Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Карастоянов на 70

Защото времето лети и страхотно завива в нощта...

Христо Карастоянов
Снимка: БГНЕС

"Светът е малък, Ямбол – голям!", казва неумолимият и неуморим, и неукротим писател Христо Карастоянов, който навършва на 22 февруари почетните 70 години. 

Какво е да си разказвач (макар и само на месец февруари)

"Притеснен съм, защото отдавна не пиша разкази. А не пиша разкази, откакто разбрах, че не умея да пиша разкази, щом препрочетох Селинджър. Общо взето, съм невинен, разказите, писани дотогава, бяха забелязани – първата ми награда "Хеликон" беше именно за разкази..." 

Но пък самооценката е силата на писателя – "Стига да е навреме..." 

Карастоянов е един от големите съвременни български писатели и на 21 февруари 2020 г. (петък) от 18:30 ч., точно вечерта преди рождения си ден, е гост в поредицата „Разказвач на месеца“ в Литературния клуб на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4). 

"Кукувича прежда" – ново издание след 30 години

"Арена на събитията е българската провинция – в столицата животът само се симулира, а в провинцията се изстрадва". Този отзив за изданието на немски на романа "Кукувича прежда" от 2013 година се появява в "Берлинер цайтунг" (Berliner Zeitung). 

"Беше страхотна забава! Днешният 70-годишен автор помагаше, редактираше, напътстваше 30-годишния. С редактора на книгата Красимир Лозанов от "Жанет 45" истински се забавлявахме. Всичко това – малко да бъде укротен оня предишният автор, който си мисли, че всичко, което хвърчи, се яде. Радвах се на дъълги безкрайни изречения и на хватки, които съм си въобразявал, че владея – всичко това сега се опитахме да изчистим. За мен по-важно е друго – че Божана Апостолова прие да преиздаде тази книга. На практика тя излезе в най-страшното време през 1990 година. Имаше доста премеждия около онова издание... Радвам се, че може би сега "Кукувича прежда" по ще се забележи. А онези, които са я чели тогава – ми ще поносталгираме заедно и готово. Най-важното е, че с редактора не пипнахме нищо в смисъла – нищо от сюжета, нищо от героите, нищо от смисъла не е променено в новото издание."

Чуйте интервюто от звуковия файл.

Христо Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 г. в Тополовград. Работил е като редактор във вестници, като драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол и др. Сега е пенсионер. Завършил е Пловдивския университет, специалност български език и литература. През 1981 г. дебютира с белетристичния сборник „Пропукан асфалт”, отличен с награда на празниците за дебютна литература „Южна пролет” в Хасково (1982). Романът му „Аутопия: другият път към ада” е един от петте нови български романа, номинирани в първото издание на конкурса на фондация „Вик” (2003). 

Печелил е наградата на Корпорация „Развитие” за непубликуван роман („Смъртта е за предпочитане”), наградата на СБП за документалистика, („Записки по исторически наивизъм”), наградата „Златен ланец” за разказ на годината в конкурса на вестник „Труд”, наградата „Чудомир” за хумористичен разказ и др. През 2012 г. в берлинското издателство „Дитрих” излиза трилогията му „Кукувича прежда” (Teufelszwirn, Roman in drei Büchern, Dittrich Verlag GmbH), а през декември същата година романът „Името” му носи и наградата „Хеликон”. 

Същата награда спечели и романът „Една и съща нощ” (2014), по мотиви от който беше създаден спектакълът „Гео” в Народния театър „Иван Вазов”, с режисьор Иван Добчев. „Една и съща нощ” спечели и наградата „Дъбът на Пенчо” за 2014 г., а също и националната литературна награда „Елиас Канети”, 2015. През 2018 г. книгата беше публикувана в САЩ в превод на Изидора Анжел (The Same Night Awaits Us All, Open Letter Books, University of Rochester, 2018). Текстове на Карастоянов са включвани в различни антологии у нас и в чужбина. По негови разкази е заснет игрален филм: „Следвай ме” (2003) на режисьора Дочо Боджаков. Известен е и като публицист – негови статии са публикувани в много български политически и литературни вестници и списания. Женен, има син и внуци. Живее в Ямбол.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Екимова

Артпространствата на Невена Екимова и изкуството като живот за младите в Габрово

Един поглед в артпространствата – не само на Габрово, а и на душите. Артпространствата, които търсят отговор на всички въпроси, търсят изчистването на болката, откриват красотата и превръщат грозотата в красота. Тези, които някои хора смятат за много нежни души, а други – за изключително здрави, корави и стъпили на земята. Те живеят тук и сега и знаят, че..

публикувано на 24.08.24 в 13:40
Драматичен театър

Петко Койчев: Нашето общество сякаш приема като даденост своята история

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Петко Койчев , директор на Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово от 2010 година – разказва в "Семейно радио" за поетичния..

публикувано на 24.08.24 в 10:18

Защо европейски и азиатски филми почти не се разпространяват в България?

В киносалоните в България рядко се разпространяват филми от Европа и Азия. В предаването "Какво се случва“ Светлана Дамянова от София филм фест и програматорът на Киномания Христо Христозов изразиха мнение, че се повишават разходите за разпространението на филми, които не са американски. Рекламата също оказва влияние и слабото разгласяване води до..

публикувано на 23.08.24 в 17:00

Галина Попова: Детската книга е добър възпитател

"Цели шест приказки за цветята с много информация за тях, символиката и отношенията между хората е събрала в книгата си  "Приказки за белите цветя" Терез Никол. Всяко едно цвете символизира различни емоция и отношение, а в края на книгата кратко, систематизирано и съдържателно се поднася информация за конкретното цвете. Така читателите могат да..

публикувано на 23.08.24 в 15:28
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06