Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мостове над времето

БНР Новини
Светлозар Гагов и Емил Янев
Снимка: Калина Станева

В епизод 375 „Трамвай по желание“ среща своята публика с режисьора Светлозар Гагов чрез най-новото му поприще – разработване на съвместен културен евророект между България и Румъния.

Всъщност целта на кампанията е да се съборят културните граници между двете страни в пространството между съседните Никопол и Турну Магуреле. В това пространство се откриват много общи исторически пластове от Античността и Средновековието.

Как това може да стане театър на живо и как се стига до заветното еврофинансиране ще разберете в епизода „Мостове над времето“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неиздавани у нас разкази на Вирджиния Улф

Неиздавани досега у нас разкази на една от най-големите писателки на ХХ век Вирджиния Улф се появяват в сборник, наречен  „Дневникът на госпожица Джоун Мартин и други неиздавани разкази“.   Разказите, включени в изданието, са изключително разнообразни. Всеки следващ предизвиква у читателя учудване и възхита от виртуозността на Вирджиния Улф, която..

публикувано на 04.03.21 в 18:25

Киноклас – София през погледа на нейните млади

Класът на режисьора Надежда Косева представя късометражни филми на 25-ия София филм фест. “Киноклас – София през погледа на нейните млади” е школа, която възниква преди 3 години съвсем спонтанно. Тя  събира гимназисти от различни райони на София и ги провокира да разкажат лични истории за своя град. Преминавайки през различни фази на обучение и..

публикувано на 04.03.21 в 17:57

За куклите и хората

В епизод 409 „Трамвай по желание“ среща своята публика с театралния режисьор Тодор Вълов, носител на „Икар 2020“ за куклената постановка „Пинокио“ в ДКТ-Русе. Версията на вечното произведение на Карло Колоди е впечатлила журито с особения поглед на Вълов към един от най-интерпретираните текстове в световната литература. Целта на Вълов е била да..

публикувано на 04.03.21 в 09:43

„Слънчевите пейзажи“ на Свилен Блажев

„Натура: природа, естество, темперамент, характер, душа…“ – това са встъпителни, кодови думи на художника Свилен Блажев, с които ни въвежда в пространството на новата си самостоятелна изложба в галерия „Арте“ . Заглавието е: „Натура“ и веднага могат да бъдат наречени още като „Слънчеви пейзажи“, вдъхновени от най-великата учителка за художника и..

публикувано на 04.03.21 в 08:43

Актьорът Свилен Стоянов: Изпитание е днес да бъдеш творец

„Вече 40 сезона съм на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Имам чувството с годините, преценявайки избора ми и шанса да бъда актьор, че аз винаги щях да търся това – моментната взаимовръзка с човека, усещанията ни за близост, за споделяния, за задаване на въпроси и търсене на отговор. Изпитание е днес да бъдеш творец, защото..

публикувано на 03.03.21 в 16:55