Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Домашното насилие eскалира при извънредното положение

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Принудителният престой у дома изправя всички ни пред предизвикателства, а за хората, които живеят в токсична среда, е особено трудно. Какво се случва зад стените на дома и как живеят семействата в риск?

В "Нашият ден" Мария Чомрова, клиничен психолог, психотерапевт, психоаналитик и директор на фондация "Асоциация Анимус" отговаря на въпросите, свързани със страховете и опасенията ни, свързани с психическото здраве и сигурността на хората в уязвима позиция.

Тя увери, че телефон 0800 186 76, който приема обаждания, продължава да работи и изрази надежда да се вземат спешни мерки той да не спира и да продължи да осигурява подкрепа.
"Асоциация Анимус" още управлява детската линия 116 111, а трафикът на обажданията е засилен, особено от деца.

"Когато насилието е причинено от афект, то не може да се контролира - каза Мария Чомарова и посъветва онези, които ги е страх от ексалация на напрежението - да не се затварят в банята или някоя стая, а да бягат навън.
 
Скандалите са защита срещу вътрешния страх и тревога - каза още тя, когато човек се чувства притиснат от много страни, а за хората, които живеят в токсична среда е особено трудно.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Манчева: 23 години в радиото, защото си открил призванието си

По повод деня на българското радио в “Нашият ден“ срещаме слушателите и читателите на страницата ни с един радио-човек. 25 януари – Ден на българското радио  БНР на 87 години Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР 2021 Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението..

публикувано на 25.01.22 в 14:00

Здравно образование и грамотност – има ли и доколко

Как до децата достига здравната информация и успяваме ли да им я поднасяме „изчистена“ от страховете и предразсъдъците на възрастните? Темата коментира в “Нашият ден“ Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве: “Здравното образование все още не се случва както трябва. В..

публикувано на 25.01.22 в 13:31

Връчват Наградата на германската икономика в България

Традиционно всяка година се връчва Наградата на германската икономика в България. С нея ежегодно се отличават компании, допринесли за развитието на германо-българските икономически отношения през предходната година. Целта на наградата е да допринесе за по-нататъшното развитие на германо-българските икономически отношения и да мотивира..

публикувано на 25.01.22 в 10:13
Милен Митев

Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението към работата

"Промяната трябва да дойде преди всичко в отношението към работата , която вършим всеки ден и към нашите слушатели", каза в предаването "Нашият ден" генералният директор на БНР Милен Митев в Деня на българското радио. 25 януари – Ден на българското радио Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните..

публикувано на 25.01.22 в 09:25

Музикантът овцевъд

„Сънуват ли роботите електроовце?“ е научнофантастичен роман от американския писател Филип К. Дик, по който е направен филмът „Блейд Рънър“. Въпросът, който задава настоящият текст обаче, е „Слушат ли овцете музика?“. И то не каква да е, а рок и блус. Отговорът на овцевъда Тодор Дерлоков е „да“. Овцете в съвсем младата ферма на Тодор слушат музика,..

публикувано на 25.01.22 в 08:59
Подкасти от БНР