Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българското училище „Азбука“ в град Дъблин в Седмицата за България

4
Снимка: www.bulgarianschool.ie

Как посреща празниците Българското училище „Азбука“ в Дъблин, Ирландия, в своята Седмица за България? Да съхрани българското у децата си – това е основната мисия на училището и неговите преподаватели. 

"Ние бяхме едно от първите училища, регистрирани по постановлението от 2011 г. Сега задачата ни е да пазим това, което сме създали. Като статут не сме се променили много. Мисля, че като училищен ръководител съм много по-уверена. Мисля, че сме един страхотен екип – уникални учители, колеги... Ние сме и приятели – всички сме тук със сърцата и душите си. Тук в Дъблин сме 8 учители, 1 учител – Кремена Чинова е в Тюламор. Пак в Дъблин имаме трима ръководители на извънкласни дейности – двама по танци и един по спорт." – разказва директорката на училището Зорница Гоган.

Зорница Гоган, директор на Българското училище „Азбука“, Дъблин„Истинското послание зад думите „Човек е учител по душа, не по професия“ разбрах, когато напуснах учителската си работа в България и се установих тук, в Дъблин. Изключително много ми липсваше положителната емоция и удовлетворение от всекидневната ми работа с децата. Благодаря на всички, които ме направиха част от тази позитивна и благородна идея, наречена Българско училище „Азбука“.

Българско училище „Азбука“ в град Дъблин, Ирландия, отваря врати в началото на учебната 2008/2009 година по инициатива на българи, желаещи децата им да изучават майчин език, и с активната подкрепа на тогавашния посланик на България в Ирландия Емил Ялнъзов и съпругата му Силвия Николова. В последствие е създаден Българският образователен и културен център в Ирландия (БОКЦИ), чиято основна цел е да подкрепя функционирането и утвърждаването на училище „Азбука”. To e продължител на традициите на съществувалото до 2005 г. училище “Аз съм българче”.

Петя Сейменова, учител в Българското училище „Азбука“ в Дъблин, сподели своя опит:

"Близо 10 години работя тук. Тази работа ми дава връзка с България, чувствам се като у дома. Ние сме хората, които окуражаваме децата да говорят на български и се опитваме да предадем нашата любов към родината. Всяка година предавам частица от българските култура и знание на българските, а и на ирландските деца."  


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаил Митев: Освен свобода на словото, да има и свобода на съвестта

Освен свобода на словото, трябва да има и свобода на съвестта, защото съвестта е нещо, с което се будим и лягаме. И без чиста съвест едва ли ще бъдем свободни, а без свобода не се живее на този свят. Това казва младият радиожурналист Михаил Митев в "Нашият ден". Радио „Реакция“ е независима студентска медия, която се помещава в Студио 69 на..

публикувано на 03.12.20 в 11:30

За спасяването на старите гори

За спасяването на старите и крайречните гори, за сертифицирането на горските масиви и за възможността да ги пазим сами, като сигнализираме за незаконни действия. Каква беше тази година за българските гори? Координаторът на програма "Гори" на WWF България Нели Дончева споделя своя опит в "Нашият ден": "Тази година беше интересна за българските гори...

публикувано на 03.12.20 в 10:05

Политици поеха ангажимент към забраната на фермите за ценни кожи у нас

В петък (27 ноември) се отбеляза Световният петък без ценни кожи. Той съвпада с Черния петък неслучайно – на този ден стотици хиляди продукти с ценни кожи стигнаха до потребителите. Много хора допринесоха за жестокостта към животните във фермите. Заради доказания факт, че норките са разпространители на Covid-19, тази година животните..

публикувано на 03.12.20 в 08:35

Когато земеделието не е бизнес, а оцеляване

Каква беше турбулентната 2020 година за малките земеделски производители? "В стремежа си да направим земеделието по-доходоносно и храната по-атрактивна и дълготрайна, ние пропускаме много. Имаме прекрасна земя и се опитваме да използваме друг подход", казва Тихомир Трайков, земеделски производител от Полски Тръмбеш. Той разказва как се справя в трудните..

публикувано на 02.12.20 в 12:46

Алберт Айнщайн и теорията на относителността

Общата теория на относителността е публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 година. Преди общата теория на относителността гравитацията се е смятала за „сила“, която действа между обекти с маса. Общата теория на относителността на Айнщайн обаче променя този възглед за гравитацията. Според нея нашата Вселена се състои от 3 пространствени измерения +..

публикувано на 02.12.20 в 09:52