Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кризите отминават и ни променят

БНР Новини

В деня на Благовещение сутрешният блок на програма "Христо Ботев"  "Нашият ден" усърдно търси добрата вест, искрицата надежда, която да ни изведе от тунела, в който попаднахме.

Политолози и икономисти чертаят прогнозите за утрешния ден, а според психотерапевтката Анастасия Манлихер и друг път сме били в подобна ситтуация. Тя сравни изолацията, в която живеем днес, с 50-те години на ХХ в. Поуката е, че кризите отминават и като всяко събитие, което не сме предизвикали ние, но преживяваме и плащаме цената му, можем да се поучим и да извлечем за себе си някакъв урок.

Има вариант да гледаме на нещата по-ведро.

На друго мнение е журналистката Ирина Асиова-Диамант. Тя преживява изолацията в къщата си в Разлог, което звучи почти като луксозно уединение, но самата тя не намира утеха в приказките, че кризата е урок, който ще ни направи по-силни, че това е заслужено изпитание и повод за смирение.

Последиците от спирането на живота ще са тежки, особено за нас, в България. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крис Георгиев

Да спрем вируса, а не хората

"Да спрем вируса, а не хората – е принципът на действие и той се прилага последователно в Южна Корея. Има ясни, логични мерки, които се прилагат прозрачно. Мерките са планирани и се комуникират ясно". Това сподели Крис Георгиев, основател на технологичната компания "Имагга", който живее в Сеул от 2016 година. "Корейските власти са подготвени за..

публикувано на 01.04.20 в 12:00

Когато настъпи жегата, ще ни трябват хора

" Имайте ни предвид, когато настъпи жегата " – историята на първите доброволци, които влязоха в изолатора на "Пирогов" – младоженците д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов, които се включиха в предните редици на борбата с коронавируса – обиколи медиите. Примерът им е ценен не само заради проявената професионална и човешка доблест. Двамата млади лекари, които в..

публикувано на 01.04.20 в 11:44

Има ли българинът авариен фонд

Въпреки че е 1 април, финансите съвсем не са шега. Имате ли авариен фонд за кризисни ситуации? Подготвени ли сте за извънредни обстоятелства?  Ф инансовият консултант Стойне Василев препоръчва на всеки: "1. Помислете за своята защита . Ако все още имате доходи и не сте останали без работа, помислете за увеличаване на своя авариен фонд. Т.е. за парите,..

публикувано на 01.04.20 в 11:37

Най-тревожни са децата между 7 и 11 години

Когато говорим за деца напоследък, го правим в контекста на образованието и обсъждаме различните форми на дистанционно обучение. Вгледани в собствените си тревоги, като че ли не забелязваме, че и децата също са тревожни. Особено малко по-големите, които вече получават информация и различни послания от света. " И ако за нас самите е важно да филтрираме..

публикувано на 01.04.20 в 10:59

Стоян Панчев: Не сме стигнали още до шок в заетостта

Какви ще бъдат икономическите последствия от кризата с коронавируса? Как да бъдат ограничени щетите от социалната изолация? Как актуализацията на бюджета може да предотврати евентуален срив на икономиката? Какви са предложенията и мерките в социалната сфера – ще бъде ли ограничена безработицата с мярката 60 на 40? Финансовото министерство предложи модел,..

публикувано на 01.04.20 в 09:35