Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво може училищният директор

Откриване на учебната година в СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново
Снимка: Фейсбук страница на училището

Когато говорим за многобройните изпитания пред учителите, за лавината от документи, които поглъщат времето, силите и радостта им от същинската преподавателска и възпитателна работа, за често агресивното вмешателство на родителите, за незаинтересоваността на учениците и т.н., като че ли пропускаме една важна фигура в средното училище – директорът. Ако атмосферата в училището е спокойна и творческа, ако способните учители имат свободата да излязат от „канона“ в името на децата, ако самите деца намират смисъл в училищните си занимания, значи директорът си е на мястото – това показват многобройни примери.

Тръгвайки от темата за „предмета“ музика в средното училище и недоумението от сухия теоретичен подход към това завладяващо изкуство, попаднах на клип в интернет. Ученически духов оркестър – „Джуниър бенд“ – усмихнати, танцуващи деца свирят джаз на улицата, а минувачите ги обсипват с аплодисменти. Училището е СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Оказа се, че там се случват и други интересни неща – с бивша ученичка, вече студентка, е сключен договор – училището поема семестриалните ѝ такси, а след завършването си, тя ще се присъедини към учителския екип в „дефицитна“ специалност. В училището се преподават компютърни технологии и защита на информацията, учителите посещават чужди образователни институции и т.н. 

Всичко това ме накара да поканя за разговор директорката Кина Котларска, а какво разказа тя за рисковете и възможностите на един училищен директор да спести излишната бюрокрация и да осигури условия за творческа работа на екипа и учениците, чуйте в записа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парадоксът на Джевънс

Как става така, че днес използваме по-икономични и енергоспестяващи уреди, а концентрацията на въглероден диоксид не намалява, напротив увеличава се, а технологичният напредък не ни изважда от въглеродната зависимост? Има парадокс в това, че все по-ефективната употреба на даден ресурс не намалява общата му консумация . А парадоксът е известен..

публикувано на 04.12.21 в 13:15

„Заедно и след дома“ – стипендия на фондация „Подарете книга“

Новата програма на фондацията е насочена към младежи между 18 и 28 години, излезли от социалните институции. Еднократната стипендия е в размер до 1000 лева и е предназначена да подкрепи младите в самостоятелния им живот след дома. За някои от тях това ще е професионален или шофьорски курс, за други – преместване на ново местожителство, продължаване на..

публикувано на 03.12.21 в 14:45

За авторитета на учителите

Когато в началото на пандемията българските учители успяха за броени дни да организират сами преминаването към обучение от разстояние, те спечелиха всеобщо признание и благодарност. По-късно отказът на част от гилдията да се ваксинира породи неразбиране и възмущение – не трябва ли точно рицарите на знанието, науката и човеколюбието да дадат пример за..

публикувано на 02.12.21 в 16:05

Премълчаната история на автентичния фолклор

Каква могъща поезия и мъдрост има в автентичния фолклор, как е съхранил той духа и живеца на историята  ни? Знае се, че колкото важни са българският език, държавната територия, родовата памет, религията и народната традиция, така е важен и песенният ни фолклор. Но прави ли се разлика между автентичния фолклор и авторските песни, изработени в..

публикувано на 02.12.21 в 10:05

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45
Подкасти от БНР