Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз“ представя: Бен Каплан в София

Снимка: Бен Каплан, личен архив

Представете си… огромна рижа брада и още по-грамаден глас в сюрреалистичен колаж с пиано, китари, банджо, акордеони, кларинети, флейти… Представете си разтърсващи песни за имиграцията, загубата, тъмнината, любовта, секса и борбата на човека с Всевишния и със самия себе си... Песни със стотици хиляди, а в някои конкретни случаи и милиони гледания в Ютюб... и петчленна банда, включваща самия дизайн: Петко ЧерневБен Каплан от Халифакс, провинция Нова Скотия, Канада (вокали, китари, клавишни, банжо и т.н.), Тарин Кауая (мелодика, клавишни, флейта и вокали), Джейми Кроник (барабани), Греъм Скот (клавишни, акордеон) и Крисчън Дейвид (кларинет, саксофон, флейта).

Жанрът е някъде между прозренията и откровенията на Том Уейтс, добрата стара американска фолк музика, клезмер-традициите, пренесени от Източна Европа в Новия свят, и по-мръснишките и нерафинирани форми на джаза. Това е музика, която ви примамва, но и ви предупреждава да не вярвате на непознатите и да се пазите от тях, поддържайки ума си наточен и подръка като брадва в бараката (или направо под леглото).

И всичко това навръх не чак толкова апетитния от гледна точка на клубния живот вторник, 31.03.2020 г., благодарение на любимия ви радиофестивал „Аларма Пънк Джаз“ на БНР.

Специалният откриващ сет е поверен на една изключително подходяща в жанрово отношение група, която добре познавате – Dead Man's Hat (в акустичен дуовариант) – и на която ние от "Аларма" отдавна се възхищаваме, но с която досега все сме се разминавали във времето. Е, моментът дойде! В последния ден на месец март. 

Билети за концерта има онлайн в системата на EpayGo и физически на касите на EasyPay в цялата страна, но прогресивно свършват, защото капацитетът на малката зала на клуб *Mixtape 5* е едва 150 души. Така че не оставяйте за последния момент!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55
Д-р Веселин Тенев, личен архив

Психично здраве и ангажирана електронна музика (II част)

Продължават срещите на „Аларма“ с д-р Веселин Тенев , легенда от даркуейв-квартета „Мъртви поети“ и от ефира на програма „Христо Ботев“ в близкото минало и лекар-психиатър на първа линия в Айова Сити (и композитор на електронна музика в свободното си време). Водещата Милена Воденичарова и редакторът Цветан Цветанов разговарят с него дистанционно за..

публикувано на 01.06.20 в 18:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2020

1 юни Изпълнения на Бароков оркестър „La Cetra“ – Базел. Диригент Морис Щегер. 3.00 часа – Франческо Мария-Верачини Увертюра №6 в сол минор „Дрезден“. 3.12 часа –Йохан Адолф Хасе (1699-1783), Флейтова кантата. Солист – Морис Щегер (рекордер). 3.22 часа –Антонин Дворжащ (1841-1904), Струнен квартет №12 във фа мажор, опус 96 „Американски“. Изпълнява..

публикувано на 01.06.20 в 12:02
Дитрих Фишер-Дискау

Дитрих Фишер-Дискау като Дон Жуан в едноименния шедьовър на Моцарт

Дон Жуан е една от коронните роли на прославения немски баритон. Записът, който ще звучи в съботната вечер е осъществен през 1958 година за фирмата Deutsche Grammophon. Ференц Фричай е на диригентския пулт. Двамата с Дискау се срещат десет години по-рано на сцената на Берлинската опера в постановка на „Дон Карлос“ от Верди. В ролята на маркиз Поза се..

публикувано на 30.05.20 в 08:55

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25