Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

През прозореца на извънредното положение

4
Мич Брезунек, дигитална рисунка от поредицата „Пловдив 2020“, март 2020
Снимка: @sariev.gallery

„Пловдив 2020“. Под това общо заглавие французинът Мич Брезунек публикува серия от ярки, преднамерено недодялани карикатури, осмиващи живота при извънредно положение в града под тепетата. Визуалният му дневник не щади никого – и личи, че Брезунек познава добре местните манталитет и типажи. Карикатурите му стават част от дигиталния проект на галерия „Сариев“ – #sarievselfisolation.

„През тъмните дни на коронавируса, заседнал в апартамента на 6-ия етаж в Пловдив, мога да наблюдавам поведението на населението по време на изолация. Като антрополог започнах да рисувам, за да записвам стереотипите на моите съграждани. Между въображението и реалността се появява тази серия от рисунки „Пловдив 2020“, която, без да олекотява ситуацията, дава друг поглед или дори носи усмивка в ъгъла на устата ви“ – пише за новите си дигитални рисунки мултидисциплинарният артист.

Мич Брезунек е роден в Онже, Франция през 1989 г., а от четири години живее и работи в Пловдив. През 2015 г. завършва Националната академия по изящни изкуства град Лориент.

През последните години работи с различни техники и медии – като керамика, рисунка, живопис, видео, анимация. Мич Брезунек е един от авторите от новата вълна пловдивски творци, представен в изложбата „ФОН: Млади автори от Пловдив 2019 година“ на галерия Sariev.

На #sarievselfisolation и други художници публикуват новите си творби, създадени в дните на принудителна изолация.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Василева, Shifting Colors, сайт-специфик светлинна инсталация, 2021

Интимност и спектакъл на Ларгото

Sofia Art Projects е проект, замислен като ежегодна международна изложба. Инициатива е на фондация „Изкуство – дела и документи“ и е подкрепен от програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата. Първото му издание е „Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии“, а куратори са Десислава Димова, Вера Млечевска и Весела Ножарова...

публикувано на 21.06.21 в 10:10

Ролята на въображението

Въображение. Каква е ролята на въображението в живота ни, доколко то е свързано с оформянето на личността ни, можем ли да живеем без въображение и какво се случва когато пренебрегнем въображението на другия.  На тези и на други въпроси ще се опитаме да отговорим заедно със Зорница Гъркова, писател, Иван Владимиров, писател и психолог, и Александър..

публикувано на 21.06.21 в 10:05

„Утопия Авеню“ – историята на обърната плоча

Музиката вади човек от линейността на събитията и му позволява да си представи материята на живота по един абстрактен начин. Доказва го магнум опусът на Дейвид Мичъл „Утопия Авеню“. Авторът на романа, вдъхновил касовия филм „Облакът Атлас“, историческата епика „Хилядите есени на Якоб де Зут“ и фантастиката „Часовници от кости“ отново дава повод..

публикувано на 20.06.21 в 08:25

„Докоснати камъни“ – изложба на Зиятин Нуриев

Галерия „Арте“ представя една дълго очаквана изложба на големия художник Зиятин Нуриев, завършил Художествената академия, но от дълги години живее и работи в Турция, Истанбул. Изложбата има заглавие: „Докоснати камъни“ и включва предимно скулптури от базалт, камък, емблематичен за неговото творчество. Темите в изложбата са два основни цикъла: „Хомо..

публикувано на 19.06.21 в 09:05

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 18.06.21 в 16:44