Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво може училищният директор

Откриване на учебната година в СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново
Снимка: Фейсбук страница на училището

Когато говорим за многобройните изпитания пред учителите, за лавината от документи, които поглъщат времето, силите и радостта им от същинската преподавателска и възпитателна работа, за често агресивното вмешателство на родителите, за незаинтересоваността на учениците и т.н., като че ли пропускаме една важна фигура в средното училище – директорът. Ако атмосферата в училището е спокойна и творческа, ако способните учители имат свободата да излязат от „канона“ в името на децата, ако самите деца намират смисъл в училищните си занимания, значи директорът си е на мястото – това показват многобройни примери.

Тръгвайки от темата за „предмета“ музика в средното училище и недоумението от сухия теоретичен подход към това завладяващо изкуство, попаднах на клип в интернет. Ученически духов оркестър – „Джуниър бенд“ – усмихнати, танцуващи деца свирят джаз на улицата, а минувачите ги обсипват с аплодисменти. Училището е СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Оказа се, че там се случват и други интересни неща – с бивша ученичка, вече студентка, е сключен договор – училището поема семестриалните ѝ такси, а след завършването си, тя ще се присъедини към учителския екип в „дефицитна“ специалност. В училището се преподават компютърни технологии и защита на информацията, учителите посещават чужди образователни институции и т.н. 

Всичко това ме накара да поканя за разговор директорката Кина Котларска, а какво разказа тя за рисковете и възможностите на един училищен директор да спести излишната бюрокрация и да осигури условия за творческа работа на екипа и учениците, чуйте в записа.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премълчаната история на мита за "Дядо Иван"

"Дядо Иван" е митологизираният образ на Русия, който е устойчиво залегнал в колективното съзнание на българите, живеещи под османска власт. Според мнозина този мит се е появява през Възраждането, но не всички са съгласни с това. Според дееца на Върховния македонско-одрински комитет капитан Йордан Трифонов (1908 г.) появата на "дядо Иван" произлиза от..

публикувано на 08.12.22 в 10:15

Фолклорът на Югозападна България

Фолклорът в Пиринския край е, до голяма степен, добре изучен и анализиран. Миграцията на населението по политически и икономически причини засяга етнографско-фолклорната култура на региона. За тази култура ще разкажат етномузикологът гл. ас. д-р Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, гл. ас. д-р Маргарита..

публикувано на 08.12.22 в 10:05
Доц. Жана Казанджиева

Консилиум за здраве

Под това заглавие обединихме темите, включени в поредния брой "За здравето": гастроентерология, редки болести, алергии и кожа. Гости с анализи и коментар по различните медицински аспекти бяха д-р Иван Лютаков, проф. Божидар Ивков и доц. Жана Казанджиева. В разговора с д-р Иван Лютаков – гастроентеролог от болница "Царица Йоанна – ИСУЛ",..

публикувано на 07.12.22 в 09:09

Какви са обществените аспекти на психичното здраве и психичните разстройства

Сборникът "Обществени аспекти на психичното здраве и психичните разстройства", представя доклади от едноименната конференция организирана по проект "Психично здраве и социални неравенства", проведена през юни тази година в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В нея се дава платформа на различни изследователи за дискусия по въпросите за..

публикувано на 06.12.22 в 11:42
Явор Йорданов, стипендиант на фондация

Еврика! Успешни българи: Явор Йорданов

Той е студент първи курс във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Специалността, която е избрал да учи, е квантова и космическа теоретична физика. Заради многобройните медали и награди от международни олимпиади по физика и астрономия Явор Йорданов е и стипендиант на Фондация "Еврика". "Като цяло още от доста малък се интересувам от..

публикувано на 05.12.22 в 17:05