Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Димитров от Музикаутор: Все повече оператори свикват с идеята за квота

Ден за подкрепа на българската музика

Снимка: Pixabay

Трябва ли да се отнасяме към българската музика като към болен човек, който не може да се оправя сам, или квотите за процент родна музика в ефира са нормална европейска практика – този въпрос периодично се обсъжда, а в Деня за подкрепа на българската музика в ефира на "Нашият ден" гостува Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор".

Оказва се, че идеята за насърчение на българската музика среща все по-широка подкрепа. Според изследване на "Алфа рисърч" 72% от запитаните искат повече песни на български език. 42 на сто твърдят, че най-много обичат да слушат българска музика, а под 10 на сто предпочитат чуждестранна.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация също подкрепят идеята за насърчаване на по-голямото ефирно присъствие на българската музика. Другите творчески индустрии също реагират солидарно и изразяват подкрепа.

Колкото до стария спор за езика, на който се пее, Иван Димитров уточни, че приемаме дадена музика за българска тогава, когато поне един от създателите ѝ е български гражданин.

Светът е глобализиран и въпросът за езика, на който се пее, вече не е толкова релевантен, важно е наистина да се помогне на хубавата съвременна българска музика, която се създава, да достига до повече публика.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.