Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главен герой

Христо Тучев: Всеки българин носи в сърцето си самочувствието на свободен човек

Христо Тучев пред паметника на Евлоги и Христо Георгиеви
Снимка: БНР

За националния празник, за основанията за национално самочувствие и национална гордост. За основанията ни да оставаме тук и да работим за България и да мислим, че нещата могат да се случат тук, където сме родени на земята на дедите ни, където въздухът е наш. Българин родолюбец, който желае да види България редом до най-развитите страни в света, защото вярва във възможностите на хората, родени тук. Карловецът Христо Тучев, предприемач във високите технологии, медиен експерт, успешно развил четири технологични медийни компании, председател на Фондация "Евлоги и Христо Георгиеви" е Главен герой в "Нашият ден".

"Днес е празник на толкова лелеяната свобода. Дедите ни дадоха кръвта си. Много мечти и съдби човешки бяха жертвани в името на свободата. Не само на българи – руси, финландци, румънци – за всички тях днешният празник е една сбъдната мечта на десетки поколения поробени хора. 

Убеден съм, че всеки българин носи в сърцето си самочувствието на свободен човек. Сигурен съм, че България и нейната свобода е огромна национална ценност." – категоричен е Христо Тучев. 

Забравена ли е българщината у нас? Патриотизмът само за политическа употреби ли се използва днес? Отива ли си историческата памет безвъзвратно в историята с Паисий и Балканджи Йово?

"Днес трябва да честваме героите, които в името на нашата перспектива загинаха на Шипка и на бойните полета, за да ни осигурят бъдеще. И България след Освобождението така силно просперира, защото силно е била задържана в развитието си. Това бяха поколения, които сбъднаха мечтата на своите бащи. Те направиха България шестата икономика в Европа в навечерието на войните, защото имаха в себе си желанието да станат част от модерния свят.

Българската икономическа емиграция в Букурещ и в Цариград създава една сериозна експортно ориентирана икономика. Дейността на Евлоги и Христо Георгиеви, Тъпчилещови... Българските предприемачи са търсели свободна държава, в която да търгуват." 

Христо Тучев обобщи, че бъдещето трябва да бъде под наш контрол. "Ние трябва да участваме в разработването на новите технологии, за да можем да избегнем зависимостите, които утрешният ден предпоставя. Това става със знание и можене." – смята предприемачът Христо Тучев.

Проф. Лука Велчов, председател на Демократичния съюз на българите в Румъния, се включи в разговора, за да разкаже:

"Прием по случай националния празник на България организира българският посланик Тодор Чуров. Ще бъде открит с художествена програма от няколко състава танцьори – от Румъния, Банат и градчето Търговище (Румъния). Ще се съберат няколко представители на наши организации – представители на българите в Констанца, Браила, от Калараш, от Александрия, от Плоещ, сигурно ще има и представители на банатските българи от Тимишоара..."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен ден за борба със СПИН

1 декември е Световен ден за борба със СПИН. В България 98% от хората със HIV/СПИН са включени на терапия. Тази година денят е под наслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги".  Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото..

публикувано на 01.12.20 в 10:59

Във всеки момент българският туризъм би могъл да работи на пълни обороти

Какво се случва с резервациите на студентите за 8 декември? Ще фалират ли туроператорските фирми и хотели? Какво е състоянието на Сектор туризъм по време на пандемия? Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, заяви преди дни в интервю за "Неделя 150", че..

публикувано на 01.12.20 в 09:56

Каква ще е съдбата на Централната баня в София

Три проекта представиха концепциите си, представящи и бизнесплан, и модел за развитие на Централната баня, на три избрани екипи - “Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня”.  Кое свързва представените проекти и къде са разликите – разговор с арх. Даяна Николова от "Софияплан". " И трите екипа..

публикувано на 30.11.20 в 13:55
Леда Аврамова

От учителя с любов

В българското общество хем битува мнение, че образованието е нещо важно, хем витае една представа, че учители стават само хора, които не умеят друго. За щастие, тази нагласа се променя, а я променят хора като днешната гостенка на рубриката "Главен герой" – Леда Аврамова. Аврамова загърбва успешната си кариера в областта на комуникациите и връзките с..

публикувано на 30.11.20 в 11:50

Калин Гайтанджиев: Изгубили сме умението да бъдем автентични

За стените на психичното здраве в условия на криза. Кой ги изгражда? Добре ли е да ги има? Как се отразява това на всеки от нас? Това коментира в "Нашият ден"  Калин Гайтанджиев, психолог с професионална практика в затвор и в училище, квалифициран семеен терапевт, герой на филма „Калин и отборът на затвора“.  " Стените са нашите граници . И когато..

обновено на 30.11.20 в 10:19