Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Музикалната вечер – специален гост в студиото проф. Милена Моллова

Проф. Милена Моллова
Снимка: milenamollova.net

След още незаглъхналото ехо от овациите в двата юбилейни концерта на проф. Милена Моллова – изключителната пианистка и любима преподавателка на много български и чуждестранни студенти – ще гостува в Музикалната вечер на програма „Христо Ботев“ на 6 март 2020 г. от 19.20 часа.

Биографията ѝ е наниз от неспирни успехи в изкуството. Талантът на Милена Моллова разцъфва в ранна детска възраст – нейният първи самостоятелен концерт е на 6 години, на 13 дебютира в столичната зала „България“ с Третия клавирен концерт на Бетовен като солистка на Софийската филхармония под диригентството на Саша Попов. На 14 вече е студентка в Музикалната академия в София. Лауреат е на едни от най-престижните конкурси като Първия международен конкурс „П. И. Чайковски“ в Москва, Международния конкурс за пианисти и цигулари „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж, Международния конкурс на най-голямата обществена медия в Германия ARD в Мюнхен, Международния клавирен конкурс „Лудвиг ван Бетовен“ във Виена.

Нейният път на концертния подиум е осеян с рецитали, гастроли и артистични върхове във всички страни на Европа, Япония, САЩ, Канада. Тя е била солист на най-значими български и европейски симфонични оркестри и е свирила под палката на най-големите български диригенти като Саша Попов, Васил Стефанов, Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев и световни знаменитости като Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин, Леополд Хагер, Саша Гьотцел и много други.

Наред с интерпретацията на класическия репертоар (eмблематичен е интегралът с 32 сонати от Бетовен, представен в цикъл от 9 концерти – особено значима творческа задача, реализирана досега от малко пианисти), Милена Моллова поема предизвикателствата на първите изпълнения на произведения от съвременни композитори. Осъществила е премиерите на редица български автори като Красимир Кюркчийски, Димитър Христов, Стефан Драгостинов, Георги Арнаудов, Александра Фол, Тодор Стойков и др. 

На 20 години започва интензивно и да преподава – първо в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, в Северногръцката консерватория в Солун, тя е дългогодишен ръководител на департамент „Музика“ в Нов български университет и почетен професор в него. Ръководи майсторски класове в Германия, Италия, Швейцария, Турция и България. Канена е в жури на големи международни конкурси. Организатор е на международни фестивали в България и Швейцария.

Проф. Милена Моллова е и колоритен разказвач – надяваме се в предаването да разкрие интригуващи подробности за тънкостите на пианизма си, за нейните велики учители в изкуството, за щастливите моменти на сцената, за партньорството с големи музиканти.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2021

16 април 3.00 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Три Шекспирови песни. 3.08 часа – Надя Буланже (1887-1979), Четири песни. 3.19 часа – Лили Буланже (1893-1918), Четири песни из „Поляни в небесата“. Изпълнява Рожер Падулйес (тенор), Робер Фернандес Агире (пиано). 3.28 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Пет песни. Изпълняват Рожер Падулйес (тенор), Марта Кардона..

публикувано на 14.04.21 в 08:05
Проф. Йосиф Радионов

Йосиф Радионов – магьосникът на четирите струни

Самороден талант, в съчетание с изискан вкус и космополитност, заедно със съзнанието за принадлежност към българската национална традиция – това са само част от характерните черти на личността и творческия стил на един от най-обичаните активно концертиращи български артисти-инструменталисти – цигуларят и педагогът Йосиф Радионов, който на 3 април тази..

публикувано на 13.04.21 в 07:55

„Music of The Night“ на сцената на Бургаската опера

След възобновяването на сценичната дейност на културните институти в страната през месец юни миналата година, програмната стратегия на Бургаската опера постави като акцент камерния жанр. Проектите внесоха нов нюанс в общуването с публиката и са изключително успешни в мисията си да популяризират български и световни образци на песенния жанр. Освен..

публикувано на 12.04.21 в 12:05

Спомен за Бойка Косева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ (10 април от 20 часа) ще може да слушате фрагменти от „Набуко“, „Бал с маски“, „Трубадур“, „Дон Карлос“ и „Хованщина“ с участието на голямото мецосопрано Бойка Косева. Не пропускайте и изпълненията ѝ на тринайсет песни от Фредерик Шопен заедно с Недялка Чернаева и откъс от интервю с певицата запазено в..

публикувано на 10.04.21 в 09:00

Фолклорен блиц с Радка и Иван Стефанови

Фолклорното блиц интервю и този път стана място на усмихната среща между любими изпълнители, учители, приятели и вас, нашите слушатели. Радка и Иван Стефанови. Певица и гъдулар, светли и талантливи хора, които улавят важните неща в живота. Чуйте какво още разкриха за себе си двамата музиканти.

публикувано на 09.04.21 в 17:25