Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 23 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Панаирите по българските земи: Битката за пазарите на Империята

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от Международния фестивал в Берген с участието на Ноа Бендикс-Балгли, Соноко Мириам Велде, Людвиг Гюдим и Йохан Долене – цигулки, Ейвин Холсмарк Рингстад и Михаел Гролид – виоли и Амалие Сталхайм – виолончело. В програмата: Йоханес Брамс – Струнен квинтет № 2 в Сол мажор, опус 111; Ервин Шулхоф – Струнен квартет № 1; Франц Шуберт – Quartettsatz (Част от квартет) в до минор, D. 703.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
Ще бъдем в самоковското село Радуил. В сградата на читалище „Христо Ботев” се срещаме със самодейките от фолклорните групи към читалището, които винаги са усмихнати и отзивчиви, готови да запеят на мига. С тях говорим за историята и настоящето на селото, за черквата и параклисите, фестивалите и песните им, делниците, празниците и прочутия им Бобфест.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика и уърлд от Чехия. Сред изпълнителите – оркестър „Виспалци“, „Ходски Соубор“, Михаела Баринова, духови оркестри и „Томаш Кочко оркестър“.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Величков, Лазар Налбантов, Младен Койнаров, Петя Панева, Славка Стоянова и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Тримата мъдреци“, по арменска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Кога и каква е историята на изразите „Свобода или смърт“ и „ОК“?, лайпцигският университет присъжда на професор Фридрих Ницше докторска степен, братя Райт получават патент за построения от тях самолет и се състоя премиерата на филма „Хубава жена“
• Събуди се с физкултура по радиото – за добро настроение през целия ден – разговор с мотиватора Лазар Радков
• Здравна рубрика: въпроси и отговори за коронавируса
• Ден в подкрепа на българската музика – какво предвиждат двата законопроекта за изменение и допълнение на ЗРТ? – говори Иван Димитров, изп. директор на МУЗИКАУТОР
• Световен ден на метеорологията – включване от НИМХ. Разговор за създаването и историята на институт и европейската система за предупреждаване за опасни метеорологични явления, в която участва и България и в която сме се включили преди точно 10 години.
• Главен герой: биологът Виолета Желязкова за професията и науката в разрешаването на важни въпроси от обществено значение. Среща преди началото на първата презентация на тема „Защо са болни прилепите и можем ли да ги излекуваме“, която е част от поредицата „Нови заболявания, далечни пътувания и прилепи: какво е общото между всичко това“ на Националният природонаучен музей при БАН.
• Спад на кръводарители, НЦТХ призовава хората да не забравят, че тяхната кръв е животоспасяваща. Има ли опасност за кръводарителите и дарената кръв в условията на коронавирус? Отговор на специалисти.
• Промени в законодателството, права на лекари и пациенти, категория труд на българските лекари в ситуация на извънредно положение – какво предвижда Законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание – коментар на Мария Петрова, адвокат по медицинско право
• Авиокомпании и права на пътниците? – слушателски сигнал и отговор на адвокат
• Акцентите от Софийската стокова борса, представени от експерта Таня Панайотова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Нови продукции:
• „Homecoming” на RnB  и соул дивата на Шака Кан.
• Записи на Робин Маккел, Силие Нергор, Карен Соуса и др.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Димитър Николов за книгата на Ноам Чомски „ Югославия – мир, война, разпадане“
• Първи за годината концерт на Мистерията на българските гласове у нас – разговор с продуцента на хора Бояна Бункова
• Изложбата „От символизма до реализма“ на Борис Стефчев – разговор с куратора и галериста.
• Интервю с Маргарита Мачева, която остава директор на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград след подкрепата на целия екип
• Разговор с Румяна Емануилиду за книгата на Радко Попов „Би Би СИ отвътре“
• Влади Люцканов – за инициативата и отложена премиера

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Етюд-и-те на София – фотографът Иван Шишиев, автор на едноименната интернет страницата, която невършва пет години, разказва за градските истории и етюдите на живота.

