Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозапазена България

БНР Новини

Дестинацията е Северозападна България и онези кътчета в родината ни, които по една или друга причина остават неизвестни за мнозина. За тях разказват гостите – Мариана Гомилева, Весела Николаева и Гавраил Гавраилов, а техен домакин е водещата Ирина Вълчанова.

Мариана Гомилева е наша колега, която известно време водеше предаване по Радио София. Тя е свързана и с един сайт, който носи любопитното име "Северозапазена България". Сайтът е плод на почти 20-годишната любов на неговите създатели към тази част на България. 

Идеята идва, когато Мариана попада случайно в Северозападна България. Там ѝ се случва това, което хората наричат "любов от пръв поглед". Тя остава омагьосана от аромата по тези места, от вкусовете и усмивките на хората. Определя тази територия на страната ни като "Лаборатория на Господ", в която можеш да видиш чистата природна красота и богата история. Хората, обединени около проекта "Северозапазена България", са приели за своя кауза популяризирането на този край, на неговата природна красота и богата културна традиция, въплътена в едни от най-колоритните български общности като торлаците, например. От Мариана Гомилева ще научите и за многобройните инициативи, организирани около тяхната платформа.

Весела Николаева е от първите запалени по тази идея. Тя, заедно с другия наш гост Гавраил Гаварилов, е част от авторския колектив на един изключително интересен пътеводител, който носи заглавието "От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България”. Книгата  обхваща Дунавска България и културно-историческото влияние, което оказва реката върху живота и бита на хората в географските райони навътре в страната. Материалите и впечатленията са събирани в продължение на повече от 2 години и обхващат Белоградчик, Чипровци, Враца, Видин, Никопол, Ловеч, Павликени, Свищов, Разград, Русе, Силистра и много други.

Повече за изключително богатите и любопитни впечатления на тримата ни гости, свързани със Северозападна и Дунавска България, чуйте в разговора им с Ирина Вълчанова. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Михас, където няма други таксита освен магарета

Нямаше да знам, че градчето Михас пуебло изобщо съществува, ако нашият гид в Испания не беше настоял непременно да го видим. Не стана нужда да ме убеждава. И без това бях омагьосана от белите "букети", които избухваха внезапно на фона на зелените андалусийски планини Кордилерас Бeтикас, докато пътувахме.  Разказаха ни, че в тези труднодостъпни..

публикувано на 17.07.24 в 16:20
доц. Еленко Попов

В България успешно и щадящо лекуват рака на простатата

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" с ръководител акад. д-р Чавдар Славов, е "Клиничен екип на годината". Уникалното звено, което обединява лекари от 5 специалности, беше отличено по време на Деветото издание на Balkan Medical Awards. Т.нар. "Медицински Оскари" обединяват..

публикувано на 16.07.24 в 17:45

Създадена е първата ваксина за пчели

Първата ваксина за насекоми вече е факт. Учени в САЩ откриха средство срещу така наречения "американски гнилец" – характерно заболяване за  пчелите в Северна Америка. За интересното откритие във "Време за наука" разказва Никола Кереков . Американският гнилец е заразна болест , причинена от изключително устойчива спорообразуваща бактерия...

публикувано на 16.07.24 в 12:46
Балъклъ гьол е емблематично място за града

Легенди и истории от турския град Шанлъурфа

Турският град Шанлъурфа се намира близо до границата със Сирия, наблизо са градовете Кахраманмараш и Газиентеп, на североизток се намира Диарбекир, на югоизток – Мардин. Това е районът, който беше изключително силно засегнат от земетресенията през 2023 г., но за щастие, днес в града трудно могат да се видят следи от опустошителното земетресение,..

публикувано на 15.07.24 в 17:25

Религия в средното училище – дали и как?

В последните дни в публичното пространство се засилиха гласове, които сме чували и преди, в полза на задължителното въвеждане на религия в масовото средно училище. Те изглежда принадлежат на определени кръгове, които категорично настояват за това и имаха повод да изложат отново публично аргументите си. По въпроса обаче има различни мнения и гледни..

публикувано на 15.07.24 в 14:05