Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Агрипина” от Георг Фридрих Хендел – директно от Метрополитън опера

събота, 29 февруари, от 20 часа

Снимка: metopera.org

Казват, че Георг Фридрих Хендел създава операта-серия „Агрипина“ само за три седмици по време на престоя си във Венеция. Тя е поръчка за първия спектакъл по време на карнавалния сезон, състоял се на 26 декември 1709 г. в „Teatro San Giovanni Grisostomo“. Либретото е дело на Кардинал Винченцо Гримани. Заради бързия срок, композиторът ловко заимства няколко откъса от свои по-ранни произведения, не пренебрегва и музикални вдъхновения от Райнхард Кайзер, Жан-Батист Люли, от Арканджело Корели. Известно е плагиатството на Хендел – той не се свенял понякога да припознае като своя музика, която му харесва. Но подобна практика по онова време е нещо обичайно. 

Изследователите отбелязват, че голяма част от оперите  всъщност представляват т.нар. "пастичо" – сбор от арии, малки ансамбли, инструментални увертюри и интермедии из опери на различни композитори или пък авторски пародии. „Законът за  поощряване на знанието…“, първият Закон за авторското право, е въведен в Англия през 1710 г. Всъщност Майсторът е късметлия. Когато става английски поданик, също си позволява плагиатства, но съдбата благосклонно го отървава от съдебни процеси. Това обаче е друга тема…

Ще имате удоволствието да се насладите на спектакъла в Метрополитън опера, Ню Йорк. В историята на театъра това е най-старата опера, която е поставяна досега. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера, дирижирани от Хари Бикет. В ролите: Джойс ДиДонато, мецосопран (Агрипина), Бренда Рей, сопран (Попея), Кейт Линдзи, мецосопран (Нерон), Йестин Дейвис, контратенор (Отон), Матю Роуз, бас (Клавдий),  Никълъс Таманя, контратенор (Нарцис), Дънкан Рок, бас (Палас), Кристиан Заремба, бас (Лесбий).

Съдържание на операта „Агрипина“ от Георг Фридрих Хендел

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2020

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 05.06.20 в 14:47
Премиера на „Дон Паскуале“ в Театър Италиен, Франция, 1843 (гравюра)

Операта „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети (съдържание)

Либрето: Джовани Руфини Премиера: на 4 януари 1843 г. в парижкия Театър Италиен В България е поставена за пръв път в Софийската народна опера през 1932 г. Действащи лица: • Дон Паскуале - бас • Ернесто - тенор • Д-р Малатеста – баритон • Норина - сопрано Първо действие Сцена 1: Стаята на дон Паскуале Дон Паскуале е решил да се..

публикувано на 05.06.20 в 09:53

Юбилеен концерт, посветен на 75-годишнината на Апостол Калоферов

Специализираното седмично-музикално предаване „Метроном“ ще ви върне към един паметен и много вълнуващ момент от вече изминалата 2019-а. На 29 септември в препълнената зала „България“ тържествено беше открит новият творчески сезон на Софийската филхармония. Концертът беше първият от цикъла „Цигуларите“ и бе посветен на 75-годишнината на видния български..

обновено на 04.06.20 в 16:07

„Риголето”, опера в 3 действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго „Кралят се забавлява” Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър „Ла Фениче“ Действащи лица: • Риголето – шут на херцога, баритон • Джилда – дъщеря на Риголето, сопран • Херцога на Мантуа, тенор • Спарафучиле – наемен убиец, бас • Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт • Джована – дойка на..

публикувано на 04.06.20 в 16:03

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът, посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55