Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой: Различните деца на България

БНР Новини
Снимка: Различните деца на България

Колко пъти сте виждали на детска площадка да играят деца с инвалидни колички или такива със специални нужди? Страх ли ви е от тези деца, смятате ли, че тези деца са опасни, че могат "да заразят" вашите? Всъщност опасни и вредни са само невежеството и неразбирането. Децата със специални потребности са точно толкова деца, колкото и всички други, само у нас са по-невидими поради липсата на възможност да общуват с другите. Тъй наречената "достъпна градска среда" все още е по-скоро добро пожелание, проект, на който все нещо му пречи да се реализира.

Анна Йончева, работеща жена и майка на две деца, решава да промени тази ситуация и създава проекта "Различните деца на България". Той включва Фейсбук страница със снимки, които показват усмивките на тези деца. Впуска се и в създаването на люлка-везна, която дава възможност на деца в инвалидна количка да се люлеят, да се забавляват и да играят с останалите, т.е. да се радват на всичко онова, което е и трябва да бъде неизменна част от детството.

От разказа на Анна разбираме, че освен страх и невежество в обществото ни има и положителна енергия, мисъл за другия и доброта.

В София има такава люлка, а се работи и с други градове и общини. Защото всяко дете има нужда от игра, от обич, грижа и приятелство.

Видят ли човек с увреждане, дават му пари

В ефира се включва и разказът на Тошко Църев, който е прикован към инвалидна количка, но има дом и работа, не позволява да го съжаляват и дори се ядосва от реакциите на хората, когато видят обездвижен човек по улицата, да му дават дребни пари. "Искам да виждат в мен човека, а не увреждането" – казва Тошко и настоява, че толерантността започва като търпение и уважение.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47

За алтернативата, но не като алтернатива

Някой би казал, че 2020 г. не е най-удачното време за започване на бизнес, но Вероника Костадинова и Марин Янков са примери тъкмо за обратното. Независимо един от друг, Вероника и Марин замислят и осъществяват две сходни бизнес начинания. И двамата предлагат на потребителите стоки в наливно и насипно състояние. Целта им е да променят нагласите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:30

Български теснолинейки – минало, бъдеще и настояще

На 4 март преди 105 години е откриването на първата българска теснолинейка, от Радомир до Дупница.  Какво е бъдещето на този вид транспорт, свързващ труднодостъпни, но много живописни места с останалата част от страната? Ще останат ли българските теснолинейки само свидетелство на българския строителен гений, или имат сериозно планирано и..

публикувано на 04.03.21 в 15:21

Защо все повече младежи превръщат емоционалния глад в мастна тъкан

Храната продължава да е огромен проблем за хората, но по друг начин.  4 март е Световен ден за борба със затлъстяването, което и в България се превръща в сериозно изпитание за здравето.  Все повече деца и юноши са засегнати от него, а причините за това са комплексни. За преодоляването на проблема се грижат не само специалисти по соматична..

публикувано на 04.03.21 в 13:57