Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наказателна отговорност за нарушителите на домашната карантина

Експрокурорът, адвокат Захари Генов
Снимка: БНР

В раздела „Престъпления против народното здраве и против околната среда“ на НК има член, който гласи, че „който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация“. Текстът е в Кодекса от 1982 г. и е ремонтиран няколко пъти, последната му промяна е в сила от началото на 2005 г.

В Италия, която е най-засегната в Европа, нарушителите на карантината са заплашени с до 3 месеца затвор и глоба от 206 евро за поставяне в риск на общественото здраве. Доста по-строги мерки за нарушаване на карантина се предвиждат в държави, където COVID-19 не е толкова разпространен. В Израел, например, ако някой, поставен под карантина, напусне дома си, може да получи 7 години затвор. Заразените в страната са 42. Властите въведоха 14-дневна задължителна карантина за всички пристигащи в страната. Изолирани ще бъдат както гражданите на страната, така и чужденците. Израелската полиция води поне осем разследвания срещу граждани, които не са спазили препоръките на медицинските експерти да не напускат жилищата си за 14 дни при връщането си от държави с много болни. Градските власти в Москва заплашват със затвор до 5 години хората, които не се самоизолират в домовете си за две седмици, след като са посетили държави, тежко засегнати от заразата. Контролът се упражнява чрез 100 000 камери, които обхващат 95% от жилищните сгради. В Русия засега официално е съобщено за 17 заразени. В Германия нарушаването на домашна карантина може да доведе до 2 години затвор или глоба. И в Гърция се предвижда 2 години лишаване от свобода за нарушителите на карантина. Властите в Южна Корея, която е втората най-пострадала от заразата страна в Азия след Китай, приеха специално законодателство в борбата с разпространението на вируса. То предвижда до 1 година лишаване от свобода за нарушителите на карантина и глоба до 8200 долара. Здравните власти в страната отчитат 7382 заразени, смъртните случаи са над 50. В Хонконг се предвижда 6 месеца затвор за нарушителите на наложена карантина. Най-радикални мерки срещу нарушителите на карантина заради коронавируса се предприемат в Северна Корея, макар че официално засега там няма регистриран случай на COVID-19. Според южнокорейските медии висш държавен служител в Пхенян е бил разстрелян, след като отишъл да се изкъпе в обществена баня, докато бил поставен в изолация заради служебна визита в Китай. Властите в Северна Корея решиха карантината да е един месец вместо 14 дни. Тази информация беше публикувана на страниците на в. „Сега“. 

Екипът на предаването „Законът и Темида“ потърси отговор на въпроса нуждае ли се от промени НК в този аспект и трябва ли да се търси наказателна отговорност за нарушителите на карантината? 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защото сме хора

Кризисните ситуации са моментите, в които човещината и солидарността трябва излизат на преден план. Именно такава е тази история. Може би през последните месеци много от вас за виждали пакети с храна, оставени на ключови места в столицата, които изчезват много бързо, за да бъдат заместени от нови. Ако все още се чудите кой стои зад това, една от..

публикувано на 02.06.20 в 09:05
Паметник на Христо Ботев пред Първо студио на БНР - скулптор Васил Гачев Василков

144 години от гибелта на Христо Ботев

В деня на своя патрон програма „Христо Ботев“ обръща специално внимание на живота и духовното наследство на един от най-почитаните българи, оставил ярка диря в историята. Сутринта в „Нашият ден“ е разговорът с Боян Ботйов, правнук на поета и председател на Общонародна фондация „Христо Ботев“. Как протича 74-тото издание на националния туристически..

обновено на 02.06.20 в 08:55

Детска спортна академия на открито в НСА

Дългата лятна ваканция изправя родителите пред необходимостта да търсят пълноценни занимания за децата. При това след месеците на затваряне и прекарване на много време с технологиите, е особено важно децата да са на открито, активни и ангажирани.  От 2012 г. Националната спортна академия организира летни занимания за деца от 5 до 14 години, като дава..

публикувано на 01.06.20 в 13:53

Да си баща е отговорност, но и сила

Двата месеца, в която светът остана затворен, даде много материал за размисъл. На прага сме на промени и трансформации на мисленето и нагласите, които обикновено отнемат много време. От една страна, дългото затваряне у дома доведе до ескалиране на домашното насилие и агресията и отново постави на дневен ред нуждата от промяна в законодателството, за да..

публикувано на 01.06.20 в 11:55

Празник в непразнично време

По традиция, датираща вече 85 години от първите предавания за деца в зората на радиото в България, програма „Христо Ботев“ и тази година ще обърне специално внимание на най-младите си слушатели на техния празник. Сутринта в „Нашият ден“ 1 юни ще започне с поздрав към децата на "Педя човек, лакът брада" с гласа на актрисата Слава Рачева. След това..

публикувано на 31.05.20 в 15:24