Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадецът Джон Кадю – посланик на говеждото месо

Джон Кадю се държи като рок звезда
Снимка: Магдалена Гигова

Чували сме за посланици на добра воля, посланици на различни държави, но аз се запознах с… посланик на месото. Работа-мечта за любител на барбекюто и пътешествията. Канадецът Джон Кадю пътува по света, за да слави говеждото. Заварих го да дреме в кухнята върху два стола – нормално състояние за човек, прелетял от Банкок до София. Само след час жонглираше с ножове и стекове пред смаяната българска публика.

Джон, напоследък шеф-готвачите са истински знаменитости. Вие изглеждате и се държите като рок звезда. Как го правите?

Когато хората си дават парите, независимо за какво, те не искат да умират от скука. Аз не само се стремя да ги развеселя, ами и аз самият да се забавлявам. Затова съм щастлив да правя шоу, докато готвя. Когато са усмихнати, хората вземат правилното решение каква храна да изберат. Аз влагам страст и магия, уважавайки всяка национална гозба на страните, в които гостувам.

Работата ви изглежда много проста – да обикаляте света и да готвите.

Тя наистина е проста. Когато правя стек, аз използвам три съставки: месо, масло и сол.

Без марината?

Нищо! Когато месото е добро, няма нужда от никакви подобрения като опушване, кълцане, накисване. Наистина рязането му е изкуство, но процесът е много прост с обикновени съставки. Аз харесвам простата храна, добре сготвена и отлично поднесена.

Вие никога няма да получите три звезди "Мишлен".

Никога. Аз няма да спечеля дори една звезда "Мишлен". Обичам да работя в ресторанта, заобиколен от добър екип. Аз не готвя за награди, а за моите клиенти. Без тях нямаше да имам работа. Единствената ми цел е те да са щастливи. Не бих искал да готвя в суперлуксозен ресторант, където напрежението е неимоверно.

В момента вие живеете в Банкок?

Да, базиран съм в Банкок, но всъщност живея в самолетите, защото пътувам много по света. Домът ми е в Канада. За жалост, рядко се връщам там. Бях в Прага, в Близкия изток, в Азия, в България.

Кое е любимото ви тайландско ястие? Може би шишчетата сатай, защото са на скара?

Любимата ми тайландска гозба е Сом там – салата от зелена папая. Тя е много твърда, но има изключителна текстура. Сушени скариди, домати, лайм, чеснов сос, люти чушки, риба, суров тайландски патладжан, фъстъци…

И никакво месо?

Много обичам и свинско шкембе. Но вие ме попитахте за най-любимото ми ястие. Обожавам глазирано свинско шкембе с мускатово орехче, с варени яйца, обаче салатата от папая винаги ми напомня за слънцето особено когато е много люта. 

Джон Кадю показа майсторството си и на посланика на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа
Опитвали ли сте българска кухня?
Когато работех в Лондон, в персонала ми имаше много българи. Те бяха добри готвачи и съм опитвал българска кухня, но честно казано, се сещам за унгарски гулаш, но не и за националното ястие на България.

Може би сте яли кебапче – смляно месо с кимион? Или шопска салата?
Да, шопска салата съм ял!

Когато пътувате по света изпитвате ли любопитство към местните кухни?
Разбира се! Не мога да се нарека глобалист, но аз обичам да проучвам различните култури. Да се потапям в тях. Когато съм в Тайланд, ходя да ям само на места, където ходят местните хора. Не харесвам ресторантите, пълни с туристи. Интересувам се как точно приготвят дадено блюдо. Чрез храната се потапям в културата на един народ. Обичам паста и италианска кухня, латиноамериканска – също. Харесвам американското барбекю.

Как се отразява на работата ви фактът, че веганите и вегетарианците се увеличават – в Америка, в Европа. А и в Азия – милиони хора там са будисти и не ядат месо?
Да, но хората от 10 милиона години пекат на огън месо. Те имат нужда от протеини. Ако са пълни вегани, няма как да си ги набавят. Според мен трябва да има баланс: месо, зеленчуци, пилета, риба. Ако в ресторанта ми влезе веган или вегетарианец, ще дам всичко от себе си, за да е доволен. Защото клиентът е цар.

Какво мислите за кравите, които в Япония поят с бира и ги масажират за по-добро качество на месото?
Това е истинска история. Но си има разумно обяснение. Ако погледнете японските крави, те са огромни. Движат се трудно. Имат артрит. Но са животни и трябва да ходят. Затова им правят масаж. А защо ги поят с бира? Понеже времето понякога е много горещо и те не само се разхлаждат с бира, ами тя подпомага храносмилането им. Така по-бързо огладняват, съответно ядат повече и трупат месо. А масажите със саке правят козината им лъскава. Така изглеждат по-добре. Когато даваш една торба долари на стек от такава крава, искаш да бъде красива. 

Пържола от красива крава… само посланик на говеждото, какъвто е Джон Кадю, би могъл да сътвори подобно словосъчетание!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисунка на лодка с гребци насред каменна пустиня в Азербайджан

Когато тръгвате от Баку към Гобустан обикновената кола изведнъж се превръща в машина на времето. Пренасяте се в каменната ера. В историко-художествения резерват ще видите древни скални рисунки - петроглифи, ще се запознаете с бита на първобитни хора, с техните магически символи и тотеми, ще откриете послание на римляните и ще се любувате на неземни..

публикувано на 28.04.24 в 10:05
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20