Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главен герой: Различните деца на България

БНР Новини
Снимка: Различните деца на България

Колко пъти сте виждали на детска площадка да играят деца с инвалидни колички или такива със специални нужди? Страх ли ви е от тези деца, смятате ли, че тези деца са опасни, че могат "да заразят" вашите? Всъщност опасни и вредни са само невежеството и неразбирането. Децата със специални потребности са точно толкова деца, колкото и всички други, само у нас са по-невидими поради липсата на възможност да общуват с другите. Тъй наречената "достъпна градска среда" все още е по-скоро добро пожелание, проект, на който все нещо му пречи да се реализира.

Анна Йончева, работеща жена и майка на две деца, решава да промени тази ситуация и създава проекта "Различните деца на България". Той включва Фейсбук страница със снимки, които показват усмивките на тези деца. Впуска се и в създаването на люлка-везна, която дава възможност на деца в инвалидна количка да се люлеят, да се забавляват и да играят с останалите, т.е. да се радват на всичко онова, което е и трябва да бъде неизменна част от детството.

От разказа на Анна разбираме, че освен страх и невежество в обществото ни има и положителна енергия, мисъл за другия и доброта.

В София има такава люлка, а се работи и с други градове и общини. Защото всяко дете има нужда от игра, от обич, грижа и приятелство.

Видят ли човек с увреждане, дават му пари

В ефира се включва и разказът на Тошко Църев, който е прикован към инвалидна количка, но има дом и работа, не позволява да го съжаляват и дори се ядосва от реакциите на хората, когато видят обездвижен човек по улицата, да му дават дребни пари. "Искам да виждат в мен човека, а не увреждането" – казва Тошко и настоява, че толерантността започва като търпение и уважение.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи и учители се обучават как да противодействат на расизма

Сдружение „Про европейска мрежа“ проведе два семинара на тема расизъм и антирасизъм. В първия семинар участваха 19 младежки лидери, предимно от ромски произход от Варна, Видин, Дупница, Пловдив, Сливен, с. Габър (Бургас), Перник, София, Русе, с. Долни Цибър, Сандански. Организиран в сътрудничество с „Постоянна ромска конференция“, семинарът обсъди..

публикувано на 20.10.20 в 08:05

Как да расте, без да старее

Градовете са отражение на живота, който протича в тях и на начина, по който е организиран. За хроничната липса на общ план и стратегия за бъдещето на София се говори от години. Преобладава мислене и действие на парче, което пък води до затруднена комуникация. В песимистичния сценарий градът заприличва все повече на един от злощастните си квартали –..

обновено на 19.10.20 в 13:13

Нямаме друг вариант освен модернизиране на икономиката и минаване към зелени производства

Климатичните промени е тема, която по различен начин се появява в общественото пространство, поставя въпроси, предизвиква различни реакции. М ладежката конференция „Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“ започва от 19 октомври. Чрез иновативни методи за учене и комуникация участниците ще могат да..

обновено на 19.10.20 в 11:27

Ускорен преход към зелена енергия ще влоши общото икономическо състояние на страната

Енергетиката между политиката и реалността – кое кара Зелената сделка да бъде приета като пречка, а не като възможност? Ще успее ли България да реагира навреме и да извлече ползи от енергийната ситуация и да преодолее впечатлението, че Зелената сделка е нещо, наложено от Брюксел, а не възможност за развитие, и то бързо развитие? По темата енергетика и..

публикувано на 19.10.20 в 09:40

Журналистика без маски

Годишното изследване за свободата на словото в България, направено за пети пореден път през последните десет години от АЕЖ, под заглавието „Журналистиката без маски“, бе предшествано от още два документа, а именно независимото проучване на Центъра за медиен плурализъм и Доклада за върховенството на закона в ЕС. Първото изследване недвусмислено показа,..

обновено на 18.10.20 в 18:50