Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главен герой

Христо Тучев: Всеки българин носи в сърцето си самочувствието на свободен човек

Христо Тучев пред паметника на Евлоги и Христо Георгиеви
Снимка: БНР

За националния празник, за основанията за национално самочувствие и национална гордост. За основанията ни да оставаме тук и да работим за България и да мислим, че нещата могат да се случат тук, където сме родени на земята на дедите ни, където въздухът е наш. Българин родолюбец, който желае да види България редом до най-развитите страни в света, защото вярва във възможностите на хората, родени тук. Карловецът Христо Тучев, предприемач във високите технологии, медиен експерт, успешно развил четири технологични медийни компании, председател на Фондация "Евлоги и Христо Георгиеви" е Главен герой в "Нашият ден".

"Днес е празник на толкова лелеяната свобода. Дедите ни дадоха кръвта си. Много мечти и съдби човешки бяха жертвани в името на свободата. Не само на българи – руси, финландци, румънци – за всички тях днешният празник е една сбъдната мечта на десетки поколения поробени хора. 

Убеден съм, че всеки българин носи в сърцето си самочувствието на свободен човек. Сигурен съм, че България и нейната свобода е огромна национална ценност." – категоричен е Христо Тучев. 

Забравена ли е българщината у нас? Патриотизмът само за политическа употреби ли се използва днес? Отива ли си историческата памет безвъзвратно в историята с Паисий и Балканджи Йово?

"Днес трябва да честваме героите, които в името на нашата перспектива загинаха на Шипка и на бойните полета, за да ни осигурят бъдеще. И България след Освобождението така силно просперира, защото силно е била задържана в развитието си. Това бяха поколения, които сбъднаха мечтата на своите бащи. Те направиха България шестата икономика в Европа в навечерието на войните, защото имаха в себе си желанието да станат част от модерния свят.

Българската икономическа емиграция в Букурещ и в Цариград създава една сериозна експортно ориентирана икономика. Дейността на Евлоги и Христо Георгиеви, Тъпчилещови... Българските предприемачи са търсели свободна държава, в която да търгуват." 

Христо Тучев обобщи, че бъдещето трябва да бъде под наш контрол. "Ние трябва да участваме в разработването на новите технологии, за да можем да избегнем зависимостите, които утрешният ден предпоставя. Това става със знание и можене." – смята предприемачът Христо Тучев.

Проф. Лука Велчов, председател на Демократичния съюз на българите в Румъния, се включи в разговора, за да разкаже:

"Прием по случай националния празник на България организира българският посланик Тодор Чуров. Ще бъде открит с художествена програма от няколко състава танцьори – от Румъния, Банат и градчето Търговище (Румъния). Ще се съберат няколко представители на наши организации – представители на българите в Констанца, Браила, от Калараш, от Александрия, от Плоещ, сигурно ще има и представители на банатските българи от Тимишоара..."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой има нужда от "Репортери без граници"

Кой има нужда от Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“, доколко е важен за медиите и правителствата в различни държави по света и как влияе на обществените нагласи към тях – поглед отвън и отвътре. В „Мрежата“ по програма Христо Ботев коментират  журналистите: Христофор Караджов, преподавател по журналистика в..

обновено на 24.05.20 в 14:15

Платформа А6 – единственото покрито мултифункционало пространство

Единственото покрито мултифункционало пространство “Платформа А6” цели да съхрани събитията, осигурявайки възможност за провеждането им при спазването на всички противоепидемични мерки. То ще функционира от 1 юни и се намира пред НДК. В следствие на кризата с разпространението на коронавируса и последвалите от нея тежки икономически..

публикувано на 24.05.20 в 11:08

Духовната слепота

"Аз съм светлината на света, който Ме последва, той не ще ходи в мрак, а ще има светлината на живота", казва Спасителят. От Евангелието разбираме, че телесно слепите търсят помощ от Христос и Той им връща зрението.  Духовно слепите, за разлика от тях, избягват светлината, противят се на Сина Божи, гледат да Го унищожат, за да могат спокойно да..

публикувано на 24.05.20 в 08:05
Христо Грозев

Христо Грозев: Отговорите на властта са плесница в лицето на журналистиката

Достоен ли е казусът с Васил Божков да стане обект на журналистическо разследване , коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" разследващият журналист Христо Грозев от сайтa „Bellingcat“, носител на наградата за разследваща журналистика „The European Press Prize“ . „Разбира се, че този казус е повод за журналистическо разследване...

публикувано на 23.05.20 в 13:51

Грешките на работодателите, които уволняват служители по време на криза

Много работодатели прибягват до съкращаване на работно време и на служители, и до намаляване на заплатите. Какви подводни камъни се крият при такива ситуации? Ще бъдат ли затрупани съдилищата с такива казуси? „Грешките на работодателите, които уволняват работници и служители по време на криза, могат да бъдат обособени в три категории – уволнение на..

публикувано на 22.05.20 в 13:55