Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мина Здравкова: Винаги съм имала страст към българските народни танци

Мина Здравкова и Кристофър Дейвис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако беше филм, животът на Мина Здравкова сигурно щеше да е от онези жизнеутвърждаващи ленти за това как силният дух, упоритостта и усилената работа помагат да преодолееш трудностите по пътя си.

Мина Здравкова, която е учила в българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго и в училище „Иван Станчов“ в Лондон, прави кариера във фигурното пързаляне и мотивира своя професионален партньор Кристофър Дейвис да участва като представител на България.

Мина обува за първи път кънките на 3-годишна възраст на пързалката, където родителите ѝ я водят. Ледът увлича момичето до степен да започне да тренира усилено. Тя започва като индивидуален състезател, но но на 10 години се преориентира към двойките. Заминава да тренира в Москва. Сама, без родителите си. Това не я обезкуражава. После отива в Чикаго, в Лондон и други градове в различни държави. С партньора си на леда Кристофър Дейвис се запознава в Чикаго и двамата работят заедно от 2015 г.

Според Мина и Кристофър най-важното за успеха е добрият треньор. Признателни са на сегашната си наставничка Марика Баранова, която ги подготвя в София и в Лондон.

Мина е убедила Кристофър да се състезава за България, нещо повече младежът е станал български гражданин. „Реших се на тази стъпка, защото ние тренираме през по-голяма част от годината в България и съм много горд да представлявам страната“, казва Кристофър пред bg-voice.com.

На предстоящото световно първенство по фигурно пързаляне, което ще се проведе в Монреал от 16 до 22 март, Мина и Кристофър ще танцуват под звуците на българска народна песен – нещо, което досега не е било правено върху лед.

Можем да им пожелаем успех и да стискаме палци на успешното им представяне на световното първенство, а и занапред.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19