Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Ние сме малка, но глобална нация

Успехът е колективно усилие, смята президентът

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) е Главен герой в "Нашият ден". Росен Плевнелиев след лекцията си в Харвардския университет точно преди Университетът да освободи студентите си, беше поканен във формата "Гласове на лидерството", организиран ежегодно от Университета в Харвард.

"Напред! Сигурен съм, че ще преодолеем трудностите. А начинът, по който ги преодоляваме, ще покаже още веднъж кои сме ние и какъв е нашият път напред."

"Невероятно е човек да бъде в Харвард и да попие от тази невероятна енергия... Бяхме заедно с бившия ген. секретар на ООН Бан Ки-мун. Темата беше изключително интересна – "Сила срещу мъдрост". Трябваше да определя какво е успехът за държавния глава и за водещият политик?" 

"Дали успехът е просто да мериш рейтинга си, дали успехът се мери в спечелените битки срещу някой друг, или по-скоро (за мен) успехът е в това да добавиш стойност – за нацията, за държавата. 

Успехът е колективно усилие.

"Кои са правилните приоритети на един лидер? Силата не е устойчива в дългосрочен период на време, а мъдростта е – натрупаните уроци от историята... Дефинирах в моята реч какви са основните принципи на лидерството на бъдещето, посочих и най-трудните моменти в моя мандат, защото когато е трудно, е важно.

Ние сме малка, но глобална нация.

Успехът е да натрупаш мъдрост и да действаш, базирано на дългосрочни устойчиви критерии и принципи, които да доведат до резултати. Успехът е да имаш правилен план и правилен подход. Успехът е да се подкрепят принципи, а не интереси."

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работа от вкъщи и хакерски атаки – как да избегнем риска

Covid кризата промени работните навици на голяма част от работниците и служителите по света. Много хора започнаха да работят от вкъщи, но там има други особености, които трябва да бъдат взети предвид, като опасността от хакерски атаки например.  Какво е опасността за работещите от вкъщи да станат жертва на такива? Темата коментира в..

обновено на 15.04.21 в 14:44

30 години Европейска банка за възстановяване и развитие

На 15 април се навършват 30 години от основаването на Европейската банка за възстановяване и развитие, в която участват всички европейски държави – как инвестициите на Европейската банка подкрепяха Централно и Източноевропейските страни по пътя им към изграждането на пазарна икономика, обновяването на инфраструктурата и развитието на малък и..

публикувано на 15.04.21 в 14:20

Скритата пандемия – изолация и домашно насилие

Каква е истината за насилието, скрито зад домашните стени на пандемията? Как да окажем подкрепа на жертвите на домашно насилие и защо често процесите не са едностранни? Темите коментира в “Нашият ден“ адв. Геновева Тишева от Български център за джендър изследвания и член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените:..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

15 години от кончината на откривателя на шестия сърдечен тон – проф. Иван Митев

Иван Иванов Митев е български професор, педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия сърдечен тон. Шестият сърдечен тон е известен в медицината още като „тон на Митев“. Откритието е обявено за българското научно постижение на XX век . Първият и вторият сърдечен тон могат да бъдат чути с просто ухо. Третият и четвъртият са „достъпни“..

обновено на 15.04.21 в 09:31

45-ото Народно събрание с първо заседание

С тържествено заседание бе открито новоизбраното 45-ото Народно събрание. То се провежда в старата сграда на парламента с надписа "Съединението прави силата".  Първото заседание бе открито от доайена на Народното събрание – Мика Зайкова, избрана от името на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Тя е позната като дългогодишен..

публикувано на 15.04.21 в 09:05