Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общинският съвет на Плевен намали субсидията на театъра със 70 хил. лева, които да даде за пътища

Театър или пътища – това не би трябвало да е дилема през 2020 г.

Драматичен театър „Иван Радоев“, Плевен
Снимка: teatur-plevenbg.com

Новината, че Общинският съвет на Плевен намали субсидията на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" със 70 хил. лева, които да даде за инфраструктура, обиколи медиите.

В страстен дебат в студиото на "Нашият ден" участват председателката на Комисията по култура към Общинския съвет Петя Василева и директорът на театъра Васил Василев.

Разговорът повдига важни въпроси, засягащи финансирането на култура. Странно изглежда в ХХІ век да се налага да избираме между култура и благоустройството и едното да бъде финансирано за сметка на другото.

Това каза и кметът на Плевен Георг Спартански пред Би Ти Ви: "Не можеш да противопоставяш едни сфери на обществен живот на други. Нека усилим финансите на селата, но не за сметка на културата. Човек яде, за да живее, но не живее, за да яде".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Закрилата на служителите при уволнение

Закрилата при уволнение на работниците и служителите, работещи по трудово правоотношение, е уредена в чл. 333 от Кодекса на труда (КТ). Чл. 333 от Кодекса на труда установява т.нар. „предварителна закрила“ при уволнение. Тя е предварителна, защото предхожда извършването на уволнението. Нейното предназначение е да постави извършването на уволнението в..

публикувано на 29.05.20 в 15:07
Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация

Качеството на здравеопазването по време на криза

"Случилото се през последните 3 месеца беше изключително важно изпитание за здравната ни система, каза в "Коментар на седмицата" адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация. Никой не беше готов за подобно предизвикателство и въпреки това болниците издържаха на натиска." Сред важните изводи, които кризата наложи, адв. Димитрова..

публикувано на 29.05.20 в 13:58

Как преживя кризата Стопанският факултет към СУ "Св. Кл. Охридски"

Добре познатата максима за кризата като възможност е реалност за Стопанския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Факултетът отпреди извънредното положение е имплементирал възможностите за дистанционна работа, провеждане на предприемачески курсове и програми за обмен с водещи учебни заведения и компании от цял свят.  Ситуацията с..

публикувано на 29.05.20 в 12:10
Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация

Българските стартъп компании показаха завидна солидарност по време на кризата

Българската стартъп асоциация е домакин тази година  на състезанието CESA за най-успешните стартиращи компании от региона на Централна и Източна Европа. Как идеите на предприемачите от региона ще бъдат свързани с бизнеса?  Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация, разказа в "Нашият ден": "Наградите се провеждат за 5-а година и..

публикувано на 29.05.20 в 09:14

Чети във влака

Ако сте решили да пътувате с влак тези дни, БДЖ стартира кампанията „Чети във влака”.  Всички пътници, притежаващи смарт устройства, ще могат да се докоснат до нови светове по време на пътуването си чрез магията на електронните книги. Още за кампанията „Чети във влака“ на БДЖ – кои са новите издателства и асоциации, които се включиха в инициативата?..

публикувано на 29.05.20 в 09:01