Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мариана Хил – за хората, времената и аплодисментите

Навръх 60-годишният си юбилей харизматичната преводачка свързва света с езика на любовта

Снимка: Кирчо Стоичков

Мариана Хил посреща 60-годишния си юбилей във време на криза, но с усмивка и вяра в идването на по-добри времена. Преводачката кани слушателите в дома си, където посреща своя рожден ден, за да се окажат в уюта на любовта, мъдростта и… цветята. В края на този разговор Мариана Хил ще духне свещичките на тортата и ще отправи своите пожелания – и към себе си и към другите.

Малката Мариана проговаря английски на 7, когато съчетава чуждите езици с балет и художествена гимнастика. Днес тя разговаря на десетки езици, но превежда от и на български от няколко. Една от най-прочутите български преводачки се определя като слуга на разбирателството, но с финес и знание продължава да свързва хора от различни части на света, говорещи на различни езици и така - да определя и насочва човешки съдби.

Защо Мариана Хил отказа да бъде Главен герой, а предостави ролята на лекарите и медицинските специалисти и как те получиха аплодисменти в ефир? В какво вярва преводачката и какво показа кратката разходка на Албиона с гид в нейно лице? На кого подари цветя Мариана? – чуйте още в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Солен таратор и 330 мл бира могат да ни помогнат в жегите

Как да си помогнем чрез хранене и подходящи течности в жегите? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Теодора Хаджиева – Дърленска от Медицинския университет в София. “Важно е наистина да си помогнем, защото жегите са големи и храната, като ключов фактор за здравето, може да помогне.  В случая е важно да се поемат течности. Има една..

публикувано на 02.08.21 в 11:11

Отбелязваме Илинден по стар стил, пазете се от морето!

Днес отбелязваме Илинден, но по стар стил. Почитаме един от най-големите пророци – Илия. Може би всички са чували едно от най-разпространените вярвания за целия ден, че морето взима жертви, затова трябва да сме много внимателни, ако сме там и влизаме във водата. Традицията повелява да не се работи, защото така ще разсърдим пророка..

публикувано на 02.08.21 в 09:51

Даниел Янев: Медийният плурализъм в България е под въпрос

Платформата за проверка на фактите "Лъжеш ли" излезе с обобщение за невярната информация в медиите по време на кампанията за предсрочните избори на 11 юли тази година. Даниел Янев, един от създателите на "Лъжеш ли", коментира данните от проучването в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“. „Има неверни твърдения, за които може да..

публикувано на 02.08.21 в 09:15
проф. Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Определена клика е успяла да си присвои държавата

Защо са подслушвани граждани, журналисти и политици и за какво говори, когато една държава изпо лз ва такива методи за контрол, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ проф. Димитър Вацов, главен редактор на списание „Критика и хуманизъм“ и професор по философия в НБУ. Кога една държава подслушва гражданите си „ Във всяка..

обновено на 31.07.21 в 20:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Кой ще гарантира, че мръсните пари ще бъдат извадени

За комуникационните грешки в новия парламент и какво се счупи или винаги е било счупено в опита за преговори между „Има такъв народ“ (ИТН), „Демократична България“ (ДБ) и останалите политически партии, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Весислава Танчева, специалистът по комуникации. Конфликтът между ИТН и „Демократична..

обновено на 31.07.21 в 14:09