Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Агрипина” от Георг Фридрих Хендел – директно от Метрополитън опера

събота, 29 февруари, от 20 часа

Снимка: metopera.org

Казват, че Георг Фридрих Хендел създава операта-серия „Агрипина“ само за три седмици по време на престоя си във Венеция. Тя е поръчка за първия спектакъл по време на карнавалния сезон, състоял се на 26 декември 1709 г. в „Teatro San Giovanni Grisostomo“. Либретото е дело на Кардинал Винченцо Гримани. Заради бързия срок, композиторът ловко заимства няколко откъса от свои по-ранни произведения, не пренебрегва и музикални вдъхновения от Райнхард Кайзер, Жан-Батист Люли, от Арканджело Корели. Известно е плагиатството на Хендел – той не се свенял понякога да припознае като своя музика, която му харесва. Но подобна практика по онова време е нещо обичайно. 

Изследователите отбелязват, че голяма част от оперите  всъщност представляват т.нар. "пастичо" – сбор от арии, малки ансамбли, инструментални увертюри и интермедии из опери на различни композитори или пък авторски пародии. „Законът за  поощряване на знанието…“, първият Закон за авторското право, е въведен в Англия през 1710 г. Всъщност Майсторът е късметлия. Когато става английски поданик, също си позволява плагиатства, но съдбата благосклонно го отървава от съдебни процеси. Това обаче е друга тема…

Ще имате удоволствието да се насладите на спектакъла в Метрополитън опера, Ню Йорк. В историята на театъра това е най-старата опера, която е поставяна досега. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера, дирижирани от Хари Бикет. В ролите: Джойс ДиДонато, мецосопран (Агрипина), Бренда Рей, сопран (Попея), Кейт Линдзи, мецосопран (Нерон), Йестин Дейвис, контратенор (Отон), Матю Роуз, бас (Клавдий),  Никълъс Таманя, контратенор (Нарцис), Дънкан Рок, бас (Палас), Кристиан Заремба, бас (Лесбий).

Съдържание на операта „Агрипина“ от Георг Фридрих Хендел

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десет години оркестър „Родопско настроение“

Вече десет години певците Димитър Арнаудов, Биляна Арсова, Йордан Топалов, гайдарите – Йордан и Райчо Палагачеви, саксофонистът Бойко Челебиев, перкусионистът Иван Христев, клавиристът Красимир Узунов и акордеонистът Христо Кименов носят радост и родопско настроение на своята публика. Десет години, в които трупат музикален опит, преживявания и емоции...

публикувано на 09.05.21 в 09:10

80 години от рождението на Гена Димитрова

На 6 май прочутото сопрано Гена Димитрова – „гласът на Арена ди Верона“, щеше да навърши 80 години. Напусна ни през 2005 година, но остави дълбока диря в сърцата на милиони почитатели на голямото изкуство в цял свят! Наричана с безброй суперлативи като могъщ, неземен, феноменален глас, природна стихия, ураган, Божи дар, уникален талант, тя беше най-вече..

публикувано на 08.05.21 в 07:55
Димитър Ненов

За изяществото на Димитър Ненов

Смятан за един от най-виртуозните български пианисти Димитър Ненов освен това е и композитор, архитект, интелектуалец. Той е първият музикален директор на Българското национално радио от златната епоха на Сирак Скитник. Роден в Разград, завършил в Дрезден, а след това и в Болоня, той е създател и на някои известни сгради в София и страната. По..

публикувано на 07.05.21 в 12:27
Ансамбъл „Православие“

Хвалите Господа с небес

На 9 май, неделя, от 16 ч аса хор „Православие“ ще излъчи изпълненията си от руската православна църква „Св. Николай“ във Виена и ще може да се гледа директно по YouTube. Основен акцент в концертната програма ще бъдат песните, написани от Константин Лейпус и Франсоа-Пиер Декан специално за ансамбъл „Православие“. Мъжки солистичен ансамбъл..

публикувано на 07.05.21 в 11:18

„Баща ми бояджията“ оживява на оперната сцена

Четири премиери предстоят през месец май в Софийската опера. На 8 трупата на театъра представя сценична версия на обичания от поколения българи мюзикъл „Баща ми бояджията“ на Петър Ступел и Константин Драгнев. Публиката ще може да се наслади и на премиерата на балетния спектакъл „Танго“ на 14 май, която беше отложена във връзка с епидемичната..

обновено на 06.05.21 в 12:58