Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гала концерт за 100-годишнината от рождението на Руслан Райчев

Снимка: личен архив

Избрани моменти от записа на концерта състоял се на 13 ноември миналата година, както и спомени на Петър Райчев за атмосферата в дома на Маестрото, ще прозвучат в предаването „Музик мания“ на 12 февруари от 14.30 часа.

С прочутия хор „О, Фортуна“ от „Кармина бурана“ на Карл Орф започна Гала концертът в Софийската опера, посветен на 100-годишнината на диригент Руслан Райчев. В него взеха участие хорът и оркестърът на театъра, чийто дългогодишен диригент и директор беше Руслан Райчев и солистите Цветелина Василева, Гергана Русекова, Мария Белчева, Цветана Бандаловска, Костадин Андреев, Веселин Михайлов, Юлиан Константинов, Димитър Станчев, Николай Петров, а на пулта беше Игор Богданов.

В първата част публиката, изпълнила залата на опера, изгледа филм, проследяващ живота на Руслан Райчев и различните театри у нас и в Германия, с които е свързана творческата му биография. Филмът беше подготвен от сина на диригента Петър Райчев.

В концерта прозвучаха сцени от оперите „Трубадур“, „Набуко“, „Отело“, „Аида“, „Атила“ от Джузепе Верди, както и ария от „Старият Рац“ от Имре Калман.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.