагностика и член на управителните съвети на Българското..

обновено на 16.06.21 в 13:28

Определянето на лимити по административен начин дискриминира пациентите

Възможно ли е премахването на лимитите в болничните заведения и до какво ще доведе това? Темата коментира в “Нашият ден“ Андрей Марков ,  мениджър и администратор в здравеопазването с повече от 30 години опит. Бил е финансов и административен директор на болница “Света Екатерина“ и на Националния център по сърдечно-съдови заболявания...

публикувано на 16.06.21 в 12:29
Аркади Шарков

Премахването на лимитите в болниците е стъпка в правилната посока, но поражда въпроси

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи промени в модела на здравната система. Според него трябва да отпаднат ограниченията, които НЗОК налага на болниците, а лечението на различни заболявания да бъде заплащано по-справедливо. След среща с ръководствата на Здравната каса и Лекарския съюз Кацаров обяви, че..

публикувано на 16.06.21 в 11:20
Диана Ковачева

Кампанията “Синьо лято“ на омбудсмана е в 12 града

Демографската криза и къде са децата в приоритетите на институциите? На 14 юни стартира кампанията на омбудсмана Диана Ковачева „Синьо лято“, насочена в подкрепа на детското психично здраве на подрастващите. Тя се реализира в 12 града на страната. Целта на инициативата е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят..

публикувано на 16.06.21 в 08:51