Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младите български диригентки: Калина Василева

Снимка: личен архив

Калина Василева е родена през 1989 г. в гр. Шумен в семейство на музиканти. Завършва НМУ „Любомир Пипков“ – София със специалност флейта. През 2013 г. завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - София, Инструментален факултет, в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова. Работи като оркестрант в състава на Софийската опера и балет за сезона 2012/2013. Носител е на награди от национални и международни конкурси: специална награда от конкурса за инструменталисти „Арт Амфора“ в РКИЦ - София (2004 г.), награда за изпълнение на произведение от Волфганг Амадеус Моцарт от конкурса „Музиката и земята“ - София (2006 г.), първа награда от конкурса „M.A.G.I.C.“ за немска и австрийска музика – Бургас (2007 г.), втора награда от конкурса за камерна музика в гр. Своге (2011 г.)

Участвала е в майсторските класове на проф. Филип Бернолд, Патрик Галоа (Франция), проф. Ясуо Ямамото (Япония), Петер Лукас Граф (Швейцария) и др. Била е солист на Държавен симфоничен оркестър - Шумен, Оркестър „Орфей“ - Перник, Филхармонията в Разград, Академичния симфоничен оркестър към НМА.


Калина Василева завършва Теоретико-композиторския и диригентски факултет на НМА „Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и ас. Георги Патриков. На 7.12.2011 г. дебютира като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Изнасяла е концерти като гост-диригент в Шумен и Разград. От септември 2013 е назначена като диригент в „Симфониета“ Шумен.

По случай 170-годишнината от основаването на първия български оркестър беше издадено нейното изследване „Оркестровото дело в Шумен от първия български оркестър до днес“, която ще бъде представена на 11 март от 18 часа в Регионалната библиотека „Стоян Чилингиров“ в Шумен, после на 17 март в Русе на МФ „Мартенски музикални дни“, а след това на МФ „Софийски музикални седмици“, както и на ММФ „Варненско лято“ на 11 юли.

В звуковия файл можете да научите какво сподели Калина Василева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Ненов

За изяществото на Димитър Ненов

Смятан за един от най-виртуозните български пианисти Димитър Ненов освен това е и композитор, архитект, интелектуалец. Той е първият музикален директор на Българското национално радио от златната епоха на Сирак Скитник. Роден в Разград, завършил в Дрезден, а след това и в Болоня, той е създател и на някои известни сгради в София и страната. По..

публикувано на 07.05.21 в 12:27
Ансамбъл „Православие“

Хвалите Господа с небес

На 9 май, неделя, от 16 ч аса хор „Православие“ ще излъчи изпълненията си от руската православна църква „Св. Николай“ във Виена и ще може да се гледа директно по YouTube. Основен акцент в концертната програма ще бъдат песните, написани от Константин Лейпус и Франсоа-Пиер Декан специално за ансамбъл „Православие“. Мъжки солистичен ансамбъл..

публикувано на 07.05.21 в 11:18

„Баща ми бояджията“ оживява на оперната сцена

Четири премиери предстоят през месец май в Софийската опера. На 8 трупата на театъра представя сценична версия на обичания от поколения българи мюзикъл „Баща ми бояджията“ на Петър Ступел и Константин Драгнев. Публиката ще може да се наслади и на премиерата на балетния спектакъл „Танго“ на 14 май, която беше отложена във връзка с епидемичната..

обновено на 06.05.21 в 12:58

Честит рожден ден на Румен Дойков

Румен Дойков дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 в ролята на Йеник в шест спектакъла на операта „Продадена невеста“ на Сметана. След дипломирането си през 1977 става солист на националния ни театър, а първата му роля e Хофман от „Хофманови разкази“ на Офенбах през 1979 г. За близо 30- годишната си активна творческа кариера..

публикувано на 04.05.21 в 09:15

Новото музикално трио ПТП на гости на „Аларма“

На Светли вторник ви срещаме с музикантите, които решиха да възкресят за нов живот стари хитове на група „Атлас“. Представяме ви трио ПТП, чието заглавие идва от инициалите на тримата музиканти: китариста Петър Писарски и вокалиста Петър Маринов на „Атлас“ и Тихомир Георгиев - DJ Tissuе от „Бисквитките“, чиято песен „Гайди – Добре дошли в..

публикувано на 04.05.21 в 08:25