от14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикален момент
В месеца, набеден за „женски“, продължаваме с женската тема. Миналия понеделник видяхме (и чухме) как изглеждат жените през погледа на мъжете, а днес ви предлагаме  изпълнения на жени-музикантки, които възпяват любимите си мъже! Ще слушаме изпълнения на Ела Фитцджералд, Селин Дион, Барбара Стрейзънд, Катлин Батл, Ана Мофо, Адел и Кири Те Канава.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Познати и непознати
• Социалната изолация – ефекти и дефекти
Какво се случва с хората в риск и какви ще се дългосрочните ефекти от принудителната социална изолация; работят ли кризисните центрове -  разговор с психолози и адвокати от Фондация П.У.Л.С Перник и с Мария Чомарова - директор на Фондация Анимус.
• „Да преосмисляш всеки ден“ – разговор с поета - психолог Дилиян Манолов
• Живот за разказване: за търсенията и предизвикателствата в живота ще ни разкаже Тодор Църев, младеж в инвалидна количка, израснал в институции.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Фрагменти за парите: Парите без звук – следващото поколение

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Камерни партньорства
Представяме камерните партньорства на виолончелистката Диляна Момчилова с пианистите Веско Стамболов, Лора Чекоратова и Жени Захариева. А също и като част от нюйоркското трио „Алария“.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Концерт от изпълненията на  Володя Стоянов, оркестър „Хоро“ – Русе, Димитър Богданов, Руска Божилова, Кичка Христова, Любомир Петов и още много любими изпълнители.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Шеги с потомците“ от Луиджи Малерба

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
• Концерт от програмата на Фландърския фестивал в Гент с участието на ансамбъл Колегиум Вокале от Гент и Оркестъра на Шанз-Елизе, диригент – Филип Херевеге. От програмата: Антон Брукнер – Меса № 2 в ми минор, WAB 27; Аве Мария, WAB 6;
• Концерт от Хелзинки. Свири СО на Финландското радио с диригент Еса-Пека Салонен. От програмата: Антон Брукнер – Симфония № 6 в Ла мажор, WAB 106.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 36 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Нови български автори и произведения в областта на авангардния метъл, фрий джаза, ембиънт-жанровете и съвременната инструментална музика с фолклорни мотиви. С музикантите Никола Николов (ТДК), Мирян Колев (E.U.E.R.P.I.), Иван Шентов (Feedbacker), Калоян Иванов (TFSL, Portable Elephant, Слонът на принцесата), Васил Хаджигрудев (Space Trio, Хаджиоркестър) и Петър Делчев (Кайно Йесно Слонце, Исихия, Ambient Folklore) дистанционно, посредством ефикасна, добре планирана и безотказна система за извънстудиен звукозапис и/или пряко от домашното студио на всеки от тях, разговаря Цветан Цветанов. Ангел Симитчиев (Mytrip) и Стоимен Стоянов (Nockern) пък представят премиерно в предаването две свои неиздадени все още произведения, озаглавени съответно Eyepiece и Dark Water. С всички тези автори си говорим, разбира се, и за сложната ситуация на музикантите при обявено извънредно положение – за това може ли да се практикува в наши дни фрий джаз и символно дирижиране без пряк контакт, но и за предимствата на усамотяването в процеса на създаване на ново творчество. Ще се включи и Теодосий Спасов – също по темата, но и с музикално произведение, записвано на Антарктида, единствения засега континент, незасегнат от коронавируса.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
Из архива на предаването:
На фокус: Алексей Зубов, портрет на саксофониста, завършил МГУ като физик. След смъртта на Сталин се включва във възстановяването на съветския джаз, свири в биг бенда на Олег Лундстрем, в ЕО на Съветското радио и телевизия, ансамбъл „Мелодия“, създава свои групи, а през 1984 г. емигрира в САЩ. Там се запознава включително и с Милчо Левиев, с когото дори издават плоча. Още от историята на Алексей Зубов – на 1 май в часа преди полунощ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10