Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Западните покрайнини – отчаяние и покруса

Паметник-костница на гаровия площад във Видин, известен като Паметник на Скърбящия воин, скулптор - Андрей Николов

Ньойският договор – освен че откъсва трайно от България Вардарска и Егейска Македония, освен че закрива излаза на страната ни към Бяло море с предаването на Западна Тракия на Гърция, заедно с това предоставя на Сърбия изконни български земи на западната ни граница – Пиротско, Царибродско, Босилеградско, Трънско, Кюстендилско, в които етническият състав е почти 90-95% българи. 

Решението обаче идва по настояване на Сръбското кралство, което се обосновава, че два пъти страната е била жертва на агресия от страна на България, следователно трябвала да има някаква защитна полоса, която да я брани и да ѝ предостави време за реакция. Първоначално сръбските искания са били този отбранителен пояс да включва дори и Видин, но след като комисията от Антантата видяла паметника на скулптора Андрей Николов, посветен на Сръбско-българската война от 1885 г. с полегналия воин, покосен от смъртта, отсъдила, че щом артистите на един народ са способни да изразяват по този покрусен начин воинските си победи, то той едва ли би могъл да бъде обвинен в жестокост и агресия. И Видин остава, слава Богу, в българските предели.

Но Западните покрайнини не остават и така са обречени на изоставане и мизерия – обичайните търговски пътища са пресечени от границите (между двете световни войни наблюдатели отбелязват, че българо-сръбската граница била най-охраняваната в Европа), а населението е подложено на насилствена асимилация и терор. Западните покрайнини, дори и 100 години след Ньойския договор, са земи, обхванати от отчаяние и покруса – без надежда за оправяне, без усещане за бъдеще. Но пък милеещите за тях не спират да мислят как тази ситуация да се промени. 

На това е посветен сборникът с материали от конференцията на тема „Западни български покрайнини“ със заглавието „Съдбата на българите в Западните покрайнини 100 години след Ньой“. Нашите сънародници там се надяват и българските медии да бъдат по-активни и по-внимателни към ориста им и предаването „Премълчаната история“ откликва на това очакване: на 11 март броят е посветен на Западните покрайнини. В него ще вземат участие проф. Божидар Кунчев, българист и историк на литературата, и д-р Валентин Янев от Граждански комитет „Западни покрайнини“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мефистофел в литературата не е лошият

Защо писателите не само у нас, но и по света прибягват до образа на Дявола, когато искат да изразят някакъв бунт, несъгласие с морала на заобикалящия ги свят? Гьоте с "Фауст", Михаил Булгаков с "Майстора и Маргарита", но и нашите Христо Смирненски, а след него и Добри Жотев с "На гости у Дявола" провокират демона, за да получат исторически и..

публикувано на 11.08.22 в 12:05

Училище без стени, чинове и домашни

15 август е идеална дата за започване на училище, не мислите ли? Въпросът е подвеждащ по две причини – няма неподходяща за учене дата, особено пък когато е сред природата, понеже не говорим за връщане в класна стая и учене на чин, а за лятната школа "Учим за природата сред природата", организирана от Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националния..

публикувано на 11.08.22 в 08:15
Топящ се ледник в Швейцарските Алпи образува пещера.

Конспирациите за климата задълбочават проблема

"Климатичните промени са заговор, скроен от тайно общество", "това са неща, които не ни засягат", "борбата с климатичните промени са извинение за разглезени тийнейджъри да не ходят на училище" – всички ние поне веднъж сме попадали на подобно твърдение. Конспирациите за климата са частен случай на магичното мислене, което обяснява сложни процеси и..

публикувано на 09.08.22 в 09:47
Ивайло  Захариев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Захариев

Той е курсант от ВВВУ "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия. Носител е на стипендията на името на акад. Ангел Балевски, която Фондация "Еврика" присъжда всяка година за постижения в инженерните науки в областта на машиностроителните технологии. Детската му мечта е да бъде космонавт. Тя го завежда и в бургаския клуб по авиомоделизъм още докато е в..

публикувано на 08.08.22 в 17:05

Албена и Павел Благеви снимат вълци в задния си двор в САЩ

Пътешествениците Албена и Павел Благеви обикалят из американските щати Минесота и Юта и снимат дъхоспиращи природни красоти. Неотдавна те ги показаха и пред българите в галерия "Свети Лука". Онези, които редовно слушат "Покана за пътуване", помнят, че преди време семейството гостува в предаването броени месеци след като изкачи връх Килиманджаро,..

публикувано на 08.08.22 в 09:51