Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какво има да ни каже Аристотел за щастието

БНР Новини
Аристотел, бюст от Лизип, римско копие от оригинала
Снимка: Wikipedia

Всички днес искат да са щастливи. Но какво е щастието? Представяме си го като нещо постоянно, но винаги го определяме като краткотрайно състояние – вкусен обяд, коктейл, съобщение от любим човек. Опитваме се да го измерим с различни скали. Да определим необходимите условия, при които се случва. Но... обективно или субективно ли е щастието?

Аристотел е първият философ в света, който изследва субективното щастие, и разработва сложна програма за постигането му от всеки. 

Етиката на Аристотел говори за всичко, което тормози днешния човек, и всичко, което той се опитва да постигне – да се реализира; да открие смисъла на живота си; да намери онова, което да го движи напред и да му носи удовлетворение и наслада. 

Аристотеловите идеи могат да помогнат в това и могат да ни направят щастливи, защото за древния грък най-важната отговорност на човека е да бъде щастлив. 

„Аристотел вярва, че ако обучаваш себе си в доброта, ако работиш върху добродетелите си и контролираш пороците си, ще откриеш, че усещането за щастие идва от това постоянно да постъпваш правилно“, пише Едит Хол, авторката на „Да мислиш като Аристотел“.

Хол нито е първата, нито последната, която се занимава с античния философ. Тя обаче е първият преподавател на Аристотеловата философия, който взема неговите трудове, тези и концепции, за да ги приложи към обикновения живот на хората тук и сега. 

Макар и учен, в своята книга Едит Хол не изпада в излишен академичен език, а напротив представя изключително достъпно етиката на Аристотел. Впряга неговата философия в разрешаването на трудностите, пред които е изправен съвременният човек – от вземането на решения до кандидатстването за нова работа, че дори и за анализиране на собствения характер.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Женитба“ на Гогол на сцената на Театър „София“

Театър „София“ започна да изнася спектакли наживо веднага след като отпаднаха ограниченията във връзка с коронавируса. На 5 и 6 юни от 20.30 часа програмата продължава със спектакъла „Женитба“, който трябваше да се играе на открито, на новата сцена пред театъра в парка „Заимов“. Тъй като прогнозата за времето е, че валежите и ниските температури ще..

публикувано на 05.06.20 в 14:00

Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ – XIV

Международният фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ представя новаторски театрални постановки и танцови спектакли от целия свят. Това е 14-ото му издание. Досега на фестивала са представени 134 спектакли и събития от 40 страни и 4 континента. С ъбитието е организирано с подкрепата на Община Пловдив и е част от Календара на културните..

публикувано на 05.06.20 в 11:55

Оригиналът на „Замъкът“ от Кафка

Макс Брод, довереникът на Франц Кафка, на когото е заръчано да изгори всички ръкописи след смъртта му, решава в крайна сметка да не зачете молбата на приятеля си. За тази негова постъпка цялото човечество изпитва признателност, че не ни е лишил от безценно литературно богатство. Брод като съвестен литератор, но далеч от гениалността на своя..

публикувано на 05.06.20 в 09:35

Ново непроменено издание на „Трите стълба на дзен“

Учение, практика, просветление. Това са трите основни аспекта на тази религиозна практика. Съвършено равенство между психическо и физическо, чийто резултат е вътрешна хармония.  Наш гид в това смело и интересно вътрешно пътешествие е Филип Капло, дзен будистки учител от традицията „Санбо Киодан“, смесица между японските школи Сото и Риндзай –..

публикувано на 05.06.20 в 09:25

История, от която боли

Политически хаос, погазване на закона, насилие и убийства, обезценяване на парите, липса на основни продукти, на лекарства, глад, тълпи от хора, които искат да напуснат страната по граничните пунктове, обществото се е разпаднало и човек трябва да се оправя сам. Такава е ситуацията във Венецуела, която описва Карина Сайнс Борго (1982) в романа си..

публикувано на 05.06.20 в 08:07