Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виното е изкуство, и наука, и майсторлък

Местните сортове са ключът към успеха на международните пазари

Снимка: БГНЕС

В най-винения ден на годината – за виното, за винената индустрия на България и за удоволствието от празника Трифон Зарезан. За изкуството да се прави вино разказват виненият експерт Емил Коралов и производителят Никола Зикатанов от Мелник, гости в "Нашият ден".

Виното е изкуство, и наука, и майсторлък

"Виното е нещо много сложно. Да се направи, да се продаде... Последното е майсторлък, защото има много вино по целия свят. Неслучайно винарите казват, че най-хубавото вино е продаденото."  – казва Емил Коралов, издател, организатор на различни прояви, свързани с културата на виното. 

За да стане хубаво вино, гроздето трябва да се мъчи. "Така е. Най-добрите вина в света идват от лозета, които са на не най-благоприятно изглеждащи на пръв поглед места."

Коралов цитира актуалните статистики за производството на вино в България от последните 3 години, като акцентира, че броят на винопроизводителите е нараснал до 282 – официално регистрирани. Реално действащите изби са не повече от 120. Но първо да вземеш лиценз. В другите страни субсидиите не са преки, а завоалирани и скрити. Нещо, което тука никой няма да направи, а трябва. Секторът няма да умре без субсидии, но ще продължи да се мъчи и българското вино трудно ще заеме мястото, което му се полага на световната сцена. 

Емил КораловВиненият туризъм се развива бавно, но все пак в правилна посока, смята експертът. Практиката в света показва, че все повече продажби стават на място.

"Сега вината са абсолютно в модерния тренд, световен, а българските вина стават все по-добри", – категоричен е Коралов.

Работим за възстановяване на българските сортове лозя. – подчертава винопроизводителят от Мелник Никола Зикатанов. Той произхожда от такъв род. Решава да направи лозе, с помощта на европейска програма прави винарна и сега има семейна фирма с 300 дка лозя.

"Една страна обикновено става известна по света с уникални предложения. Ние не бихме могли да се съревноваваме на други писти освен на пистата за евтино вино, ако произвеждаме само шардоне или мерло, или каберне... Когато можем да извадим на световния пазар мавруд, широка мелнишка и нейни деца - уникални сортове, тогава вече имаме едно друго предимство и се измества конкуренцията от пистата на ниските цени

Никола Зикатанов смята, че на българския винопроизводител му е трудно – той се мъчи. "Дано в момента, в който българският винопроизводител докаже, че може да се развива без субсидии и без държавна помощ, да не умре..." 

И Коралов и Зикатанов са единодушни, че местните сортове са ключът към успеха на международните пазари. Световните пазари са преситени от някои сортове, най-вече френските. Най-уникалното е сортът. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлана Тилкова, Стефан Димитров и Богдана Карадочева

Богдана Карадочева и Стефан Димитров пяха за романтичен пътеводител

Богдана Карадочева и Стефан Димитров създадоха незабравим празник при представянето на книгата „София. Адресите на любовта“ от Магдалена Гигова. Те тематично изпяха две песни – едната за любов, а другата – за столицата (с изричната уговорка, че вече не е нито тъмна, нито страшна) и предизвикаха бурните овации на присъстващите, които им пригласяха..

публикувано на 30.10.20 в 15:25

Д-р Павлина Михайлова: Спешно се търсят донори на плазма

В тези тежки дни, когато коронакризата у нас се задълбочава, дни изпълнени със страхове от едни и егоизъм и злоба у други, един човек успява да даде искрици надежда, че все още има хора готови да направят добрина за другия, че все още съществува емпатия сред нас, успява да върне вярата в хората и да покаже , как може да се помогне на болните от Ковид, а..

публикувано на 30.10.20 в 14:44

Covid криза, тероризъм и мюсюлмански бойкот във Франция

От полунощ Франция е в национална карантина в опит да се справи с бума на заразените с коронавирус. Французите ще могат да напускат дома си само за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини. В тази тежка ситуация при пореден терористичен акт тунизиец уби трима души в Ница. В рамките на месец във Франция се..

публикувано на 30.10.20 в 12:00
Валентин Попов/ личен архив

Валентин Попов: На коя линия е МВР и какво е финансовото изражение на това

"Никога не е спирал диалогът между ръководството на МВР и синдикатите", каза тази седмица министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Като пример той посочи промяната в Закона за МВР за изплащане на положения извънреден труд на служители на ненормиран работен ден от 1 януари 2021 г., което ще струва на държавата над 60 млн. лева...

публикувано на 30.10.20 в 09:54
Милен Цветков

Събуждане с Милен Цветков в навечерието на будителите

Доколко е важно събуждането, ако сте в ролята на зрител или слушател на сутрешен блок? Въздействието върху деня, съзнанието, мислите, постъпките е неизбежно. Сутрин сме настроени към възприятия по особен начин. Моделът „сутрешен блок“ е анализиран от мнозина, а тази седмица се навършиха 20 години от старта на „Здравей, България“ с първи водещ –..

публикувано на 30.10.20 в 08:48