Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Такса "рецепта" няма да ощетява пациента

Снимка: Ани Петрова

Българският фармацевтичен съюз предлага такса "рецепта” да се плаща на аптеките всеки път, когато се купуват лекарства с рецепта. Пациентски организации се обявиха против това да плащаме, когато фармацевтите ни помагат в аптеката.

Не искаме пациентите да плащат повече. Просто трябва да бъдем изслушани“ – каза председателят на Регионалната фармацевтична колегия Шумен Евгени Панайотов в репортаж на Мина Денева за Радио Шумен, който можете да чуете в звуковия файл.

В момента у нас около 2 млн. души нямат достъп до фармацевтични услуги, в 14 малки общини няма аптека, същевременно сме на първо място по брой аптеки в големите градове – тези данни е изнесла Дора Янкова от БСП. Те планират създаване на Национална аптечна карта, както и на платформа, в която потребителите да могат да споделят проблеми. 

В „Нашият ден“ темата за таксата рецепта и аптечната карта коментират проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз, и Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

„Нека не се изважда тази такса от контекста – призова д-р Стоименова. Обяснима е реакцията на пациента на думата "такса" в най-бедната страна от ЕС, в която пациентът плаща най-високата такса. В момента тя е 2 лв. на 100% реимбурсираните продукти. В много държави здравноосигурителните фондове заплащат такси, за да може фармацевтите да предоставят тези консултации, защото парадоксът е, че аптеките са натоварени с една социална функция, а по законодателство са изключително и само търговски обекти.

Трябва да има баланс между това аптеката да е търговски обект и социалната ѝ функция. И ако се откажем от социалната функция, аптеките естествено ще останат само в големите градове.“

За съжаление в момента аптеките са превърнати в квартално магазинче, в което всеки може да влезе и да си поръча нещо – изтъкна и д-р Хасърджиев. Подкрепяме справедливите и обосновани искания на Фармацевтичния съюз каза той.

Ролята на фармацевта е изключително важна. Предложението фармацевтът да информира пациента за различните генерични аналози на дадени лекарства е не само препоръчително, а спешно трябва да се случи в най-бедната държава с най-висок процент доплащане на лекарствените продукти.“

И двамата събеседници смятат, че създаването на Национална аптечна мрежа само по себе си няма да доведе до разкриване на аптеки в малките населени места.

„Създаването на Национална аптечна карта е начин за събиране на информация. Решенията, които ще се вземат на базата на тази информация, вече биха довели до разкриване на аптеки.

В този смисъл създаването на карта е стъпка 1, но стъпка 2 е тази, която, в зависимост от създаден механизъм, ще доведе аптеките в малките населени места" – каза д-р Стоименова.

Репортажа на Радио Шумен и разговора на Александър Райчев с проф. Асена Стоименова и д-р Станимир Хасърджиев можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ася Чанева и Краси Георгиев

Очаквайте в „Аларма“ на 22 юни Краси Георгиев

На пръв поглед той не е нищо особено – изглежда като повечето мъже над 40 години, които поддържат тялото си в най-добра форма, без да го подлагат на химически субстанции. Обикновените мъже ходят, той тича , повечето от нас вървят по-бавно или по-бързо, той бяга – винаги продължително – с часове, с дни, със седмици и много често с месеци...

обновено на 22.06.21 в 16:36

72 иновативни училища в повече наесен

Наесен иновативните училища ще станат със 72 повече. 509 училища от всички области в страната ще имат статут на иновативни и ще бъдат включени в списъка за следващата учебна 2021-2022 г. Това предлага проект на Министерския съвет, качен за обществено обсъждане. В иновативните училища ще бъдат въведени нови учебни практики, предмети и..

публикувано на 22.06.21 в 12:57

Пламена Николова: Политиките за децата трябва да са в широка рамка, а не на парче

През последните години над 400 000 деца в България живеят в риск от бедност и социално изключване и това е трайна тенденция. Всяко трето дете няма да може да отиде на почивка, да спортува, да има книги и учебни пособия. България е единствената страна в Европейския съюз без Национална многопрофилна детска болница. 46% от 15-годишните ученици са..

публикувано на 22.06.21 в 12:28

Проф. Лозан Митев: Нямаме нормално физическо възпитание от 1-ви до 4-ти клас

Какво е стратегическото място на спорта и спортната култура у нас? Защо все повече се неглижира спортното възпитание сред подрастващите? Защо е важно участието в Олимпийските игри и как трябва да се възприемат те? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Лозан Митев , ръководител катедра „Мениджмънт и история на спорта“ в НСА:..

публикувано на 22.06.21 в 11:12
Илюстративна снимка

Концерт-спектакъл за Деня на българския фолклор в НДК

На 22 юни се отбелязва Деня на българския фолклор. Празникът е по инициатива на главния художествен ръководител на ансамбъл “Чинари“ Асен Павлов и ще се отбележи за трета поредна година с концерт в Зала 1 на Националния дворец на културата. Асен Павлов посреща днешния ден с надеждата, че празникът ще бъде официално одобрен от Министерския..

публикувано на 22.06.21 в 09:21