Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виното е изкуство, и наука, и майсторлък

Местните сортове са ключът към успеха на международните пазари

Снимка: БГНЕС

В най-винения ден на годината – за виното, за винената индустрия на България и за удоволствието от празника Трифон Зарезан. За изкуството да се прави вино разказват виненият експерт Емил Коралов и производителят Никола Зикатанов от Мелник, гости в "Нашият ден".

Виното е изкуство, и наука, и майсторлък

"Виното е нещо много сложно. Да се направи, да се продаде... Последното е майсторлък, защото има много вино по целия свят. Неслучайно винарите казват, че най-хубавото вино е продаденото."  – казва Емил Коралов, издател, организатор на различни прояви, свързани с културата на виното. 

За да стане хубаво вино, гроздето трябва да се мъчи. "Така е. Най-добрите вина в света идват от лозета, които са на не най-благоприятно изглеждащи на пръв поглед места."

Коралов цитира актуалните статистики за производството на вино в България от последните 3 години, като акцентира, че броят на винопроизводителите е нараснал до 282 – официално регистрирани. Реално действащите изби са не повече от 120. Но първо да вземеш лиценз. В другите страни субсидиите не са преки, а завоалирани и скрити. Нещо, което тука никой няма да направи, а трябва. Секторът няма да умре без субсидии, но ще продължи да се мъчи и българското вино трудно ще заеме мястото, което му се полага на световната сцена. 

Емил КораловВиненият туризъм се развива бавно, но все пак в правилна посока, смята експертът. Практиката в света показва, че все повече продажби стават на място.

"Сега вината са абсолютно в модерния тренд, световен, а българските вина стават все по-добри", – категоричен е Коралов.

Работим за възстановяване на българските сортове лозя. – подчертава винопроизводителят от Мелник Никола Зикатанов. Той произхожда от такъв род. Решава да направи лозе, с помощта на европейска програма прави винарна и сега има семейна фирма с 300 дка лозя.

"Една страна обикновено става известна по света с уникални предложения. Ние не бихме могли да се съревноваваме на други писти освен на пистата за евтино вино, ако произвеждаме само шардоне или мерло, или каберне... Когато можем да извадим на световния пазар мавруд, широка мелнишка и нейни деца - уникални сортове, тогава вече имаме едно друго предимство и се измества конкуренцията от пистата на ниските цени

Никола Зикатанов смята, че на българския винопроизводител му е трудно – той се мъчи. "Дано в момента, в който българският винопроизводител докаже, че може да се развива без субсидии и без държавна помощ, да не умре..." 

И Коралов и Зикатанов са единодушни, че местните сортове са ключът към успеха на международните пазари. Световните пазари са преситени от някои сортове, най-вече френските. Най-уникалното е сортът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията, Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22

Тенденциите в лечението на белодробен рак

Академия по молекулярна патология и персонализирана медицина на тема "Рак на белия дроб" ще се проведе от 4 до 6 април в София. Първите два дни ще бъдат в мултидисциплинарен формат. Водещи експерти и специалисти от всички медицински специалности, които участват в диагностиката, лечението и проследяването на пациенти с рак на белия дроб, ще изнесат..

публикувано на 27.03.24 в 13:51