Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музикално пътешествие за децата започва от Русе

Новата образователна програма на Държавна опера-Русе „Пътуване по ноти“ е с развлекателно-опознавателен характер и е предназначена за деца във възрастовата граница пет-десет години. Тя е предназначена за българската детска публика с минимално присъствие на разказвателен текст и прилича повече на детски спектакъл. Той дава възможност на децата от по-ранна възраст да се срещнат с класически музикални инструменти и да направят първите си открития в Западноевропейската класическа музика.

В програмата непрестанно присъства музикална илюстрация, при която се използват акустични музикални инструменти от класическия симфоничен оркестър – струнен квартет (цигулки, виола, виолончело) и пиано. Участва и класическа певица в ролята на актриса, водещ и изпълнител. Всички музицират на живо пред децата.

Звучат мелодии на ефектно аранжирани предварително избрани най-известни детски песни, майсторски комбинирани с най-известни класически музикални произведения. Детските песни, както и класическите произведения, представят най-известните образци от класическата музика на следните държави – Австрия, Италия, България, Русия, САЩ и Китай. Всяка класическа пиеса започва като детска песничка, чийто аранжимент постепенно се усложнява и показва съответното класическо произведение в най-близкото до оригиналното звучене. Музикалната изява на инструменталистите и певицата представлява музикално озвучаване на анимационен филм.

Създаден е анимационен герой с името Тон-тон, който пътешества от страна в страна. Той създава и пътува във фантастичен музикален скоростен влак от България, преминава през всички останали държави и се завръща отново у дома. 

Премиерата ще се състои на 6 март, петък от 13 часа на сцената на Държавна опера-Русе.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата на Република България.

Кои сме ние? Екипът – с главно „Е“! Креми, Пламен, Васко, Бори, Ачо, Лети, Кирил и Петя – хората, които влагат цялата си положителна енергия в една идея, наречена „Пътуване по ноти“.

Аз съм Кремена Миленкова – и съм пълна с идеи. Точно тази идея се появи преди година и прилежно отлежаваше в съзнанието ми, докато се изчисти и приготви да бъде споделена.

Пламен Бейков – нашият сценарист и режисьор, драматург на Русенката опера – той беше първият, с когото споделих идеята си, и заедно започнахме да мислим как да реализираме всички смели решения на сцената, така че да достигнат до нашите зрители. А нашите зрители не са възрастни, затова и са много по-чувствителна и изискваща публика на възраст от 6 до 10 години.

Известен факт е, че днешните деца губят бързо интерес и за да се задържи вниманието им, е необходимо да се съчетаят няколко различни класически и модерни технологии. Именно затова освен класическа музика в спектакъла ще има игра на сцената и анимация, която ще визуализира нашето пътешествие – нещо, което до момента не е правено в България. От всяка държава са подбрани по една детска песничка и известно класическо произведение, които ще бъдат представени с помощта на музикално влакче.

Ангел Якимов – един магьосник, който рисува не с четки, а с петолиния и ноти. Още като разбра за моята идея, сърцато предложи да се присъедини и да направи аранжиментите на всички песни и музикални откъси за квартет, пиано и глас. Квартет и пиано – така нашите малки зрители ще имат възможността на живо да чуят и да се докоснат до класическите инструменти.

Васил Анастасов и Боряна Нинова – тийнейджърите, които вливат свеж поглед в нашето музикално пътешествие. Едно от най-смелите решения за уникалността на нашия проект е тяхното участие! Васко е ученик в 51 СОУ „Елисавета Багряна“ и вече има солиден опит в областта на компютърните игри и анимации. Бори е студентка в първи курс в Нов български университет по анимация. Няма по-хубаво решение от това деца да пресъздават през техните очи нашата музикална приказка-пътешествие.

Кирил Миленков – компютърен инженер с поглед, вперен отвъд екрана. Той, заедно с Васко и Бори ще направи така, че техните анимации да се превърнат в 3D визуализации.

Глория Кънева – най-младата солистка на Русенската опера, която с магичния си топъл глас ще изпее най-чаровните детски песни по пътя на музикалното пътешествие. Със своето актьорско майсторство тя ще се превъплъти в ролята на Дани – разказвач на приказката за музикалното влакче.

Първолета Чавдарова-Летиция – нашата чаровна магьосница – моден дизайнер. С помощта на нейните магии нашият спектакъл „Пътуване по ноти“ ще има костюми в красиви цветове, характерни за всяка една държава, през която ще преминем с нашия влак.

Петя Димитрова – тя се грижи за всички административни и организационни въпроси, за да няма аварии по пътя на нашето музикално пътешествие.

Ние, Екипът на „Пътуване по ноти“ сме изключително благодарни на обичания от всички композитор Виктор Чучков, който се съгласи негови любими детски песни да звучат в нашето пътешествие. Благодарим и на Асен Александров, директор на 51-во СОУ „Елисавета Багряна“, който повярва в нас от самото начало и ни помогна да полетим смело към осъществяването на нашия спектакъл“.

Освен в Русе, „Пътуване по ноти“ ще се представи в София, Стара Загора и Кърджали.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилеен концерт, посветен на 75-годишнината на Апостол Калоферов

Специализираното седмично-музикално предаване „Метроном“ ще ви върне към един паметен и много вълнуващ момент от вече изминалата 2019-а. На 29 септември в препълнената зала „България“ тържествено беше открит новият творчески сезон на Софийската филхармония. Концертът беше първият от цикъла „Цигуларите“ и бе посветен на 75-годишнината на видния български..

обновено на 04.06.20 в 16:07

„Риголето”, опера в 3 действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго „Кралят се забавлява” Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър „Ла Фениче“ Действащи лица: • Риголето – шут на херцога, баритон • Джилда – дъщеря на Риголето, сопран • Херцога на Мантуа, тенор • Спарафучиле – наемен убиец, бас • Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт • Джована – дойка на..

публикувано на 04.06.20 в 16:03

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът, посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55
Д-р Веселин Тенев, личен архив

Психично здраве и ангажирана електронна музика (II част)

Продължават срещите на „Аларма“ с д-р Веселин Тенев , легенда от даркуейв-квартета „Мъртви поети“ и от ефира на програма „Христо Ботев“ в близкото минало и лекар-психиатър на първа линия в Айова Сити (и композитор на електронна музика в свободното си време). Водещата Милена Воденичарова и редакторът Цветан Цветанов разговарят с него дистанционно за..

публикувано на 01.06.20 в 18:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2020

1 юни Изпълнения на Бароков оркестър „La Cetra“ – Базел. Диригент Морис Щегер. 3.00 часа – Франческо Мария-Верачини Увертюра №6 в сол минор „Дрезден“. 3.12 часа –Йохан Адолф Хасе (1699-1783), Флейтова кантата. Солист – Морис Щегер (рекордер). 3.22 часа –Антонин Дворжащ (1841-1904), Струнен квартет №12 във фа мажор, опус 96 „Американски“. Изпълнява..

публикувано на 01.06.20 в 12:02