Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За Разлог и песните с биографии

БНР Новини
2
Бойка Асиова
Снимка: Личен архив

Писателката Бойка Асиова споделя за пътищата на своите герои и за пътищата, по които тя е минала.

Разтваряме романите „Вълчицата излиза привечер“, „Яловата вдовица“, която в края на миналата година излезе на турски език, „Лудовица“ и „Запеските“ и няма голяма изненада, че повечето пътища ни водят към Разлог – място, пълно с истории. А Бойка Асиова разказва как се раждат песните с биография. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тони Димитрова и морето

Тони Димитрова е изпяла много песни, но визитната ѝ картичка винаги ще бъде "Ах, морето". Затова и разговорът с нея в рубриката "Главен герой" започва с морето – как го е видяла тя, една от най-обичаните изпълнителки, по време на изолацията и как го вижда днес? Дали заради близостта с морето, или заради темперамента си, но Димитрова е извлякла ценните..

обновено на 26.05.20 в 14:02

Паметта за предците в романа на аржентинската писателка Мария Роса Лохо

„Вярвам в определящата сила на колективната история“ – казва аржентинската писателка Мария Роса Лохо , чийто роман „Родословно дърво“ излезе на български език. В него чрез семейната история на двата клона на рода си тя представя фрагментиран разказ за испанската диаспора, летопис на емиграцията още от края на XIX век, но също и на трагедията на..

публикувано на 26.05.20 в 13:02

Царски пищов за българските писатели

Карти запознават с цветните личности зад черно-белите портрети в училищните стаи и учебници с най-любопитното и важно за тях. Звучи като магическо тесте и може би в известен смисъл е такова. „Царски пищов: Български писатели“ представя 50 автори – добре познати от задължителната учебна програма по литература, но и такива, които са останали леко встрани..

публикувано на 26.05.20 в 12:25
Иво Иванов

За живота, вселената на книгите и всичко останало

Историите на Иво Иванов са за реални хора, които, известни или не, греят със своя, а не с отразена светлина, а местата, които описва, минават през Исландия, Хималаите, свръхсекретни лабиринти, скрити дълбоко под земята в самия център на Cъединените щати, но винаги ни отвеждат до едно – най-съкровеното интересно място – душата. Иво Иванов е един от..

публикувано на 26.05.20 в 11:16

Спомен за Лилиев

Светло утро, ти прокуди всяка пара и мъгла — пеперуди, пеперуди, тънки сребърни крила. Ти безбрежна шир събуди, звънна в моите стъкла — пеперуди, пеперуди, тънки сребърни крила. Затрептяха изумруди, цяла мрежа светила — пеперуди, пеперуди, тънки сребърни крила. На днешния ден се навършват 135 години от рождението..

публикувано на 26.05.20 в 09:31